◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro04.07.2024

Tendințe pe piața criptomonedelor în 2023

Una din cele mai surpinzătoare evoluții în ultimii ani a avut-o piața criptomonedelor: creșteri și căderi spectaculoase de valoare, încercări nereușite de reglementare din partea autorităților bancare, o deziorientare generală, mai ales din partea cumpărătorilor de criptomonede.

În 2023 și în anii care vin aceste tendințe vor continua, producând perturbari și mai mari pe piețele financiare și bancare. Soluția este una singură acum când știm cum se manifestă piața criptomonedelor: reglementarea ei foarte precisă.

 

Cazul BKCoin

Pe 6 martie 2023, acestei firme de criptomonede cu sediul în Miami (SUA) i-au fost înghețate de urgență activele pentru că a derulat o schemă Ponzi de 100 de milioane de dolari, din care a plătit viața de lux a co-fondatorului: Securities and Exchange Commission (SEC) a luat măsuri împotriva BKCoin și a co-fondatorului său, Kevin Kang pentru că a strâns milioane de dolari și a folosit o parte din ei „pentru a face plăți de tip Ponzi”. BKCoin și Kang i-au asigurat pe investitori că banii lor vor fi folosiți pentru a tranzacționa criptomonede și că firma va genera randamente pentru investitori prin intermediul unor conturi gestionate separat; cu toate acestea, BKCoin și Kang au utilizat complet abuziv fondurile, potrivit autorității de reglementare.

„După cum se afirmă în plângere, inculpații nu au ținut cont de structura fondurilor, au amestecat activele investitorilor și au folosit peste 3,6 milioane de dolari pentru a face plăți de tip Ponzi către investitorii fondurilor”, a declarat SEC. Kang a fost acuzat, de asemenea, că a cheltuit cel puțin 371.000 de dolari din banii investitorilor pentru a plăti vacanțe, evenimente sportive și un apartament în New York City. El a încercat să ascundă dovezile prin crearea de documente false cu „solduri umflate ale conturilor bancare”, potrivit SEC. „Această acțiune evidențiază angajamentul nostru continuu de a proteja investitorii și de a dezrădăcina frauda în toate sectoarele valorilor mobiliare, inclusiv în domeniul activelor cripto”, a declarat Eric Bustillo, directorul biroului SEC din Miami.

 

Criptomoneda euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a început încă din 2021 să analizeze fezabilitatea unei monede digitale (Tensiunile dintre Statele Unite și China s-au redus, afirmă Antony Blinken. Pretenția Beijingului în privința Taiwanului rămâne un motiv de îngrijorare | stiri.tvr.ro – Site-ul de stiri al TVR, postat pe 21 ianuarie 2023): „BCE este îngrijorată că fără euro digital, Zona Euro va ajunge într-o poziţie geopolitică şi economică de zonă intermediară între marile companii de tehnologie din SUA şi sistemele de plată ale Chinei; nNici în 2023, europenii nu dispun de platforme digitale”, a declarat Guido Zimmermann, economist senior la banca germană LBBW.

În toamna lui 2023, liderii europeni vor trebui să ia o decizie în această privință și să hotărască dacă BCE ar trebui să continue cu următorii paşi, care includ testarea aranjamentelor tehnice necesare. Aceștia sunt necesari pentru a ajunge într-un final la a da posibilitatea oamenilor să plătească în euro digital.

Președinta BCE, Christine Lagarde a făcut și ea referire la posibilele consecințe asupra euro din cauza tensiunilor dintre China și SUA, menționând că intrarea marilor tehnologii în plăţi ar putea creşte riscul de dominare a pieţei şi dependenţă de tehnologiile de plată străine, cu consecinţe asupra autonomiei strategice a Europei.

 

Necesitatea reglementării mai puternice a domeniului

În SUA, Comisia pentru valori imobiliare și burse (SEC) a propus reguli care ar obliga firmele, inclusiv bursele de criptoactive, să se înregistreze și să respecte un sistem de reguli, într-un mediu în care oferirea de servicii de custodie de către bănci a fost descurajată de către autorități, care au devenit mult mai stricte (Bitcoin a început să dea din nou semne de viață. La ce nivel a ajuns cea mai importantă criptomonedă | adevarul.ro, postat pe 21 februarie 2022).

Binance, cea mai mare bursă de criptoactive din lume a anunțat că se gândește la încheierea relațiilor de afaceri cu entități din SUA și delistarea proiectelor care au fost create în SUA. Acest răspuns vine după ce Paxos a anunțat că va opri, la cererea autorităților din New York, emiterea de BUSD, un instrument de tip stablecoin, emis sub brandul Binance. Bursa a anunuțat deja suspendarea depunerilor și retragerilor de dolari americani.

Un studiu al Băncii Reglementelor Internaționale (BIS), arată că, între 2015 și 2022, un investitor mediu a pierdut 431 dolari, aproape jumătate din investițiile de 900 de dolari prin aplicațiile monitorizate în 95 de țări; în țări emergente precum India, Thailanda, Brazilia sau Turcia, ponderea pierderilor a fost și mai mare. Cu o tot mai atentă și strânsă perspectivă de reglementare, orizontul mediu și lung devine neclar pentru mai toate proiectele din spațiul cripto, în Timp ce modul de operare al burselor este pus sub semnul întrebării.

În Hong Kong, comisia de supraveghere a piețelor de capital a publicat pe 20 februarie 2023 un nou set de reguli pentru tranzacțiile cu criptomonede, între care licențierea firmelor din domeniu și o dezbatere privind permisiunea de a oferi sau nu acces la platformele de tranzacționare investitorilor din retail.

Tranzacțiile criptografice nu sunt supuse acelorași verificări de detectare a fraudelor, de combatere a spălării banilor sau a activităților suspecte ca cele tradiționale. În industria cripto tranzacțiile cu bani negri sunt o caracteristică (https://www.national.ro/diverse/criptomonede-pentru-infractiuni-20-de-miliarde-de-dolari-in-tranzactii-ilicite-793536.html, postat pe 24 aprilie 2023): marile burse de criptomonede, precum Binance, cea mai mare din lume, crează o rețea de plăți transnațională folosită mult de infractori. În 2022, tranzacțiile ilicite cu criptomonede au depășit 20 de miliarde de dolari, potrivit firmei de analiză a datelor Chainalysis, în creștere de la 18 miliarde de dolari în 2021, o creștere de 68%. Numai în Regatul Unit al Marii Britanii, National Crime Agency estimează că peste un miliard de dolari de numerar ilicit este transferat în străinătate folosind criptomonede în fiecare an.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: Reto Scheiwiller/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *