◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.05.2024

UNICEF: „Încărcătura psihosocială a războiului din Ucraina este imensă”

Peste 60% dintre mamele refugiate ucrainene din Polonia se confruntă cu niveluri ridicate sau severe de suferință, a declarat Fondul ONU pentru Copii (UNICEF), subliniind impactul psihologic al războiului. Descoperirea este rezultatul unui sondaj realizat de Biroul UNICEF de Răspuns pentru Refugiați din Polonia, care a dezvăluit, de asemenea, că 53% s-au gândit să obțină sau au accesat deja asistență pentru sănătate mintală de la sosirea în țară. „Încărcătura psihosocială a războiului din Ucraina este imensă, așa că rezultatele acestui sondaj nu sunt o surpriză”, a spus dr. Rashed Mustafa Sarwar, care conduce Biroul înființat la câteva săptămâni după invadarea Ucrainei de către Rusia.

De atunci, peste patru milioane de ucraineni s-au înregistrat pentru protecție temporară în toată Europa, menționează UNICEF. Peste 1,6 milioane de persoane se află în Polonia, dintre care 90% sunt femei și copii, deși numărul total de refugiați ar putea fi mult mai mare.
Sondajul a folosit un chestionar de auto-raportare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care măsoară bunăstarea psihologică prin cinci întrebări simple, non-invazive.

Rezultatele au indicat că peste 30% dintre mame prezentau niveluri ridicate de suferință, iar peste 30% se confruntă cu niveluri severe. Majoritatea au spus că se simt neputincioase și s-au gândit să solicite ajutor de la un psiholog.

Printre problemele care au contribuit la stresul lor au fost incertitudinea cu privire la viitor, grijile legate de familie sau prieteni din Ucraina sau din altă parte și tristețea din cauza războiului. Nivelurile ridicate de suferință au fost, de asemenea, legate de preocupări practice, inclusiv bani, locuințe, locuri de muncă, probleme lingvistice, accesul la asistență medicală și îngrijirea copiilor.

Potrivit news.un.org, UNICEF a folosit rezultatele sondajului pentru o campanie online la nivel național din Polonia, care vizează mamele ucrainene cărora le oferă informații despre sprijinul psihologic disponibil, precum și despre strategiile de adaptare. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *