◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.05.2024

Arabia Saudită,
Regatul multinaționalelor de succes

BlackRock Saudi Arabia

Compania BlackRock Saudi Arabia a fost înființată ca societate pe acțiuni închisă cu un singur acționar, cu nr. de înregistrare comercială 1010479419, la 19 noiembrie 2018. Compania a fost autorizată de către Autoritatea Pieței de Capital (CMA), cu licența nr. 18-192-30, în 2 iulie 2018, să se angajeze în aranjamente și consiliere în afaceri cu valori mobiliare și a început activitatea pe 28 octombrie 2019. BlackRock Saudi Arabia a primit aprobarea CMA pentru a începe activitățile de gestionare a investițiilor și a fondurilor de operare în 17 februarie 2022.

BlackRock Saudi Arabia oferă produsele și serviciile BlackRock unor investitori sofisticați și este o filială deținută în totalitate de BlackRock Group Limited (BGL), cu un capital social vărsat de 35.000.000 riali (https://www.stiripesurse.ro/arabia-saudita-a-pus-in-miscare-un-plan-urias-si-joaca-alaturi-de-un-mare-gigant-se-contruieste-o-tara-cum-omenirea-nu-a-mai-vazut_3307923.html, postat pe 2 mai 2024): BlackRock Saudi Arabia va lansa o platformă de investiţii în Riad, cu ajutorul unei investiţii ancoră de 5 miliarde de dolari provenind de la Fondul de Investiţii Publice (PIF) al Arabiei Saudite, conform memorandumului de înţelegere între divizia saudită a BlackRock şi PIF, cu scopul de a stimula creşterea pieţelor de capital în regatul bogat în petrol.

BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, cu active gestionate de 10.000 de miliarde de dolari, ”va lansa strategii de investiţii în toate clasele de active pentru piaţa din Arabia Saudită, inclusiv pieţele publice şi private, gestionate de o echipă de investiţii din Riad”, arată un comunicat de presă comun al companiei şi al PIF. Noua platformă se va numi BlackRock Riyadh Investment Management (BRIM) și îşi propune să ajute la atragerea de investiţii instituţionale străine în Arabia Saudită, precum şi să dezvolte industria de gestionare a activelor din Arabia Saudită, să extindă pieţele locale de capital şi diversificarea investitorilor şi să sprijine dezvoltarea talentului de management al activelor din regat.

 

Viziunea 2030

Iniţiativa cu numele de mai sus, precum şi multe altele ale PIF, care administrează active de 925 de miliarde de dolari, urmăreşte modernizarea economiei regatului şi diversificarea acesteia departe de petrol. În centrul acestui efort este aducerea unor instituţii internaţionale importante, investiţii şi talente străine chiar în Arabia Saudită. Înfiinţarea BRIM urmăreşte să stimuleze „o creştere în continuare a ecosistemului pieţei de capital saudite şi să permită un sector de management al investiţiilor internaţionale în creştere, cu sediul în Arabia Saudită”.

BlackRock lucrează cu Arabia Saudită de ani de zile, iar în iulie 2023 i-a oferit CEO-ului Saudi Aramco, Amin Nasser, un loc în consiliul său de administraţie. Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume. La acea vreme, BlackRock a spus că mişcarea reflectă accentul pus de companie pe Orientul Mijlociu, ca parte a strategiei sale pe termen lung.

 

Saudi Aramco

Saudi Aramco s-a aflat printre cele mai profitabile companii din lume înainte de listarea sa la bursă la finele anului 2019. Pe 9 martie 2024 a raportat o scădere de 24,7% a profitului net în 2023, comparativ cu 2022, pe fondul scăderii preţului ţiţeiului şi diminuării producţiei (https://www.stiripesurse.ro/giuvaierul-arabiei-saudite-a-incasat-o-lovitura-grea-cea-mai-mare-companie-petroliera-din-lume-a_3256471.html): Aramco a precizat că în 2023 a realizat un profit net de 454,7 miliarde riali (aproximativ 121,25 miliarde de dolari), după un profit net de 161,07 miliarde de dolari în 2022. Veniturile totale s-au redus cu 17%, la 440,88 miliarde de dolari în 2023, de la 535,19 miliarde de dolari, în 2022.

Scăderea reflectă în principal impactul preţurilor mai mici la petrol şi diminuarea volumelor vândute, precum şi reducerea marjelor în rafinare şi petrochimie. Cu toate acestea, dividendele plătite de Aramco în 2022 s-au situat la aproape 98 de miliarde de dolari iar în 2023, Saudi Aramco şi-a recompensat acţionarii cu 124,3 miliarde de dolari, ceea înseamnă o creştere cu 66% a acordării de dividende, comparativ cu 2021.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Un comentariu pentru “Arabia Saudită,
Regatul multinaționalelor de succes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *