◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.05.2024

Numărul lobbyiștilor care reprezintă industriile poluante la summit-urile COP depășește numărul diplomaților care reprezintă statele membre

Peste 100 de membri ai Congresului SUA și ai Parlamentului European au solicitat revocarea unui director executiv al industriei petroliere care va conduce următoarea conferință a ONU privind schimbările climatice. Alegerea sultanului Al Jaber, directorul executiv al Companiei Naționale de Petrol Abu Dhabi, de a conduce summitul COP28 din Dubai, din decembrie, a înfuriat activiștii, care se tem că va împiedica progresul în reducerea emisiilor.

Parlamentarii și-au exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la numire într-o scrisoare adresată președintelui american Joe Biden, președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și secretarului general al ONU, Antonio Guterres. „Decizia de a-l numi ca președinte al COP28 pe directorul executiv al uneia dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume — o companie care a anunțat recent că intenționează să adauge 7,6 miliarde de barili de petrol la producția sa în următorii ani, reprezentând a cincea cea mai mare creștere din lume — riscă să submineze negocierile. În contextul reformelor de bun simț pentru a ajuta la restabilirea credinței publice în procesul COP, grav periclitate de un director al companiei petroliere la cârmă, susținem cu respect că este necesară o conducere diferită. pentru a contribui la asigurarea faptului că COP28 este un summit serios și productiv asupra climei”, scriu parlamentarii, citați de EURACTIV.

Ei i-au îndemnat pe lideri să „limiteze influența industriilor poluante” la întrunirile Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice. Legislatorii subliniază că numărul lobbyiștilor care reprezintă industriile poluante la summit-urile COP este în continuă creștere, depășind numărul diplomaților care reprezintă statele membre. „Nu ne-a scăpat atenției faptul că cel puțin 636 de lobbyiști din industria petrolului și gazelor s-au înscris pentru a participa la COP de anul trecut – o creștere de peste 25% față de anul precedent. Când numărul de participanți reprezentând actori corporativi poluanți, care au un interes financiar în menținerea status quo-ului, este mai mare decât delegațiile din aproape fiecare țară prezentă, este ușor de observat cum prezența lor ar putea împiedica acțiunea climatică”, se adaugă în mesaj.

Zeci de ONG-uri s-au opus nominalizării lui Al Jaber, care este și ministrul Industriei și Tehnologiei avansate al Emiratelor Arabe Unite. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *