◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.05.2024

Marea Britanie. Pericole iminente și eșuări

Creștere record a costului vieții

Costul vieții în 2022 a avut cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani, în mare parte din cauza războiului din Ucraina, dar și a consecințelor pandemiei de Covid-19 (Marea Britanie, neputincioasă în fața prăbușirii economiei sale. Cea mai mare scădere a nivelului de trai înregistrată vreodată – Stiri pe surse – Cele mai noi stiri, postat pe 12 decembrie 2022): prețurile la energie și alimente au crescut vertiginos, ceea ce face ca mulți Oameni să aibă mai probleme pentru a-și plăti facturile. Lucrătorii din sectorul public au fost cei mai afectați, cu o creștere medie anuală a salariului de bază de 2,2%, care se află la mare distanță de inflație – rata de creștere a prețurilor fiind de 11,1%. Cei cu venituri mici au resimțit cel mai mult impactul, deoarece cheltuiesc o mai mare parte din salariul net pentru încălzire și alimente, sectoare care au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri.

Lucrătorii din sectorul public beneficiază de o mai mare siguranță a locului de muncă și de pensii mai generoase, dar acest lucru nesemnificativ atunci când plătesc facturile crescute vertiginos… Angajatorii din sectorul privat sunt, de asemenea, presați, deoarece aceeași inflație galopantă care crește costurile a golit buzunarele clienților lor, lăsând un spațiu redus pentru a-și permite creșteri salariale ale personalului.

Astfel, datoria guvernamentală britanică a ajuns la 97,5% din PIB, cel mai ridicat nivel din anii 1960 find așteaptat să crească în următorii doi ani, deoarece guvernul va cheltui mai mult decât primește din impozite. Marea Britanie are totuși una dintre cele mai mici datorii din grupul G7 al economiilor globale de top – pe baza datelor FMI – astfel încât se poate spune că mai are încă spațiu de manevră pentru a mai suporta cheltuieli bugetare…

 

Greva în masă a lucrătorilor medicali

Zeci de mii de asistente medicale au intrat pe 15 decembrie 2022 în grevă, aceasta fiind prima grevă în masă din ultimul secol în Anglia și Țara Galilor (Lucrătorii medicali din Marea Britanie au intrat în prima grevă în masă din ultimul secol (descopera.ro). În multe spitale a fost adoptat un program ca cel din ziua de Crăciun, iar asistentele spun că nu se bucură de această acțiune, care a fost o „decizie dificilă”. Acțiunea, o încercare de a obține creșteri salariale peste inflație, va avea loc după ce discuțiile pentru evitarea ei s-au încheiat fără rezultat. La zeci de spitale s-au organizat diverse forme de protest, iar mii de programări și operații au fost anulate. De asemenea, serviciile de sănătate au fost suspendate în multe zone… Colegiul Regal al Asistenților Medicali (Royal College of Nursing – RCN) a declarat că va continua să asigure personal pentru chimioterapie, servicii de urgență pentru cancer, dializă, unități de îngrijire critică, terapie intensivă neonatală și pediatrică; unele domenii ale serviciilor de sănătate mintală și ale serviciilor pentru persoanele cu dizabilități de învățare și autism sunt scutite de grevă. Asistentele au lucrat în ture asemănătoare cu cele din ziua de Crăciun pentru pacienții din secțiile esențiale sau din Urgențe. Saffron Cordery, director executiv interimar al NHS Providers, a declarat că agențiile NHS au „făcut tot posibilul” pentru a reduce impactul asupra pacienților. „Dar, este inevitabil că unele operații sau programări vor trebui reprogramate, iar spitalele fac tot posibilul pentru a minimiza perturbările… Valul de frig a intensificat cererea care era deja la niveluri record sau aproape de acestea, dar în ziua grevei vor face tot ce pot pentru a se asigura că serviciile esențiale sunt dotate cu personal corespunzător și că siguranța pacienților, care este întotdeauna prioritatea numărul unu, este protejată”, a declarat directorul executiv interimar al NHS Providers, Saffron Cordery.

Directorul executiv al RCN, Pat Cullen, l-a acuzat pe secretarul pentru sănătate Steve Barclay de „beligeranță”, după ce acesta a refuzat să discute problema salariilor – deoarece guvernul a acceptat deja recomandările făcute de NHS Pay Review Body (PRB) de a acorda creșteri salariale sub inflație de aproximativ 4%; astfel, aceștia ar fi primit o creștere salarială de aproximativ 1.400 de lire sterline. RCN a cerut o creștere salarială cu 5% peste inflație, deși a indicat că ar accepta o ofertă mai mică. Când a înaintat cifra de 5% organismului independent de evaluare a salariilor, în martie 2022, inflația era de 7,5%. De atunci, însă, inflația a crescut vertiginos, atingând 14,2% în septembrie 2022…

 

Lansarea unor sateliți

Încercarea Marii Britanii de a deveni prima națiune europeană care lansează sateliți în Spațiul Cosmic s-a încheiat cu o dezamăgire, după ce Virgin Orbit a anunțat că racheta sa a suferit o anomalie care a împiedicat-o să ajungă pe orbită (Prima lansare de sateliți din Marea Britanie a eșuat din cauza unei „anomalii” (descopera.ro), postat pe 10 ianuarie).

Sistemul mobil de rachete, care urma a fi folosit în prima lansare de sateliți din Marea Britanie, ar fi putut crea premisele unei capacități de răspuns rapid la nivel mondial. Virgin Orbit, deținut parțial de miliardarul Richard Branson, avea planificat să lanseze nouă sateliți la bordul unei rachete Launcher One, atașată sub aripa unui Boeing 747, care urmau să decoleze pe 9 ianuarie 2022, de la un nou port spațial din Cornwall. Aceasta ar fi fost prima oară când un satelit ar fi decolat de pe teritoriul Europei de Vest…

 

Piața resurselor umane

Cca un milion de Polonezi trăiau în Marea Britanie înainte de Brexit (Cum arată Marea Britanie după aproape doi ani de la ieșirea din UE? (descopera.ro), postat pe 28 noiembrie 2022). Aproximativ 200.000 de membri ai comunităţii poloneze au părăsit ţara în 2021 și 2022. Cca 11% din migranţii din Marea Britanie muncesc în sectorul transpor¬tu¬rilor, 10% în agri¬cultură şi 9% în sistemul de sănătate; Polonezii reprezintă peste o cincime din numărul de migranţi din UE în Marea Britanie.

00:37 /O altă penurie priveşte şoferii de autobuze: una din zece poziţii pentru şoferii de autobuz este va¬cantă în Regat, relevă datele oferite de Confederation of Passenger Transport; salariile mici, programul prelungit şi schimburile care epuizează şoferii rămân în continuare o barieră. Marea Britanie s-a confruntată încă din 2021 cu o penurie generală de şoferi, care a persistat şi în 2022.

Cel mai mare succes înregistrat pe piața muncii din regat a fost săptămâna de lucru de patru zile: Marea Britanie a început un program pilot de șase luni, cel mai mare de acest gen din țările europene (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România » Săptămâna de lucru de patru zile, un succes „covârșitor” (uzp.org.ro), postat pe 6 ianuarie 2022), Susținătorii săptămânii de patru zile susțin că schema de muncă mai scurtă oferă multiple beneficii organizațiilor care implementează programul, angajaților care îl lucrează și, de asemenea, climatului, datorită reducerii energiei cheltuite cu naveta. Dovezile colectate ale primului program pilot al săptămînii de lucru de patru zile finalizat arată că o schemă de săptămână de lucru mai scurtă este „covârșitor” pozitivă.

 

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *