◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.05.2024

Terra va pierde peste un sfert dintre specii în acest secol

Pământul se confruntă cu o extincție în masă până în 2100, care ar putea distruge mai mult de un sfert din biodiversitatea mondială, avertizează un nou studiu.

Oamenii de știință australieni și europeni au dezvoltat un „Pământ virtual” pentru a planifica mai bine disparițiile globale cauzate de schimbările climatice. Rezultatele citate de „Daily Mail” indică pierderea a 10% din toate speciile de plante și animale până în 2050, ajungând la 27% până la sfârșitul acestui secol.

Oamenii de știință dau vina pentru „supraexploatarea resurselor”, schimbarea utilizării terenurilor, suprarecoltarea, poluarea, schimbările climatice și „invaziile biologice”.

Studiul a fost condus de om de știință al Comisiei Europene, Giovanni Strona, și de profesorul Corey Bradshaw, de la Universitatea Flinders, Adelaide, Australia.

Cercetătorii susțin că planeta a intrat deja în al șaselea eveniment de extincție în masă, cauzat de activitatea umană și de schimbările climatice.

Conform Listei roșii a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, peste 42.100 de specii sunt amenințate cu dispariția. „Copiii născuți astăzi care trăiesc până la 70 de ani se pot aștepta să asiste la dispariția a mii de specii de plante și animale, de la orhidee minuscule și cele mai mici insecte până la animale emblematice precum elefantul și koala”, susține profesorul Bradshaw.

Folosind un supercomputer, oamenii de știință au creat o lume cu peste 15.000 de „rețele trofice”, pentru a prezice soarta speciilor interconectate. Instrumentul „poate mapa extincțiile de peste tot pe Pământ” și prezice un viitor sumbru pentru diversitatea globală, confirmând fără îndoială că lumea se află în fața celui de-al șaselea eveniment de extincție în masă. „Gândiți-vă la o specie prădătoare care își pierde prada din cauza schimbărilor climatic. Pierderea speciei pradă este o extincție primară, deoarece a cedat direct unei perturbări, dar fără nimic de mâncare, prădătorul său va dispărea și el”, argumentează Bradshaw.

Cercetătorii au descoperit că pierderile globale de biodiversitate vor fi de 6% până în 2050 în acest scenariu, crescând la 13% până în 2100. În cel mai rău scenariu, cunoscut sub numele de SSP5, ei au descoperit că aceasta a crescut la 10% până în 2050 și la 27% până în 2100.

Studiul, publicat în Science Advances, a apărut în contextul Conferinței Națiunilor Unite pentru Biodiversitate (COP15) de la Montreal. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *