◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.05.2024

Italia. Pandemia de COVID-19

Gestionarea defectuoasă a primului val

Italia a fost prima ţară europeană lovită de pandemia COVID-19 . Raportul, realizat de omul de ştiinţă, angajat al OMS Francesco Zambon şi de 10 colegi din întreaga Europă, a fost finanţat de guvernul din Kuweit, cu scopul de a furniza informaţii ţărilor care nu erau încă afectate. Documentul, numit „O provocare fără precedent: primul răspuns al Italiei la Covid-19”, a fost publicat pe site-ul OMS pe 13 mai 2020, fiind dat jos a doua zi, fapt semnalat abia în august 2020.

Raportul de 102 pagini spune că planul pandemic al Italiei nu a fost actualizat din 2006 şi că, din cauza nepregătirii, răspunsul iniţial din partea spitalelor a fost „improvizat, haotic şi creativ”. A fost nevoie de timp pentru ca informaţiile oficiale să devină disponibile, mai adăugă raportul. Documentul ar fi fost eliminat la cererea directorului general adjunct al OMS pentru iniţiative strategice, Ranieri Guerra: acesta a ocupat funcţia de director general în cadrul Ministerului Sănătăţii din Italia, între 2014-2017 şi, prin urmare, era responsabil pentru actualizarea planului de pandemie, conform noilor orientări stabilite de OMS şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Guerra se numără printre oamenii de ştiinţă din grupul de lucru Covid-19 al guvernului italian.

Planul învechit este un element crucial în anchetele preliminare desfăşurate de procurorii din Bergamo – provincia lombardă cea mai afectată în timpul primului val al pandemiei – care ar putea acuza autorităţile de neglijenţă. Anchetatorii folosesc, de asemenea, un raport întocmit după primul val al pandemiei de un general în retragere al armatei, Pier Paolo Lunelli, care a concluzionat că până la 10.000 de decese ar fi putut fi atribuite lipsei unor protocoale antipandemice.

Francesco Zambon, care are sediul biroului OMS la Veneţia, a fost solicitat de trei ori pentru a vorbi cu procurorii, dar a fost împiedicat să facă acest lucru de către OMS, care a insistat că el şi ceilalţi 10 cercetători implicaţi în producerea raportului ar trebui să aibă imunitate. Numai Ranieri Guerra a fost audiat de procurori la începutul lunii noiembrie 2020, dar conţinutul şedinţei nu a fost dezvăluit. În acest context, OMS a declarat că procurorii regionali trebuie să urmeze căile diplomatice, iar cererile procurorilor să fie făcute prin intermediul Ministerului de Externe al Italiei.

Cea mai recentă convocare a lui Zambon pentru declaraţii a fost pe 10 decembrie 2020, dar din nou i s-a interzis să meargă în faţa procurorilor, în ciuda solicitării permisiunii. „Când am primit prima citaţie, am raportat biroului legal al OMS şi, la scurt timp, au răspuns spunând că nu pot merge, fiind protejat de imunitate, în ciuda faptului că am vrut să mă prezint, deoarece aveam ceva de spus”, a afirmat Zambon, care spune că Guerra l-a ameninţat cu concedierea, dacă nu modifică partea textului referitoare la planul învechit. El a precizat că a informat înalţii oficiali ai OMS cu privire la ameninţările şi riscurile pe care le prezintă transparenţa şi neutralitatea organizaţiei, dar nu a fost efectuată nici o anchetă internă. La acea vreme, OMS nu a explicat de ce a fost eliminat raportul, dar abia la solicitările procurărilor a menționat că raportul în cauză „conţine inexactităţi şi neconcordanţe”. „Raportul nu a criticat guvernul italian, dar a evidenţiat criticile cu care se confruntă în gestionarea pandemiei, pornind de la premisa vechiului plan de pandemie, care a fost doar„ reconfirmat ”şi nu a fost actualizat în 2017”, a spus Zambon. „Echipa a verificat cu atenţie acest lucru şi a constatat că toate planurile care au venit după 2006 au fost doar copiate şi lipite – nu s-a schimbat nici un cuvânt sau virgulă în text”.

 

Pașaportul de vaccinare

Punerea în aplicare a cerinței privind permisul verde coincide cu anunțurile guvernului italian potrivit cărora certificatele vor fi necesare în toată Italia dacă cetățenii doresc să se angajeze în activități sociale normale . Începând cu 6 august 2021, permisele vor deveni o cerință obligatorie pentru a lua masa în interior, precum și pentru a avea acces în locuri de divertisment precum baruri, teatre, parcuri de distracții, festivaluri și arene sportive.

Premierul italian Mario Draghi a anunțat la acel moment că „permisul verde este esențial dacă vrem să menținem deschise afacerile”. De asemenea, a fost confirmat faptul că nerespectarea cerinței, fie din partea patronului sau a proprietarului unei afaceri, va fi puternic sancționată, fiind aplicate amenzi între 400 și 1.000 de euro pentru fiecare abatere. Afacerile care nu reușesc să pună în aplicare hotărârea de trei ori în decurs de trei zile se vor confrunta cu închiderea forțată a localurilor lor timp de până la zece zile.

Pe 16 septembrie 2021, Consiliul de Miniștri din Italia a aprobat Decretul-lege pentru obligativitatea certificatului verde la toate locurile de muncă, ceea ce impune vaccinarea, testarea sau vindecarea de Covid-19 a angajaților și îngrădirea dreptului la muncă pentru cei care nu se supun cerinței; documentul a devenit obligatoriu începând din 15 octombrie 2021 pentru toți angajații din sistemul public sau privat, Italia fiind prima țară din Uniunea Europeană care impune, ocolind procedura parlamentară și prevederile constituționale, un sistem atât de draconic de condiționare digital-sanitară. Celor care nu respectă Decretul-lege menționat li se suspendă contractul de muncă și, implicit, salariul după 5 zile de acces la muncă fără certificatul „sanitar”. Obligativitatea Decretului – lege a fost extinsă și pentru cei care lucrează în asociații de voluntari.

Guvernanții italieni au recunoscut că impunerea certificatelor „sanitare” nu are legătură cu medicina, ci, constituie un mecanism politic de constrângere la vaccinarea cu serurile experimentale Covid. Scopul guvernului italian este acela de a atinge cel puțin pragul de „siguranță” de 80% din populație vaccinată. Premierul Mario Draghi afirma despre așa-zisul certificat „verde” că funcționează și este o soluție „comodă”. În Italia, conform datelor guvernamentale, 13,9 milioane de angajați aveau certificatul verde pe 15 septembrie 2021, iar 4,1 milioane nu; măsura a afectat și câteva milioane de români de pe ambele maluri ale Prutului, plecați la muncă în Italia, aceștia reprezentând cea mai mare minoritate din Peninsulă.

 

Renunțarea la sistemul de raportare a deceselor

Institutul Superior de Sănătate din Italia a redus drastic numărul oficial al deceselor cauzate de COVID, cu peste 97%, după ce a schimbat definiția unui deces în sensul că o persoană a murit din cauza Covid și nu cu Covid . Ziarul italian Il Tempo relatează că Institutul a revizuit în scădere numărul persoanelor care au murit din cauza COVID și nu cu COVID de la 130.000 la mai puțin de 4.000: dintre cele 130.468 de decese înregistrate oficial ca decese cauzate de COVID de la începutul pandemiei, doar 3.783 sunt atribuite direct doar virusului. ”Potrivit Institutului, 65,8% dintre italienii care au murit după ce au fost infectați cu Covid erau bolnavi de hipertensiune arterială (tensiune arterială ridicată), 23,5% aveau demență, 29,3% aveau diabet, iar 24,8% fibrilație atrială. La toate acestea se adaugă faptul că 17,4% aveau probleme pulmonare, 16,3% avuseseră cancer în ultimii cinci ani și 15,7% suferiseră anterior de insuficiențe cardiace”.

Noua definiție a Institutului pentru un deces COVID înseamnă că, în Italia, COVID a ucis mai puțini oameni decât un episod de intensitate medie de gripă sezonieră; dacă o schimbare similară ar fi făcută și de alte guverne naționale, numărul oficial de decese cauzate de COVID ar fi redus cu o marjă de peste 90%.

 

Superimunitatea de la Vo’ Euganeo

Acest orășel cu 3.200 locuitori din nordul Italiei, situat în apropiere de Padova a fost una dintre primele carantinate de autorități, după izbucnirea pandemiei în februarie 2020 . Tot acolo s-a confirmat și primul deces de COVID cunoscut din Europa.

Transformat într-un adevărat laborator, Vo’ Euganeo încă oferă cercetătorilor informații importante pentru lupta cu pandemia, inclusiv felul în care locuitorii și-au construit o superimunitate: testele de sânge au arătat că unii locuitori din Vo’ Euganeo au, fiecare, de două ori mai mulți anticorpi decât ar putea să aibă o persoană obișnuită care s-a îmbolnăvit de COVID, apoi s-a vindecat.

Spre deosebire de alte orașe, cele din Lombardia spre exemplu, Vo Euganeo, aflat în regiunea Veneto, a beneficiat de atenția sporită a medicilor, care au sosit imediat și au început să deruleze teste. Iar medicii au observat că localnicii continuă să aibă anticorpi la nouă luni după infectare, adică mult mai mult decât au estimat experții. „Am descoperit chiar că în unele cazuri, nivelul anticorpilor a crescut, în loc să scadă, în Timp”, spune Enrico Lavezzo, un expert în microbiologie la Universitatea din Padova, care derulează studiile din Vo Euganeo. Lavezzo și colegii săi au ajuns la această concluzie după ce au testat 2.600 de localnici ( care reprezintă 81% din populația orășelului) pentru anticorpi în luna mai 2020 și au stabilit că 162 dintre aceștia aveau încă imunitate după ce s-au infectat cu virusul în februarie sau martie 2020. Din aceștia, 156 de oameni au fost testați iarăși, nouă luni mai târziu, iar experții au fost surprinși să vadă că 129 dintre ai aveau încă anticorpi. „Mai bine de jumătate dintre cei 129 prezentau un declin al nivelului de anticorpi, dar aveau totuși suficienți pentru a opri virusul”, spune Lavezzo.

Echipa de medici a concluzionat, printre altele, că foștii bolnavi care au avut COVID simptomatic mențineau un nivel mai ridicat de anticorpi dacă aveau un indice de masă corporală mai mare; iar unele teste au sugerat că dacă subiecții sunt mai în vârstă, cu atât mai mult păstrează anticorpii. Dar cea mai importantă descoperire a experților a fost identificarea a 16 persoane care aveau un nivel mai mare al anticorpilor în noiembrie 2020 decât în mai 2020. „Credem că acest lucru a fost posibil deoarece acești Oameni au avut un contact cu o persoană pozitivă, după luna mai”, spune Lavezzo. „Virusul a intrat în corp, a infectat câteva celule, dar apoi a fost eliminat rapid de anticorpii deja existenți. Și apoi altceva s-a întâmplat: virusul a stimulat producția unui număr sporit de anticorpi; nici una dintre aceste persoane nu a prezentat simptome de COVID. Mulție viruși stimulează producția suplimentară de anticorpi dacă există un contact. Ce am văzut aici, în cazul COVID, este că un contact poate duce la dublarea nivelului de anticorpi pe care îi ai deja și asta extinde Timpul în care ești protejat; nu știm dacă în timpul acelei mici perioade de contagiune poți transmite virusul” spune Enrico Lavezzo. Vestea bună, crede Lavezzo, este că această creștere a nivelului anticorpilor declanșată de un contact cu o persoană infectată poate funcționa nu doar în cazul celor care au fost bolnavi, ci și al celor care s-au vaccinat, ceea ce înseamnă că protecția oferită de vaccin poate fi consolidată.

 

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *