◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
UZPR la radio Helsinki Graz

Chiar umbrită de tristețea trecerii în eternitate a președintelui Doru Dinu Glăvan, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România își continuă drumul, scopul și mesajul. Un sfârșit de an se apropie, un început de an de asemenea – este momentul unui bilanț fast, al unei întoarceri cu privirea spre valorile care au clădit și au menținut UZPR în toate vremurile și o alta spre ceea ce își propune pentru viitor cea mai reprezentativă organizație a breslei jurnaliștilor din România. În acest context, într-o lume plină de provocări fără precedent, misiunea UZPR este…

Citește mai mult

Diana Șoșoacă c`est moi! Despre familia Furdui, mai vedem…

,,Ne bântuie nu numai frica de a ne spune părerea, ci și frica de a asculta, exprimată cu îndrăzneală, de către altcineva, părerea noastră proprie. Tremurăm ca nu cumva glasul acelui altcineva să pară a fi glasul nostru”. (…) „Vedem impostura și ticăloșia și zâmbim frumos ca la întâlnirea cu cele mai bune cunoștințe”.Așa scria la începutul veacului trecut Ion Luca Caragiale și, cu toată dragostea, trebuie să spun că nu întotdeauna avem, astăzi, motive să îl contrazicem. Și când fac această afirmație, care se prea poate că îi va…

Citește mai mult

Poezia sau tentația imposibilului!

Pasiunea frenetică a artei poate duce la anularea artei în sine, parafrazându-l pe Charles Baudelaire (L`Art romantique) am putea spune că mesajul liric se anulează pre sine. Trăirea poetică devorează sinele ființei auctoriale. Mesajul poetic este o imposibilitate acută a expresiei. Trăirea poetică ”arde”, anulând ce spune/transmite poetul prin versuri. Opera poetică este o construcție funciară indelebilă, o perpetuare a necunoscutului, o formă a nespusului. Opera lirică se naște din durerea emoției pentru a transmite că nu spune nimic important pentru preajmă și, totuși, este atât de cutremurător pentru lumea…

Citește mai mult

Opinia publică din Polonia, în apărarea libertăţii presei

Protestatarii s-au adunat în mai multe oraşe din Polonia și l-au îndemnat pe preşedintele țării să se opună prin veto unei legi privind mass-media, despre care se afirmă că are ca scop limitarea libertăţilor presei în cel mai mare stat membru din estul Uniunii Europene, transmite Euractiv. Adoptată în Parlament, legea ar înăspri regulile privind proprietatea străină asupra mass-media, afectând în special canalul de ştiri TVN24, deţinut de compania americană de media Discovery. Proiectul de lege, care încă nu a fost promulgat de preşedintele Andrzej Duda, a înrăutăţit relaţiile dintre…

Citește mai mult

Rafael Nadal, testat pozitiv cu Covid-19

Tenismanul spaniol Rafael Nadal a anunţat că a fost testat pozitiv cu Covid-19 la revenirea în Spania, după ce a participat la turneul demonstrativ de la Abu Dhabi. Nadal a precizat că i-a informat pe toţi cei care au fost în contact cu el recent. Actualul număr 6 mondial nu a detaliat simptomele, dar a explicat că are „momente mai puţin plăcute”. Acest test pozitiv ar putea avea un impact asupra debutului său în sezonul 2022, chiar dacă jucătorul nu anunţase dacă va participa la Australian Open, primul grand slam…

Citește mai mult

Inechitățile salariale bazate pe gen persistă în Europa

Chiar dacă femeile sunt în medie mai bine educate decât bărbații în UE, ele câștigă cu 14,1% mai puțin, cu variații mari între sectoare, poziții și statele membre, potrivit „European Jobs Monitor” al Comisiei UE și Eurofound. În timp ce diferența de remunerare între femei și bărbați a fost de 15,8% în 2010, a scăzut doar marginal, la 14,1% în 2019. În acest ritm, ar dura mai mult de 70 de ani pentru ca diferența de remunerare între femei și bărbați să dispară. Diferența de pensii între femei și bărbați…

Citește mai mult

„Poarta lunară”, de Ion Văduva. Ucenicia din strada M. Eminescu, nr. 122

Vocea mea adevărată e vocea cărţii, a cuvintelor ce-mi amintesc de şansa de-a face ucenicie printre cărţi şi manuscrise, în Casa Perpessicius, din strada Eminescu nr.122, cel mai mare editor al lui Eminescu, din toate timpurile, autor al celor şase volume, continuate după dispariţia Maestrului, de Academia Română. Ca un dar frumos, viaţa m-a adus în această casă, fiind studentul fiului Maestrului, domnul prof. univ. dr. Dumitru D. Panaitescu, simţindu-mă ca elev şi după terminarea facultăţii, faţă de marile nume ale literaturii, nume, în faţa cărora îţi vine să îngenunchezi…

Citește mai mult

Revista „Curtea de la Argeș”, o publicație cu glas pregnant

Publicația „Curtea de la Argeș”, care apare sub egida Centrului de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” şi a Asociaţiei Culturale „Curtea de Argeş”, sub atenta îndrumare a lui Gheorghe Păun, pornește „cu dreptul” în noul an și se grăbește să impresioneze plăcut, cu un număr pe luna ianuarie 2022 plin de esențe culturale tari. În sumarul bogat se regăsesc articole semnate, printre alții, de Horia Bădescu – Cei patru cavaleri ai Apocalipsei,  Florian Copcea – Omul digital în aşteptarea omului po(i)etic , Radu Ştefan Vergatti – 500 de ani de…

Citește mai mult

Violonistul Alexandru Tomescu, în concert de Crăciun la Chişinău

Violonistul român Alexandru Tomescu este invitatul special al concertului extraordinar de Crăciun susţinut de Orchestra Municipală de Cameră – „Camerata Chişinău” pe 22 decembrie, în Sala cu Orgă. În program sunt incluse compoziţii Edvard Grieg – ,,Holberg Suite, Op. 40”; Antonio Vivaldi – ,,Anotimpurile” şi  Edvard Grieg – „Cow call and Peasant Dance”. Concertul va fi condus de Mihai Amihalachioaie. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Primăria Municipiului Chişinău şi Direcţia Cultură a Consiliului municipal Chişinău. Alexandru Tomescu (n. 15 septembrie 1976, Bucureşti) este…

Citește mai mult

Poeți de limbă română din Serbia în Editura Academiei Române (III). Colecția „O sută și una de poezii”. Slavco Almăjan

SLAVCO ALMĂJAN (n. 10 martie 1940, Vârșeț-Oreșaț, Voievodina) – poet, prozator, dramaturg, eseist, traducător, publicist. Studii în limba română la Liceul românesc din Vârșeț. Absolvent al Facultății de Filosofie de la Universitatea din Novi Sad (specializare în literatură iugoslavă și universală). Debut cu poezie în revista „Lumina” din Vârșeț (1957) și editorial în 1968 cu volumul de versuri „Pantomimă pentru o după-amiază de duminică/ Pantomima za nedeljnopopodne”, încununat cu „Premiul Majoratului” (Novi Sad). Cărțile sale de poezie i-au fost tipărite atât în Serbia (Panciova, Novi Sad; Priscina) cât și în…

Citește mai mult