◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Reacții dure după arestarea unei jurnaliste franceze din cauza unei investigații

Jurnalista franceză Ariane Lavrilleux a fost arestată, percheziționată și interogată în legătură cu un material de presă de acum doi ani, al publicației online Disclose, care afirma că serviciile de informații franceze erau utilizate în mod abuziv de către Egipt pentru a viza contrabandiștii de la granița cu Libia. Publicarea investigației l-a determinat pe ministrul forțelor armate din Franța să solicite o anchetă. Avocatul lui Lavrilleux, Virginie Marquet, a declarat că clienta sa a fost audiată de un judecător și de ofițeri de poliție de la serviciul de informații francez DGSI, în cadrul unei investigații privind compromiterea securității naționale. Site-ul de investigație Disclose a publicat o serie de articole, în noiembrie 2021, bazate pe sute de documente clasificate.

Grupurile pentru drepturile omului au condamnat arestarea jurnalistei.

Potrivit aljazeera.com, Disclos consideră acțiunea autorităților „un atac inacceptabil la adresa secretului surselor” și susține că relatarea sa „s-a bazat pe câteva sute de documente extrem de secrete, pentru a dezvălui o campanie de execuții arbitrare, orchestrată de liderul egiptean Abdel Fattah el-Sisi”. Poziția site-ului este susținută de Societatea Jurnaliştilor și de organizația Reporteri fără Frontiere (RSF). „Ne temem că acțiunile DGSI vor submina secretul surselor”, arată un comunicat al RSF. (redacția UZPR)

Foto: Daniel Vanderkin/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *