◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
„Vom fi aici până la sfârșit”. Lupta pentru a ține în viață presa din Ucraina

Totul este complet diferit atunci când este vorba despre casa ta. Zaborona este una dintre zecile de mici entități de știri care sfidează războiul și continuă relatarea, în același timp cu atacurile rusești. Roman Stepanovici, jurnalist ucrainean care a fost premiat de Associated Press și Vice News și a transmis din Siria, Cecenia și Myanmar, precum și din Donbas, luptă acum pentru propria siguranță, pentru familie, prieteni și ține în viață site-ul independent de știri fondat în 2017. „Sunt din Donețk, care este ocupat de separatiști. Și eu, și soția…

Citește mai mult

Adunarea Generală a UZPR, încredere și unitate de breaslă

Desfășurată într-o duminică cu iz de primăvară, Adunarea Generală Ordinară a UZPR a îndeplinit o formalitate legală de luare de seamă în cadrul organizației noastre. La fel ca în ultimii ani, votul prin corespondență a fost alegerea cea mai potrivită, devenind deja o uzanță în desfășurarea activităților noastre. Cu un larg interes, membrii delegați de filiale au așteptat să-și exercite dreptul la vot prin email chiar la prima oră a dimineții, arătându-și atașamentul față de singura Uniune de creație jurnalistică din țară. La sediul central, desfășurarea de forțe a comisiilor…

Citește mai mult

Adunarea Generală a UZPR, încredere și unitate de breaslă

Desfășurată într-o duminică cu iz de primăvară, Adunarea Generală Ordinară a UZPR a îndeplinit o formalitate legală de luare de seamă în cadrul organizației noastre. La fel ca în ultimii ani, votul prin corespondență a fost alegerea cea mai potrivită, devenind deja o uzanță în desfășurarea activităților noastre. Cu un larg interes, membrii delegați de filiale au așteptat să-și exercite dreptul la vot prin email chiar la prima oră a dimineții, arătându-și atașamentul față de singura Uniune de creație jurnalistică din țară. La sediul central, desfășurarea de forțe a comisiilor…

Citește mai mult

La mulți ani, Poezie! La mulți ani, Poeți!

Aseară am omagiat-o pe Regina literaturii, în avans, într-o întâlnire cu slujitorii cei de-a pururi îndrăgostiți de ea, sub un generic care a stârnit o discuție vie, „Perfuzie cu Poezie”. Discuția a fost deschisă de poetul Adrian Alui Gheorghe care a făcut o haltă lirică în drum, ca să se poată conecta la „perfuzie”, apreciem cu atât mai mult prezența și intervenția domniei sale. Încercând să prindă în obroc Poezia, ca cel din poveste soarele, dumnealui i-a citat pe Eminescu, Lorca, Stănescu și apoi ne-a citit din versurile viitoarei sale…

Citește mai mult

Festivalul Internațional de Creație și Interpretare „Ana Blandiana”, ediția a X-a, 2022

Existența concursurilor literare pentru elevi a cunoscut o amploare dătătoare de speranță, mai ales în ultima perioadă, când acuzele de scădere a nivelului pregătirii didactice și a extensiei acesteia în zonele vocaționale s-au amplificat. Întreținerea creativității dincolo de geografia școlară instituțională a avut suficiente rezultate care să infirme tonul alarmist, demonstrând că încă există resurse care așteaptă să fie valorificate, că încă există destule manifestări ofertante pentru tânăra generație. Între concursurile literare de anvergură națională, cu deschidere spre internațional, Festivalul Internațional de Creație și Interpretare „Ana Blandiana” poate fi considerat…

Citește mai mult

Sculptorul Liviu Brezeanu

Liviu Brezeanu este un sculptor impresionist, care s-a născut în anul 1958 în localitatea Vârfuri, din județul Prahova și locuiește în prezent în orașul Pucioasa din același județ. În anul 1977, a absolvit Liceul „Tonitza”, din București și în 1984, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Secția Sculptură, din București, clasa profesor Geta Catargiu. A fost repartizat ca sculptor în industrie. S-a retras în zona natală, solicitat de profesoara Costescu Niculina să lucreze la Centrul de Îndrumare a Creației Populare, din județul Dâmbovița, ca specialist în artă plastică pentru îndrumarea…

Citește mai mult

„O viață… cu Angela Paveliuc Olariu”, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iași

Joi, 24 martie 2022, ora 15.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iași, va avea loc întâlnirea cu Angela Paveliuc Olariu – doctor în etnografie. Evenimentul „O viață… cu Angela Paveliuc Olariu” este parte integrantă a proiectului „Salonul cu amintiri”, inițiat de Asociația „Universul Prieteniei” Iași, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în cadrul căruia vor avea loc întâlniri cu personalități culturale ieșene, care vor împărtăși publicului, din amintirile și experiențele adunate de-a lungul anilor. În acest context, prof. Teodora Albu, elevii Ana-Maria Dumitriu și Maria-Daria Constantinescu vor susține…

Citește mai mult

Voluptatea terorii şi experimentul Milgram – Acad. Gheorghe Păun

Scriu aceste rânduri pe la mijlocul lunii februarie, se pare că vine şi primăvara (cam devreme), şi sfârşitul pandemiei (cam târziu). Nu ştiu cum vor arăta lucrurile peste o lună, când se va tipări revista de faţă, sper că nu numai pandemia, ci şi „convoaiele libertăţii” să fie istorie atunci. La fel ca vreo doi-trei şefi de state care-mi motivează titlul… Termenul „teroare” poate părea prea tare, dar nu găsesc altul care să se potrivească unei bune părţi din măsurile luate de-a lungul şi de-a latul planetei, din Canada până…

Citește mai mult

Concurs de propuneri de amenajare urbană pentru studenții facultăților de arhitectură

Asociația Respo DEEE, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează inițiativa RESPO CITY, un concurs de idei dedicat tuturor studenților facultăților de arhitectură și urbanism din România. La concurs participă toate centrele universitare de profil din țară, respectiv Facultatea de Arhitectură și Urbanism București, Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură din cadrul Universității Oradea, Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca și Facultatea de Arhitectură din Iași. Prin acest proiect, studenții sunt invitați să-și imagineze o zonă din aceste orașe ale României care…

Citește mai mult

Jurnaliștii britanici, între apărarea conținutului pe platformele de socializare și legea pentru siguranța online

Secretarul pentru Cultură din Marea Britanie, Nadine Dorries, a promis că va proteja libertățile presei în cadrul mult așteptatului proiect de lege privind siguranța online, în ciuda preocupărilor majore ale industriei că platformele online vor fi libere să elimine conținut fără avertisment. Oficialul a încercat să ofere asigurări presei britanice că jurnalismul online nu va fi eliminat în mod arbitrar de giganții tehnologici. Pe de altă parte, însă, rămân îndoieli majore cu privire la puterea planurilor guvernului și dacă acestea vor merge suficient de departe pentru a împiedica marile firme…

Citește mai mult

Octavian Soviany: „UZPR este o uniune de creație în care mă simt foarte bine și unde am fost tratat mereu cu respect”

IOAN VASIU: Stimate Octavian Soviany, sunteți, fără îndoială, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori din țara noastră. De la cine ați moștenit talentul scrisului? OCTAVIAN SOVIANY: – Nu știu dacă talentul scrisului se moștenește. Oricum, familia mea nu se poate mândri cu performanțe scriitoricești. Mama mea, croitoreasă, avea un oarecare simț artistic și citea mult. Când eram în clasele mici, îmi făcea temele la desen și caligrafie. Tata nu citea decât presa și programul de radio, în schimb îmi cumpăra cărți și îmi citea mie. În casă la…

Citește mai mult

Franţa anchetează o posibilă crimă de război în cazul morții jurnalistului Pierre Zakrzewski, în Ucraina

Autorităţile franceze au deschis o anchetă cu privire la o eventuală crimă de război, în urma uciderii, în Ucraina, a lui Pierre Zakrzewski, un jurnalist francezo-irlandez, a anunțat Parchetul francez antiterorist (PNAT), competent în crime împotriva umanităţii, potrivit AFP. Ancheta, care este posibilă grație naţionalităţii franceze a jurnalistului, a fost deschisă cu privire la o „atingere voită adusă vieţii unei persoane protejate de dreptul internaţional şi atac deliberat împotriva unei persoane civile care nu participă direct la ostilităţi”, anunţă instituția.

Citește mai mult