◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Festivalul Internațional de Creație și Interpretare „Ana Blandiana”, ediția a X-a, 2022

Existența concursurilor literare pentru elevi a cunoscut o amploare dătătoare de speranță, mai ales în ultima perioadă, când acuzele de scădere a nivelului pregătirii didactice și a extensiei acesteia în zonele vocaționale s-au amplificat.
Întreținerea creativității dincolo de geografia școlară instituțională a avut suficiente rezultate care să infirme tonul alarmist, demonstrând că încă există resurse care așteaptă să fie valorificate, că încă există destule manifestări ofertante pentru tânăra generație.
Între concursurile literare de anvergură națională, cu deschidere spre internațional, Festivalul Internațional de Creație și Interpretare „Ana Blandiana” poate fi considerat un veritabil fenomen, singularizându-se și prin orizont, diversitate, dar și prin originalitate.
Și nu e vorba de întâmplare, ci de continuitate consolidată ediție de ediție, zece ani la rând, din 2012.
Prima particularitate a acestui festival e aceea că el poartă numele unuia din cei mai importanți poeți români contemporani, de largă respirație internațională, Ana Blandiana, care nu doar că a acceptat să fie „patronul spiritual” al acestei competiții literare, dar a participat an de an la manifestările organizate la Brăila, de managerul acestui proiect, prof. dr. Gabriela Vasiliu, susținută de parteneri cu experiență, cu vechi ștate în organizarea de concursuri literare, Nicolae Băciuț, care a substanțializat competiția și prin aportul său editorial.
Vorbind despre partea editorială a Festivalului, acesta a atins rara performanță ca, la fiecare ediție, la festivitățile finale să prezinte și volumele cuprinzând lucrările premiate la fiecare secțiune în parte.
Festivalul se distinge și prin participarea care a înregistrat la fiecare ediție sute de participanți din toată țara, precum și de la români din comunitățile din diaspora.
Dincolo de secțiunile tradiționale, de creație literară – poezie, proză, festivalul are și o secțiune de critic literară și una de traduceri.
Secțiunea de interpretare a deschis orizonturi spre creativitatea muzicală, pe valorificarea unor texte poetice în compoziții folk.
O notă originală a festivalului e dată de extensia participării către cadrele didactice, în cadrul unui simpozion care, la rândul său, a adunat între coperți de carte cele mai valoroase contribuții în domeniul cercetării literare.
Festivalul a antrenat la fiecare ediție și disponibilitățile actoricești și regizorale, atât ale unor elevi, cât și ale unor parteneri din lumea teatrală.
În întregul său, Festivalul Internațional de Creație și Interpretare „Ana Blandiana” a reușit să-și câștige notorietate și autoritate, bucurându-se de aprecieri superlative din partea specialiștilor în materie.
Raftul de bibliotecă proprie a Festivalului Internațional de Creație și Interpretare „Ana Blandiana” rămâne să depună mărturie peste timp despre nevoia de cultură manifestată la o generație care nu s-a lăsat atrasă de tentații facile, ori deturnată de consumatorii de timp care depersonalizează, dezumanizează, însingurează.
Festivalul Internațional de Creație și Interpretare „Ana Blandiana” a mai demonstrat că acolo unde există interes, pasiune, implicare, cultura câștigă teren, confirmând încă o dată că „omul sfințește locul”, iar Brăila a reușit să-și lărgească geografia spirituală prin dascăli devotați profesiunii lor.
Nicolae Băciuț

*

Inspectoratul Școlar Județean, Brăila, Colegiul Național „Gh. Munteanu Murgoci”, Asociația Culturală „Ars Poetica”, Muzeul Brăilei „Carol I”, Teatrul ”Maria Filotti”, Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, Universitatea „Dunărea de Jos”- Facultatea de Litere, Galați, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, UZPR, filiala Mureș-Harghita, alături de alte instituții partenere din țară și din străinătate vă invită să participați la a X-a ediție a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE CREAȚIE ȘI INTERPRETARE „ANA BLANDIANA”, cu tematica ALCHIMIA PLOII.

Concursul se adresează românilor de pretutindeni!

Cea de a X-a ediție a Festivalului se va desfășura pe următoarele secțiuni:
I. Creație literară
II. Analiză literară / Traduceri (engleză/ franceză)
III. Recitare
IV.Scurtmetraj:
V. Comunicări științifice: MOTIVUL PLOII ÎN ARTĂ
VI.Workshopuri:

Programul festivalului
– 4 – 8 aprilie 2022: înscrierea participanților la workshopurile tematice;
– 11 – 30 aprilie 2022: evaluarea lucrărilor;
– 10 -12 mai 2022: comunicarea rezultatelor;
– 13-15 mai 2020: manifestările artistice ale Festivalului de Creație și de Interpretare „Ana Blandiana” (lansare de carte / reviste literare, desfășurarea Sesiunii de comunicări științifice, a workshop-urilor (14 mai), dramatizări, momente poetice, premierea concurenților);
– 2 iunie – 31 august 2022; expedierea premiilor în țară și în străinătate

Premierea
*Se vor acorda diplome și premii (antologii ale Festivalului) pe secțiunile/subsecțiunile concur-sului (Premiul I; Premiul al II-lea; Premiul al III-lea, Mențiunea I, a II-a și a III-a; Marele Premiu „ANA BLANDIANA”)
*Creațiile premiate vor fi publicate în Antologiile Festivalului. (Editura Vatra Veche, Târgu-Mureș)
*Lucrările Simpozionului, evaluate de Comitetul științific al Universității „Dunării de Jos”, Facultatea de Litere, Galați vor fi cuprinse într-un volum, format electronic.
Jurizarea concursului
Invitați de onoare:
Scriitoarea ANA BLANDIANA – membră a Academiei Române, a Academiei Europene de Poezie, a
Academiei de Poezie „Stéphane Mallarme” și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO)
Scriitorul NICOLAE BĂCIUȚ – membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor – șef /Revista VATRA VECHE, director – Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Mureș
Președinți/Secțiuni:
Profesor univ. dr. Simona Antofi, Universitatea „Dunărea de Jos”, Galați
Inspector școlar – Limba și literatura română: prof. drd. Georgiana Troia, I.S.J. Brăila
Inspector școlar – Educație permanentă: prof. Aurelia Ion, I.S.J. Brăila
Inspector școlar – Arte: prof. Mioara Șipoș, I.S.J. Brăila
Documentele legate de festival pot fi solicitate organizatorilor:

Date de contact/ organizator:
asociatiaarspoetica@yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *