◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Spectacolul spectacolelor, în Piaţa Mare din Sibiu

Joi, 20 iulie, ne face cu ochiul premiera absolută de balet clasic „Rigoletto”. Vă sună cunoscut? E acelaşi „Rigoletto” al genialului Verdi, întro viziune nouă, cu balerini, artişti lirici şi muzicieni de la trei instituţii de cultură. Baletul şi Opera vor fi în simbioză graţie Teatrului de Balet din Sibiu, Filarmonicii de Stat (tot din Sibiu) şi a Operei Naţionale Române din Cluj. În total, peste 100 de artişti vor dansa şi cânta pentru noi, într-un spectacol grandios, care închide stagiunea actuală a Teatrului de Balet. Nu oricum,ci sub lumina…

Citește mai mult

Luminița Penișoară

Pe artista Luminița Penișoară am cunoscut-o prin anii 1984, 1985, la Teatrul de Stat din Arad, unde era scenograf. Câțiva ani am muncit în aceeași instituție de cutură. Ne întâlneam adesea pe holurile teatrului, în atelierul pictorilor, la repetiții sau în fața unei cafele. Una dintre cele mai discrete prezențe. O fizionomie blândă, cu trăsături fine, frumoase, gata de pictat. Dar… nu-mi aduc aminte să-i fi văzut vreun autoportret. Poate făcuse totuși, artiștii au perioada de autoseducție, de îndrăgostire de propriul chip și atunci ne lasă autoportretele. Îmi place să…

Citește mai mult

Joburi (deocamdată) la adăpost de „invazia” inteligenței artificiale

De la începutul revoluției industriale au existat amenințări că noile mașini – de la războaie mecanizate la microcipuri – ar uzurpa locuri de muncă ale oamenilor. În cea mai mare parte, oamenii au învins. Acum, spun unii experți, cu omniprezența intelugenței artificiale (AI), roboții chiar au început să înlocuiască unii lucrători.   Știință, drept, jurnalism de investigație Un raport al Goldman Sachs a estimat că AI capabilă să genereze conținut ar putea face un sfert din toată munca realizată în prezent de oameni. În Uniunea Europeană și SUA, mai arată…

Citește mai mult

Medicii germani recomandă… siesta. Pentru temperaturi de 28 de grade Celsius…

Preşedintele Federaţiei Medicilor din Serviciul de Sănătate Publică din Germania, Johannes Niessen, recomandă ca în lunile de vară, Germania să introducă obiceiuri deja consacrate în sudul Europei, precum siesta, potrivit Euronews. „Ar trebui să ne uităm atent la ţările din sud în ceea ce priveşte relaţia dintre caniculă şi locul de muncă: să ne trezim devreme, să lucrăm productiv dimineaţa şi să tragem un pui de somn la prânz este un concept pe care ar trebui să îl introducem în lunile de vară”, punctează Niessen. Recomandările vin într-o perioadă cu…

Citește mai mult

Oamenii cu rețele sociale extinse, mai puțin dispuși să creadă teoriile conspirației

În zilele noastre, este greu să petreci mai mult de câteva minute pe rețelele de socializare fără cel puțin o teorie a conspirației. Noi cercetări din Marea Britanie au examinat popularitatea conspirațiilor în cultura actuală, iar descoperirile sugerează că multe astfel de teorii moderne ar putea proveni dintr-o frică de necunoscut. Oamenii de știință de la Universitatea din East Anglia arată că interacțiunile pozitive cu alți oameni din diverse grupuri și categorii demografice sunt de natură să reducă „aderența” acestor teorii. Deși pare să existe o teorie a conspirației pentru…

Citește mai mult

Studiu. Doi giganți ai pesticidelor au ținut la sertar studii despre toxicitatea acestor substanțe

Giganții agrochimici Bayer și Syngenta încalcă obligațiile legale de a reține informații privind riscul de toxicitate pentru activitatea cerebrală al pesticidelor, a declarat Comisia Europeană. „Acesta este o problemă foarte serioasă și o considerăm o încălcare a obligațiilor legale ale acelor companii”, punctează Claire Bury, director general adjunct la DG SANTE. Comentariile vin în urma unui studiu publicat în jurnalul Environmental Health, în care cercetătorii au descoperit că respectivele companii nu au dezvăluit mai multe studii privind toxicitatea cerebrală a unora dintre pesticidele lor către autoritățile UE competente. Evaluările siguranței…

Citește mai mult

Primarul Capitalei Albaniei denigrează jurnaliștii care îi investighează activitatea

Primarul Capitalei Albaniei, Tirana, Erion Veliaj, a fost criticat de organele de supraveghere a presei pentru că a numit o jurnalistă „ucigaș plătit”, după ce a publicat un articol despre contractele pentru colectarea deșeurilor din capitala albaneză. Jurnalista Ola Xama a scris despre anchetele Procuraturii Speciale împotriva Corupției și Crimei Organizate privind rolul municipalității Tirana în această afacere. Primarul Veliaj a răspuns numind-o „militantă” și „ucigaș plătit”, ceea ce a atras critici din partea organizațiilor media, inclusiv internaționale. „Înainte de publicarea articolului, în conformitate cu standardele, am trimis o cerere…

Citește mai mult

Ucraina ia în calcul o nouă rută pentru exportul cerealelor – prin apele României și Bulgariei

Ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, a declarat că Ucraina ia în calcul posibilitatea de a transporta alimente în cadrul „inițiativei cerealelor” prin apele teritoriale ale României și ale Bulgariei, după ce Rusia s-a retras din acordul care garanta siguranța navigației. Având în vedere acest lucru, ocupanții ruşi pot recurge la bombardarea infrastructurii portuare. Bodnar a explicat că, probabil, rușii nu vor recurge chiar la toate amenințările anunţate, însă amenințarea rămâne, iar acest lucru afectează companiile de transport maritim, precum şi asigurările. Totodată, ambasadorul a declarat că Ucraina a creat…

Citește mai mult

Reținerea jurnalistului Evan Gershkovich, „exemplu de restricție severă a libertății de exprimare și a jurnalismului independent în Rusia”

Un grup de experți ONU au cerut eliberarea imediată a jurnalistului Evan Gershkovich, care a fost arestat arbitrar de Serviciul Federal de Securitate Rus la 29 martie 2023 și de atunci a fost deținut în arest preventiv la închisoarea Lefortovo, din Moscova. „Arestarea și acuzarea lui Gershkovich pentru acuzații penale grave, care ar putea duce la o pedeapsă de 20 de ani într-o colonie penală, este un exemplu de restricție severă a libertății de opinie și de exprimare, precum și a jurnalismului independent în Rusia, de la invadarea pe scară…

Citește mai mult

Îngrijirea vârstnicilor în Austria Superioară, ca model pentru România

Austria Superioară sau, mai rar, Austria de Sus este unul dintre cele nouă state federale ale Austriei. Capitala sa este orașul Linz. Austria Superioară are graniță cu Germania și Republica Cehă, dar și cu alte landuri austriece: Austria Inferioară, Stiria și Salzburg. Cu o suprafață de 11.980 km² și 1,3 milioane de locuitori, Austria Superioară este al treilea land austriac ca mărime (Viena și Austria Inferioară au mai mulți locuitori, iar Stiria și Austria Inferioară sunt mai mari ca suprafață). Pentru a îmbunătăți îngrijirea persoanelor în vârstă și pentru a…

Citește mai mult

Noi manuale pentru educație jurnalistică, sub egida UNESCO

Noile manuale pentru profesorii de jurnalism au câștigat o mare vizibilitate la congresul anual al Asociației Internaționale pentru Cercetare în Comunicații și Media (IAMCR), desfășurat în Franța. Ocupându-se de acoperirea inteligenței artificiale (AI) și de predarea jurnalismului online, cele două lucrări sunt rodul unui parteneriat dintre UNESCO și Consiliul Mondial pentru Educație în Jurnalism (WJEC). Relația a avut ca rezultat, de asemenea, mai mult de 17 seminarii organizate de afiliații WJEC din 16 țări. Cele două noi cărți au stimulat o discuție vibrantă, intitulată „Predarea jurnalismului astăzi”, la începutul congresului…

Citește mai mult

Ecouri culturale

Cu un parcurs literar de excepție, Revista de literatură, artă și cultură, POEZII PENTRU SUFLETUL MEU, fondată în 30 octombrie 1918, la Montreal, Canada, a ajuns la nr. 10/2023, număr pe care cu mare onoare și bucurie o să vi-l prezint astăzi. Revista începe cu prezentarea unui eveniment de mare succes, GALA ARTELOR ediția a 3-a MONTREAL, despre care ne vorbește mai întâi domnul Johnny Ciatlos Deak senior editor Globart Universum, care îl consideră o „sărbătoare  a excelenței și a sufletului”, cât și personalități marcante ale culturii contemporane, doamna Ana…

Citește mai mult