◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.04.2024

Comisia Europeană pregătește o inițiativă pentru a proteja jurnaliștii și avertizorii de procesele abuzive

Comisia Europeană a cerut din nou guvernului elen să integreze în legislaţia naţională o directivă privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale corupţiei, pe fondul urmăririi penale a doi jurnalişti din cauza scandalului Novartis, informează EURACTIV.
Directiva UE privind avertizorii oferă protecție avertizorilor din întregul bloc comunitar și înlocuiește o „abordare inegală și fragmentată” la nivel național. A fost adoptată în octombrie 2019, iar statele membre au avut până în decembrie 2021 să o transpună în legislația națională, ceea ce Grecia nu a reușit să facă. „În calitate de gardian al tratatelor, Comisia va lua toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea efectivă a Directivei. Comisia a adresat Greciei o scrisoare de punere în întârziere pentru necomunicarea măsurilor luate pentru transpunerea directivei până la termenul limită de 17 decembrie 2021”, a declarat vicepreședintele Comisiei UE, Věra Jourová, ca răspuns la o întrebare adresată de un europarlamentar grec. Stelios Kouloglou a informat executivul UE că nu numai că termenul limită a fost depășit, dar o mare parte din lucrările pregătitoare au fost, de asemenea, incomplete. Europarlamentarul a adăugat că, deși opoziția și ONG-urile au cerut transparență, guvernul conservator al Noii Democrații (PPE) a amânat în mod nejustificat procesul. „Avertizorii de integritate sunt oameni curajoși, dispuși să scoată la iveală activități ilegale – adesea cu un mare risc pentru cariera și mijloacele lor de existență – pentru a alerta și a proteja publicul. Ei merită recunoaștere și protecție pentru acțiunile lor curajoase. Solicit statelor membre să transpună fără întârziere noile reguli”, a spus Jourová. Răspunsul comisarului european vine pe fondul urmăririi penale împotriva a doi jurnaliști care au făcut dezvăluiri pe marginea mult discutatului scandal Novartis. Dosarul se referă la zece politicieni de rang înalt din partidele de opoziție inculpați pentru că ar fi primit mită de la gigantul farmaceutic elvețian Novartis. Politicienii au negat afirmațiile și au spus că acestea „sunt motivate politic”. „Comisia pregătește o inițiativă pentru a proteja jurnaliștii și apărătorii drepturilor împotriva proceselor abuzive și va propune un Act european pentru libertatea presei pentru a proteja libertatea presei în UE”, a spus Jourová.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *