◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro07.05.2024

Un fost oficial al Parlamentului European „bombardează” CE cu cereri de transparentizare a procedurilor

Emilio De Capitani, un fost oficial al Parlamentului European, devenit militant, a anunțat că va trimite valuri de solicitări pentru transparentizarea detaliilor despre modul în care diplomații UE lucrează pe noile legi în cele aproximativ 150 de „grupuri de lucru” ale Consiliului UE. Prin intermediul site-ului asktheeu.org, care este găzduit de un ONG spaniol, De Capitani își propune să continue să trimită val după val de solicitări, pentru a aduna suficiente date pentru a arăta cum funcționează cu adevărat mașina UE. Aceste date ar putea include detalii despre pozițiile naționale ale țărilor UE în discuții. „Scopul este de a urmări fiecare dintre cele 185 de proceduri legislative aflate în curs de desfășurare, solicitând informații zi de zi”, a declarat De Capitani, pentru EUobserver.

Dacă obține ceea ce își dorește, De Capitani își propune să încarce fișierele în mod continuu într-o bază de date publică, ce poate fi folosită de ONG-uri, mass-media și cetățeni.

În cazul în care Consiliul UE refuză să elibereze documente, ca până acum, invocând necesitatea de a proteja procesul de luare a deciziilor, De Capitani își propune să-i cheme pe oficialii UE în instanțele europene, unde a mai câștigat de două ori până acum.

Consiliul UE nu publică nici titlurile documentelor sale de lucru decât după săptămâni sau luni după ce legea aferentă este un fapt împlinit. De Capitani a lucrat în Parlamentul UE până în 2011, înainte de a se orienta spre mediul academic și activism.

El a contribuit la crearea Observatorului Legislativ al Parlamentului – un site web conceput pentru a ajuta cetățenii UE să urmărească modul în care sunt elaborate legile.

El a condus, de asemenea, solicitările pentru ca toate legile și deciziile UE să fie publicate online într-un Jurnal Oficial digital și pregătește o petiție a deputaților europeni și a ONG-urilor care au aceleași opinii, inclusiv Statewatch, Transparency International și Access Info. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *