◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.05.2024

Prevedere legală împotriva folosirii instanțelor britanice împotriva jurnaliștilor

O nouă prevedere legală care îi va împiedica pe cei bogați și puternici să reducă la tăcere jurnaliștii din Marea Britanie este susținută de guvernul de la Londra și urmează să fie dezbătută în Parlament, notează opendemocracy.net.

Noul amendament al legii privind criminalitatea economică va oferi cetățenilor britanici prima protecție specifică în justiție împotriva acțiunilor juridice agresive cunoscute sub numele de SLAPP (procese strategice împotriva participării publice).

În noiembrie, openDemocracy și-a unit forțele cu peste 70 de editori, editori, avocați și jurnaliști de top pentru a cere guvernului să își respecte promisiunile de a reforma legea pentru a proteja jurnaliștii din Marea Britanie de aceste procese notorii de intimidare.

Regatul Unit a devenit principala sursă internațională de amenințări juridice împotriva jurnaliștilor care investighează criminalitatea financiară și corupția, potrivit cercetărilor efectuate de Foreign Policy Center.

 

Presiunile pentru o legislație independentă vor continua

Reglementarea va afecta SLAPP-urile legate de criminalitatea economică, dar are avantajul că ar putea deveni efectivă în curând, întrucât proiectul de lege a trecut deja de mai multe etape de control parlamentar.

Este de așteptat ca definiția SLAPP din amendament să includă o recunoaștere a dezechilibrului economic, care este adesea un semn distinctiv al unor astfel de cazuri abuzive, în care indivizi puternici folosesc amenințarea cu creșterea costurilor legale pentru a reduce la tăcere comentariile și pentru a reduce controlul. De asemenea, noua legislație le va permite judecătorilor să ia în considerare dacă reclamanții abuzează de procesul legal, țintind un jurnalist individual, mai degrabă decât pe angajatorul său, în încercarea de a folosi dezechilibrul economic în avantajul lor.

Potrivit openDemocracy, este posibil să fie salutate evoluțiile ca un prim pas semnificativ în lupta împotriva SLAPP în Regatul Unit, dar presiunile vor continua, pentru o legislație independentă și măsuri mai ample, care au fost promise pentru prima dată de guvern anul trecut. (redacția UZPR)

Foto: Wesley Tingey/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *