◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Ziua Mondială a Poştei

La data de 9 octombrie 1874 a fost înfiinţată Uniunea Generală a Poştelor, devenită, în 1878, Uniunea Poştală Universală. Din 1947 este instituţie specializată a ONU, cu sediul la Berna (România este membru fondator). Ziua Mondială a Poştei a fost declarată, oficial, ca zi de sărbătoare pentru poştaşi în anul 1969, în timpul Congresului UPU desfăşurat la Tokyo.   leviathan.ro

Citește mai mult

BIENALA ALBASTRĂ  – Deschiderea Oficială

În vremuri tulburi, mai mult ca oricând, repunerea în discuție a ceea ce este esențial se impune în mod natural: esențial în viață, esențial în artă, necesar supraviețuirii, indispensabil. Definirea artei în esența sa este o preocupare veche de milenii a filozofilor. De la Platon, care consideră că esența artei este imitarea realității, la Wittgenstein, care sublinia că nu există trăsături comune tuturor operelor de artă, ci doar similitudini în proporții diferite, până la Arthur Danto și identificarea greșelii de a lega esența artei de proprietăți ale lucrărilor artistice, încercarea…

Citește mai mult

Simfonia a X-a în sfârșit completă!

Pe data de 9 octombrie 2021, la aproape 200 de ani de la moartea faimosului compozitor german Ludwig van Beethoven (dec 1770 Bonn – 26 mar 1827 Viena), va avea loc la Telekom Forum din Bonn premiera mondială a Simfoniei a X-a, finalizată cu ajutorul inteligenței artificiale (AI) și al unei echipe de experți internaționali. Evenimentul va putea fi urmărit prin livestream pe website-ul www.simfonia10.ro, începând cu ora 20.00, ora României. Această premieră mondială – finalizarea cu ajutorul inteligenței artificiale a celei de-a X-a simfonii a lui Beethoven, va fi…

Citește mai mult

Mesajul de cinci cuvinte transmis de Simona Halep după debutul cu dreptul de la Indian Wells 2021

Cele două românce le-au învins în două seturi foarte echilibrate, cu răsturnări de situație, scor 7-5, 7-6 (9), pe Darija Jurak și Andreja Klepac și au avansat în optimile probei de dublu de la Indian Wells. Mesajul transmis de Simona Halep după victoria la dublu de la Indian Wells După joc, Simona Halep a transmis un mesaj scurt, de cinci cuvinte în limba engleză, dar elocvent, pe contul personal de Facebook. ”Double fun in the desert (n.r. dublă distracție în deșert)”, se arată pe contul personal de Facebook al Simonei Halep, în descrierea…

Citește mai mult

Evenimente editoriale de excepție în cadrul simpozionului cultural-științific “MOȚII – FĂURITORI DE ISTORIE NAȚIONALĂ”

Apariția, la începutul lunii octombrie, a volumului de versuri “Jertfelnicul Ardeal”, de Mircea Dorin Istrate (Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2021), se înscrie ca un eveniment editorial, ce nu a trecut neobservat, dimpotrivă, s-a bucurat de o inedită lansare în cadrul Simpozionului cultural-științific “Moții – făuritori de istorie națională”, ediția a II-a, desfășurat la Mănăstirea Tăuți, Florești, județul Cluj. Prezentarea antologiei de versuri semnată de Mircea Dorin Istrate, președintele Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români, și-a găsit locul firesc în cadrul evenimentului cultural organizat de Consiliului Național al Societății Cultural-Patriotice “Avram…

Citește mai mult

A dărui, a primi, a mulţumi: Happy thanksgiving!

A şti sã primeşti este uneori mai important decât sã dăruieşti.A primi cu adevãrat darul care ţi se oferã înseamnă a-i susţine, subtil, celui care oferã starea de deschidere pe care el o iniţializează în acel moment.Dacã cel care dăruieşte va observa cã darul sãu nu este primit cum trebuie (cu bucurie) va suferi, oricât de detaşat ar fi în ceea ce priveşte acţiunea sa de a dãrui.Cel cu adevãrat generos este cel care ştie sã primeascã dar cel mai important este că cel care primeşte sã ştie sã fie…

Citește mai mult

Joaca de-a cutremurul va salva vieți – Atelierele de lucru manual se întorc

La începutul anului 2021 Asociația pentru Dezvoltare și Mediu ADEMED a susținut cu elevii cursului primar de la Liceul Teoretic Traian Lalescu din Brănești, jud. Ilfov și de la Școala Gimnazială Ferdinand I din Capitală, ateliere on line în care i-a învățat să construiască machete de mobilier și machete ale cartierului. Cu ajutorul acestora, elevii au derulat exerciții de simulare a comportamentului la cutremur. Proiectul a fost implementat de organizația neguvernamentală ADEMED și a fost finanțat de programul Bucureștiul Pregătit, cu sprijinul financiar al IKEA Romania, ING Bank, Lidl Romania,…

Citește mai mult

CV-uri în derizoriu

   Un microb mai ceva decât toți microbii laolaltă este cel al invidiei. Să nu încapi, vasăzică, de cel de lângă tine, Să te ridici din tină, să strălucești diamant și, cu orgoliu nemăsurat, să împroști înaintaşii, semeni vii sau morți.     Și, în final, să crezi că asta-i bine.    George Enescu n-a cântat în Occident, Ciprian Porumbescu nici atât, Maria Tănase a prestat „doar între mese”… Așa a tras în derizoriu marea soprană Angela Gheorghiu CV-urile unor repere ale artei muzicale și interpretative româneşti. Și, sincer, și să fi fost…

Citește mai mult

˝Gărâna Jazz XXV Interviuri˝ Călin Pacatiuș

Îl cunosc pe Călin de vreo 30 de ani. Aproape vecini, cu meserii apropiate, cu pasiuni comune pentru muzică şi scule audio, nu am realizat de la început ce calităţi profesionale şi umane are. Am ascultat Radio Timişoara în copilărie la difuzorul bunicilor şi apoi, după revoluţie, o scurtă perioadă de timp. Am reînceput să ascult acest post, paradoxal, după ce am început să coordonez staţiile FM din Timişoara, şi am ascultat cu plăcere emisiunile sale de rock.Apoi cele de jazz şi cele de muzică simfonică. Mi-ar fi plăcut să-l…

Citește mai mult

Concursul de povestire în limba română din Bichişciaba a ajuns la cea de-a 25-a ediţie

Pe 1 octombrie, Autoguvernarea Românească din Bichișciaba a organizat tradiționalul concurs de povestire „Gheorghe Gros”, care anul acesta a ajuns la cea de-a 25-a ediție. Concursul a avut loc, ca de obicei, la Casa Poveștilor din oraș într-o atmosferă de poveste, care presupune curiozitate şi deschidere sufletească din partea copiilor. Ca în fiecare an, şi de această dată au participat elevi din clasele 1–8 din cadrul școlilor bilingve şi al şcolilor generale în care limba română se predă ca obiect de studiu în Ungaria. Copiii care au participat au venit…

Citește mai mult

,,I LOVE YOU,  DAR DĂ LOVELELE!’’

În aceste zile, când pandemo-isteria face casă bună cu aberanta scumpire a gazelor și a energiei electrice, bașca acuta criză politică declanșată de demiterea guWERNului Cîțu, iată că la orizont apare un nou subiect fierbinte. Subiect care, de data aceasta, privește direct breasla noastră, a jurnaliștilor.  Mă refer la lista gazetarilor care au fost plătiți- cu bănet serios nu glumă!- pentru a face propagandă PNL-ului și (de-acum)fostului său președinte Ludovic Orban. Sincer să fiu, nu aș fi dat prea mare atenție subiectului, fiindcă sunt convins că, și în jurnalism, ca…

Citește mai mult

Germania – România 2-1 | Vis spulberat pentru „tricolorii” lui Mirel Rădoi! Clasamentul Grupei J din preliminariile CM 2022

Germania s-a impus la Hamburg în fața României, scor 2-1, în Grupa J din preliminariile CM 2022. Ianis Hagi a deschis scorul cu un gol superb în minutul 8, dar Gnabry și Muller au întors rezultatul. Astfel, selecționata lui Mirel Rădoi încheie runda pe locul 4 în clasamentul Grupei J, cu 10 puncte, la două distanță de Macedonia de Nord și Armenia. Clasamentul Grupei J:   Germania – 18 puncte Macedonia de Nord – 12 puncte Armenia – 12 puncte România – 10 puncte Islanda – 5 puncte Liechtenstein –…

Citește mai mult