◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.04.2024

Procesul uciderii jurnalistului sârb Slavko Curuvija continuă… după aproape 25 de ani de când a fost împușcat

Curtea de Apel din Belgrad a deschis rejudecarea cazului uciderii, în 1999, a jurnalistului sârb Slavko Curuvija. Fostul șef al Securității, Radomir Markovic, a repetat în fața instanței că nu este vinovat pentru asasinarea acestuia. Markovic a susținut că Curuvija a fost pus sub supraveghere de stat doar „din cauza contactelor sale cu agențiile de informații străine… Sarcina fiecărei securități de stat este să stabilească natura acestor contacte”.

Curuvija a fost împușcat în fața casei sale din Belgrad, în aprilie 1999, se presupune că din cauza criticilor sale deschise la adresa președintelui iugoslav Slobodan Milosevic, potrivit BalkanInsight. Marković a fost adus la tribunal din închisoare, unde ispășește o pedeapsă pentru implicare în tentativa de ucidere a liderului opoziției de atunci, Vuk Draskovic, în 1999.

A depus din nou mărturie și Branka Prpa, partenerul lui Curuvija la acea vreme și care era alături de el în momentul uciderii acestuia: „Acea crimă a fost un epilog la persecuția permanentă a lui Slavko Curuvija și nu se poate spune că el a fost sub măsuri de supraveghere pentru că a avut contacte cu entități străine – a avut contacte cu jurnalişti, atât străini, cât și interni”.

Markovic, ofițerul serviciului de securitate Milan Radonjic și agenții serviciilor secrete Ratko Romic și Miroslav Kurak au lansat contestări în decembrie 2022 la Curtea de Apel din Belgrad la verdictul de condamnare pentru implicarea în uciderea jurnalistului.

În al doilea verdict de primă instanță, din decembrie 2021, Markovic și Radonjic au fost condamnați fiecare la 30 de ani de închisoare pentru crimă. Instanța a constatat că Markovic i-a spus lui Radonjic planul de asasinare a jurnalistului, iar Radonjic a încheiat apoi un acord pentru a-l ucide.

Curtea de Apel din Belgrad a anulat hotărârea inițială, „din cauza încălcărilor semnificative ale dispozițiilor de procedură penală”.

La aproape 25 de ani de la uciderea unuia dintre cei mai proeminenți jurnalișrti sârbi ai anilor 1990, procesul menit să-i facă dreptate… continuă. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *