◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Simpozionul ,,Femei, parfum de primăvară”, la UZPR ,,Valeriu Braniște”, Timiș

La sediul Filialei UZPR ,,Valeriu Braniște” Timiș, într-un cadru festiv, a avut loc simpozionul ,,Femei, parfum de primăvară”, ca un semn de prețuire pentru genul feminin. Au fost prezentate alocuțiuni de către Sylvia C. Hârceagă – Istoria și simbolul mărțișorului – și Maria Mândroane – Rolul femeii în statul tradițional, precum și poezie de către Lucia Oprișa și Mirela Cocheci. Au mai fost rostite alocuțiuni de către Gheorghe Lungu și Dumitru Mnerie – membri UZPR Timiș. La mulți ani tuturor femeilor! Moderator: Dumitru Buțoi – vicepreședinte Filiala UZPR ,,Valeriu Braniște”…

Citește mai mult

„Sunt ca un vultur fără de aripă”. Horia Furtuna 70

Pașii noștri printr-această viață pot fi înrourați și înnobilați de parfumul operei unor înaintași de-ai noștri, sau dimpotrivă, pot rămâne înnodați în nisipul  cel pustiitor al indiferenței. Prin neîntrerupta mea muncă de cercetare, de un număr de ani, am înțeles că fiecare dintre scriitorii generațiilor trecute, rămase doar umbră – în Istoria Literaturii Române, cea înscrisă cu litere de tipar – ori nu, merită o clipă de reflecție. Măcar o clipă. Și așa s-a vrut ca să mă apropii și de personalitatea lui Horia Furtuna (cu „a”, final), o ființă…

Citește mai mult

Concurs literar dedicat mamei, la Parohia „Sf. M. Mc. Mina” din Buzău

Duminică, 6 martie, a avut loc, în biserica Parohiei „Sf. M. Mc. Mina” din Buzău, ceremonia de decernare a premiilor Concursului „O, mamă, dulce mamă”, aflat la prima ediție. În competiție au fost înscrise 49 de lucrări, în versuri și în proză, aparținând elevilor de la Școala Gimnazială „G. E. Palade”, Școala Gimnazială „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”, Școala Gimnazială nr. 11 din municipiul Buzău, Școala Gimnazială Scurtești, comuna Vadu Pașii, și Colegiul Național „Alexandru Vlahuță” din Râmnicu Sărat. Juriul, compus din dl Stan Brebenel, poet și publicist, coordonatorul filialei…

Citește mai mult

Companiile conduse de femei sunt mai profitabile

Pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, Ministerul Muncii din Marea Britanie a strâns date din biblioteca afiliată Camerei Comunelor. Potrivit cercetărilor efectuate de compania de consultanță globală McKinsey, companiile are au mai multe femei pe nivelurile superioare de conducere au avut cu 25% mai multe șanse de a înregistra o profitabilitate peste medie decât brandurile care nu promovează egalitatea de gen. De asemenea, companiile cu mai mult de 30% femei în executiv au demonstrat un avans cert față de celelalte, arată cercetările de la universitățile din Glasgow și Leicester….

Citește mai mult

Răscolind portretul „omului recent”. „Revelație și cunoaștere”, de Ioan Jude

Încă o carte dintr-un imens bibliografic al lui Ioan Jude ne face să fim oameni ai speranței; într-un drum spre Emaus. Căci, semințele sunt din nou aruncate în pământ, cum se exprima un personaj din romanul Adio, Arizona! a lui Romulus Guga, al cărui final îl cităm: „Pentru că mi-e dor, merg. Pentru că sper, merg. Pentru că vreau să trăiesc, cred. Pentru că n-aș vrea să-mi fie niciodată rușine de mine, mă rostesc.” Ioan Jude se rostește, și prin această nouă carte a Divinității, esențial, răscolind portretul omului recent,…

Citește mai mult

Moscow Times. Toți jurnaliștii care lucrează în media naționale ruse sunt monitorizați

Jurnaliștii ruși care și-au părăsit slujba în presa de stat au discutat cu The Moscow Times despre decizia lor. Majoritatea spun că au făcut-o ca un protest împotriva invaziei Ucrainei sau de teamă că vor fi trimiși în zona de război pentru a relata. Opt jurnaliști care lucrează la televiziunea națională și la presa scrisă au vorbit anonim cu publicația din Moscova. În timp ce unul dintre ei a spus că șefii l-au avertizat din timp cu privire la invazia Ucrainei, pentru ceilalți a fost un șoc. „Cu o zi…

Citește mai mult

Propaganda rusă încearcă (degeaba) să-i stârnească pe polonezi împotriva refugiaților ucraineni

Șeful poliției din Przemyśl, orașul polonez în care sosesc refugiații ucraineni cu trenul, a declarat pentru EURACTIV că informațiile despre știri false pe rețelele sociale din Polonia au crescut, sugerând că „migranții comit crime”. El a dat de înțeles că rușii încearcă să întoarcă populația locală împotriva refugiaților ucraineni, deși, în realitate, polonezii au arătat o solidaritate semnificativă. EURACTIV a vorbit cu un cetățean ucrainean care a evadat din război și a fugit în Polonia. Iryna a descris în detaliu modul în care rușii încearcă să provoace panică în societate,…

Citește mai mult

Pandemia a „șters” decenii de progrese în egalitatea de gen

Pandemia de COVID-19 a afectat femeile și bărbații în mod diferit, datorită rolurilor lor distincte în economii și societăți, arată o cercetare globală citată de The Guardian. Ocuparea femeilor, de exemplu, a scăzut la nivel global cu 4,2% în 2020, comparativ cu 3% pentru bărbați, deoarece sectoarele în care femeile tind să lucreze mai mult – precum turismul – au fost devastate de restricțiile folosite pentru a reduce răspândirea virusului. Înainte de apariția pandemiei, femeile se confruntau deja cu o așteptare de 99 de ani înainte de a se aștepta…

Citește mai mult

Netflix opreşte toate proiectele şi achiziţiile viitoare din Rusia

Gigantul de streaming Netflix a oprit temporar toate proiectele şi achiziţiile viitoare din Rusia, pentru a evalua impactul invadării Ucrainei de către Moscova, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu subiectul. Netflix avea patru seriale în limba rusă în producţie şi post-producţie,. Recent, Netflix a declarat că, în circumstanţele actuale, nu are de gând să adauge canale de stat la serviciul său rusesc, în ciuda unei reglementări care i-ar impune să distribuie canale susţinute de stat. Rusia se confruntă cu un boicot în industria filmului şi a televiziunii. Festivalul…

Citește mai mult

Ministrul britanic Nadine Dorries: „Mulțumim jurnaliștilor care îi riscă viețile pentru a relata din Ucraina”

Ministrul britanic al Culturii, Nadine Dorries, care a criticat BBC în trecut, a lăudat radiodifuzorul și pe jurnaliştii din toate instituţiile de presă care relatează conflictul din Ucraina, într-un mesaj marcat de o emoție vizibilă.  Nadine Dorries și-a înăbușit lacrimile în Camera Comunelor, în timp ce le-a mulțumit jurnaliștilor „care își riscă viața” pentru a relata în direct din zona de conflict din Ucraina și a lăudat munca profesioniștilor media de la BBC, ITV și alte instituții. Ea a spus că toți jurnaliștii „fac o treabă uimitoare” în reportajele lor…

Citește mai mult

Genoveva Logan: „Empatii”

Doamna GENOVEVA LOGAN (soția regretatului brâncușiolog Ion Pogorilovschi, 1938-2009), laureată a Academiei Române pentru contribuția la Tratatul de psihoecologie și a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea unor romane de mare complexitate tematico-ideatică și stilistică, unele reluate în formele inițiale necenzurate (Idolii peșterii, 1969, 2012; Alergie, 1973, 2008; Fără identitate, 1982, 2007; Pentru toate vine o zi, 1986; Văzând și făcând, 1993). În 2010 i-a apărut și un volum de versuri, Urme, apoi, în 2012, volumul de proză scurtă bilingv Puterea celor lipsiți de putere / Ilpoteredeisenzapotere, iar în 2018,…

Citește mai mult

Documentare cu tematică istorică, la Institutul Cervantes

Institutul Cervantes le propune cinefililor, pe parcursul lunii martie, întâlnirea cu filmul documentar. Sub motto-ul „Tiempo de historia/ Vremea istoriei”, documentare de limbă spaniolă care au concurat în ultimii ani la secţiunea cu acelaşi nume din cadrul Săptămânii Internaţionale a Filmului de la Valladolid vor putea fi vizionate cu acces gratuit pe canalul de Vimeo al instituţiei. Filmele vor fi disponibile timp de 48 de ore, începând cu ora 21:00 (ora României) din ziua programării. 11 martie: „Silvia” de María Silvia Esteve Tânăra regizoare María Silvia Esteve a abordat un…

Citește mai mult