◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.06.2024
Despre o schimbare
necesară în Europa (II)

Dar lucrurile se mișcă cu dificultate, inerția birocratică se simte la tot pasul – inclusiv lobby-ul celor ,,cinci surori’’ – iar timpul, ca să citez un clasic român, nu mai are răbdare. Peste toate însă, se observă dinamismul unei societăți care, în cei peste 80 de ani de la primul proces generalizat de înarmare, și-a menținut primatul mondial pe acest segment. Europa și industria de război Dacă facem o comparație cu membrii europeni ai NATO priviți în ansamblu, America stă bine la capitolul industrie de apărare și s-a repliat relativ…

Citește mai mult

915 secții de votare
pentru românii din străinătate

Românii care vor să voteze în străinătate la alegerile europarlamentare din 9 iunie vor avea la dispoziție peste 900 de secții de votare. Cele mai multe au fost organizate în Italia – 150, a declarat reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procesele electorale din străinătate, Iulian Ivan, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit radioromania.ro. Astfel, cele mai multe secţii de votare sunt în Italia – 150, Spania – 147, Marea Britanie – 104. Pe de altă parte, în locuri precum Afganistan, Mali, Rusia – Rostov pe Don, Ucraina – Odesa,…

Citește mai mult

Ungaria. Succese încă puțin vizibile

Băile termale de la Mako Prin finalizarea unui nou compartiment de clădire, Makó a devenit cel mai atractiv oraş maghiar pentru cei care iubesc băile termale. Primarul orașului, Éva Erzsébet Farkas a spus că odată cu această investiţie, edificiul care găzduieşte băile termale a devenit complet şi întreg, aşa cum şi l-au imaginat pe vremuri arhitectul proprietar Imre Makovecz şi echipa sa. Astăzi, în orăşelul de la graniţa cu România există 14 clădiri publice proiectate de Imre Makovecz. Acest lucru face din Makó o aşezare importantă în regiunea turistică din…

Citește mai mult

Restituiri arădene. Cărturari locali

Mircea Curtuțiu Vuculescu, 5 ani de la (pe)trecerea din viață Viața S-a născut în comuna Macea la 16 mai 1941. A profesat dăscălia în satul natal (fiind profesor de Limba și literatura română și franceză). O perioadă, imediat după revoluția din 1989, a fost primarul satului natal. A trecut în veșnicii la 14 decembrie 2019, fiind înmormântat în Cimitirul Ortodox din Satu’ Bătrân, Macea.   Volume Timpul permanent (debut), Arad, Mirador, 1996; Stafia care ucide, Arad, Mirador, 2006; Clipa de evadare, Arad, Mirador, 2006.   Referințe În cazul profesorului filolog…

Citește mai mult

Debarcarea din Normandia

S-au împlinit pe 6 iunie a.c. 80 de ani de la un succes militar de excepție pentru Aliați în cel de-al Doilea Război Mondial. La mijlocul anului 1944, Anglia, SUA, Canada, Franța ajutate de aaproape toate statele Europei de nord au declanșat operațiunea cunoscută sub numele de Ziua Z, adică a avut loc Debarcarea din Normandia, unul dintre cele mai importante evenimente ale celui de-al doilea război mondial. Această operațiune militară a fost planificată și executată de forțele aliate, având ca obiectiv de a deschide un nou front în Europa…

Citește mai mult

Ecouri cu parfum
de Nicolae Rotaru

Este o onoare să vorbesc la Bookfest – Festivalul Internațional de Carte – București 2024, la invitația  scriitoarei Geni Duță și Editurii Fast Editing, despre scrierile celui care astăzi este o stea, Dl. Dr. Gen. Ing. Nicolae Rotaru, „un autor prolific și original, curajos și ludic, talentat și onest‘‘,  așa cum l-a caracterizat Dl. Corneliu Leu, în anul 2003 dar și un „talent remarcabil, un neastămpâr creator, o voce inconfundabilă a breslei scriitorilor”,  așa cum l-a descris Dl. Dimitriu Titus Popa, în anul 2007. Despre  scriitorul Nicolae Rotaru, care a…

Citește mai mult

Mai este „Scrisul – formă
de recuperare a trecutului”?

În a doua zi a Festivalului de Creație și Interpretare „Ana Blandiana” care s-a aflat la a XII-a ediție, oganizatorii au găzduit o șezătoare literară, având ca temă „Scrisul – formă de recuperare a trecutului”. Invitați de seamă au fost scriitorii: ANA BLANDIANA și NICOLAE BĂCIUȚ, DANIELA ZECA-BUZURA – scriitor și realizator de televiziune la TVR cultural, LIVIU STĂNESCU – scriitor, ANDREEA RĂSUCEANU – prozatoare, conf. univ. dr. ZAMFIR BĂLAN, membrii Cenaclului „Alter Ego”, alături de prof. dr. LIVIU CHIFANE, BRÂNDUȘA ILIE – muzeograf, Secția de Etnografie a Muzeului de…

Citește mai mult

Cum îi ajutăm
pe contribuabili să-și plătească corect impozitele și taxele?

Da, poate părea paradoxal, dar contribuabilii trebuie să mai fie și ajutați să-și plătească impozitele și taxele, nu doar obligați. Pentru anul 2023, peste 2 milioane de contribuabili au depus Declarația Unică, acea declarație prin care fiecare cetățean care are și alte venituri pe lângă cele din salarii și asimilate salariilor trebuie să o depună până în data de 25 mai a anului următor celui de impunere. Anul acesta termenul a fost 27 mai 2024. Toate bune și frumoase, dar formularul care trebuie completat este foarte complex, mulți contribuabili întâmpinând…

Citește mai mult

Secretarul general al ONU:
„Fac apel la fiecare ţară să interzică publicitatea pentru companiile producătoare de combustibili fosili”

Încălzirea globală cauzată de activităţile umane a atins un „ritm fără precedent”, iar fereastra pentru limitarea creşterii temperaturilor la 1,5 grade Celsius este deja aproape închisă, avertizează zeci de cercetători de renume într-un studiu citat de Agerpres. „Încălzirea provocată de om a crescut într-un ritm fără precedent în măsurătorile instrumentale, atingând 0,26 grade Celsius în perioada 2014-2023”, indică aceşti oameni de ştiinţă. Studiul, publicat miercuri în revista Earth System Science Data, este rodul muncii a circa 60 de cercetători de renume, care au folosit metodele IPCC, experţii în climă mandataţi…

Citește mai mult

România îşi va epuiza resursele naturale pentru tot anul 2024
pe 20 iulie

România urmează să își consume resursele naturale generate în acest an pe 20 iulie, iar după acea dată va trăi „pe datorie”. La nivel global, creditul ecologic al omenirii va fi epuizat pe 1 august, a anunţat organizaţia internaţională Global Footprint Network, într-un raport dat publicităţii de Ziua Mondială a Mediului. „După această dată, toată energia pe care o vom folosi, tot ce vom mânca, cumpăra din magazine sau călătoriile pe care le vom face vor fi în contul generaţiilor viitoare”, se arată în raportul citat de radioromania.ro. Global Footprint…

Citește mai mult

Papa Francisc face apel
la „ruperea cercului vicios finanţare-datorie”, care ține multe popoare în sărăcie

Papa Francisc a cerut crearea „unei noi arhitecturi financiare internaţionale”, care să încerce să rupă cercul vicios finanţare-datorie şi să fie astfel ajutate ţările mai puţin dezvoltate, a căror populaţie se confruntă cu „privaţiuni incompatibile cu demnitatea umană”, relatează Agerpres. „După o globalizare prost gestionată, după pandemie şi războaie, ne aflăm în faţa unei crize a datoriilor care afectează în principal ţările din sudul planetei, generând sărăcie şi nesiguranţă şi privând milioane de oameni de un viitor demn. Prin urmare, niciun guvern nu poate cere, din punct de vedere moral,…

Citește mai mult

UZPR le urează un cald „La mulți ani!” colegilor care își sărbătoresc ziua de naștere

7 iunie – Marina Almășan, Emil Cremer, Irina Dimiu, Sebastian Gheorghiu, Andrei Gorșcovoz, Paul Ioan, Cristea Ioniță, Georgeta Lixandru, Florian Tincu, Adriana Vlad Romaniță, Aida Voștinaru 8 iunie – Traian Apetrei, Ramona Mahmood, Andreea Muntean, Marin Păușan, Răzvan Popa, Mariana Stoican, Emilia Vasiliu 9 iunie – Silvia Barbu, Cristian Braghină, Traian N. Brătianu, Liliana Ciochia, Ioana Dumitrescu, Nicolae Firuleasa, Viorel Grigoroiu-Norocel, Roxana Istudor, Dorina Landen, Constantin Petrescu, Mircea Pospai, Raluca Rădulescu, Horia Truță

Citește mai mult