◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.05.2024

Instituții de europene. Salariile și pensiile deputaților

Salariile deputaților

În temeiul statutului unic care a intrat în vigoare în iulie 2009, deputații primesc, în general, același salariu.

Începând de la 1 iulie 2022, salariul lunar brut al deputaților, conform statutului unic, este de 9.808,67 deeuro. Salariul se plătește din bugetul Parlamentului și din acesta se rețin un impozit comunitar și contribuțiile de asigurare, salariul net care rezultă fiind de 7.647,13 de euro. Statele membre pot, de asemenea, să perceapă din acest salariu un impozit național. Salariul de bază este stabilit la 38,5% din salariul de bază al unui judecător al Curții De euroopene de Justiție.

Există câteva excepții: deputații care au avut un mandat în Parlamentul De euroopean înainte de alegerile din 2009 au putut opta pentru menținerea sistemului național anterior pentru salariu, indemnizația tranzitorie și pensii.

 

Pensii

Conform statutului, foștii deputați au dreptul la pensie pentru limită de vârstă începând de la 63 de ani. Pensia reprezintă 3,5% din salariul pentru fiecare an complet de exercitare a mandatului, fără a depăși însă 70% în total. Costul acestor pensii este suportat de bugetul Uniunii De euroopene.

În cazul noilor deputați, s-a renunțat, începând cu luna iulie 2009, la aplicarea regimului complementar de pensii, introdus pentru deputați în 1989, acesta fiind în curs de eliminare.

 

Indemnizațiile plătite deputaților în Parlamentul De euroopean

Ca şi deputații din parlamentele naționale, deputații în Parlamentul De euroopean primesc o serie de indemnizații care au scopul de a acoperi cheltuielile pe care aceştia le efectuează pentru îndeplinirea sarcinilor lor parlamentare.

 

Indemnizația pentru cheltuieli generale

Indemnizaţia vizează acoperirea cheltuielilor din statul membru în care au fost aleşi, precum costurile de administrare a birourilor deputaţilor, factura telefonică şi taxele poştale, achiziţionarea, utilizarea şi întreţinerea echipamentului informatic şi telematic. Indemnizaţia este redusă la jumătate în cazul deputaţilor care, fără o justificare adecvată, nu participă la jumătate din numărul şedinţelor plenare pe parcursul unui an parlamentar (septembrie-august).

În 2022, valoarea indemnizației este de 4.778 de euro pe lună.

Indemnizația pentru cheltuieli generale acordată deputaților este destinată să acopere cheltuielile din statul membru în care au fost aleși pentru articole cum ar fi cheltuielile de administrare a birourilor deputaților, costurile cu telefonul și tarifele poștale, precum și achiziționarea, exploatarea și întreținerea echipamentelor informatice.

Deputații pot publica pe pagina lor de profil de pe site-ul Parlamentului un audit voluntar sau o confirmare a faptului că modul în care au folosit indemnizația pentru cheltuieli generale respectă normele aplicabile din Statutul deputaților și din normele de aplicare a acestuia. Ei pot face acest lucru cu ajutorul unui formular de confirmare și prin încărcarea unor documente justificative. (A se vedea articolul 11 alineatul (4) din Regulamentul de procedură).

 

Cheltuielile de deplasare

Majoritatea reuniunilor Parlamentului De euroopean, cum ar fi ședințele plenare, reuniunile comisiilor sau reuniunile grupurilor politice au loc la Bruxelles sau la Strasbourg. Deputaților li se rambursează costul real al biletelor de călătorie achiziționate pentru participarea la astfel de reuniuni, după prezentarea documentelor justificative, în limita costului unui bilet de avion la clasa business „D” sau la o clasă similară, a unui bilet de tren de clasa I sau a 0,56 de euro pe kilometru pentru călătoria cu mașina (în limita a 1.000 km), la care se adaugă indemnizații forfetare în funcție de distanță și durata misiunii, pentru a acoperi celelalte costuri ale deplasării (cum ar fi, de exemplu, taxele de autostradă, taxele pentru excesul de bagaje sau pentru rezervări).

 

Alte cheltuieli de deplasare

Adesea, deputații trebuie să călătorească în statul membru în care au fost aleși sau în afara acestuia pentru îndeplinirea sarcinilor lor, dar în alte scopuri decât reuniunile oficiale (de exemplu, pentru a participa la o conferință sau pentru a efectua o vizită de lucru).

În acest scop, pentru activitățile desfășurate în afara statului membru în care au fost aleși, deputații pot beneficia de rambursarea cheltuielilor de deplasare, de cazare și a cheltuielilor conexe într-un cuantum maxim de 4.716 de de euroo anual. În cazul activităților desfășurate în statul membru în care deputații au fost aleși, se rambursează numai cheltuielile de transport, în limita unei sume maxime anuale stabilite în funcție de țară.

 

Diurna

Parlamentul De euroopean plătește o indemnizație forfetară de 338 de euro pe zi pentru a acoperi în totalitate celelalte cheltuieli ale deputaților în perioadele de activitate parlamentară, cu condiția ca aceștia să-și confirme prezența prin semnarea unuia dintre registrele oficiale deschise în acest scop.

În zilele în care are loc votul în ședință plenară, această indemnizație este redusă la jumătate, dacă deputații lipsesc la mai mult de jumătate dintre voturile prin apel nominal, chiar dacă sunt prezenți. În cazul reuniunilor care au loc în afara Uniunii De euroopene, indemnizația este de 169 de euro (de asemenea, cu condiția semnării în registrul de prezență), iar cheltuielile de cazare sunt rambursate separat.

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *