◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.05.2024

„Suntem din Ucraina!”, revistă print realizată de jurnaliștii lituanieni și ucraineni

În săptămâna aniversării unui an de la invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie, Dainius Radzevičius, președintele Uniunii Jurnaliştilor din Lituania (LŽS), împărtășește munca depusă în colaborare cu Sergiy Tomilenko, președintele Uniunii Naționale a Jurnaliștilor din Ucraina și o inițiativă unică: revista „Suntem din Ucraina!” („Ми з України!). Publicația a fost realizată de jurnaliști, editori, traducători și organizații media din ambele țări, iar prima ediție a fost publicată în 80.000 de exemplare. Echipele din spatele proiectului de colaborare sunt din Vilnius, Klaipeda și din diverse orașe din Ucraina. „Ideea principală a fost cooperarea. Am vrut să implicăm jurnaliştii locali în proiect. Ne-am gândit la un exemplu istoric: în 1991, când clădirea Casei Presei de aici, din Vilnius, a fost ocupată de trupele sovietice, colegii ruși, polonezi, lituanieni s-au alăturat și au publicat împreună un ziar numit Lituania liberă. Ziarul a fost popular printre membrii societății. Ne-am gândit că putem folosi acel exemplu, transpunându-l în secolul XXI: revenind la edițiile tipărite, de modă veche sau tradiționale. Dacă toate platformele digitale sunt oprite, să revenim la media tipărită”, detaliază Radzevičius.

Prima săptămână de colaborare pentru revistă a fost direcționată spre discuții și coordonare, potrivit ifj.org. Mici instituții de presă, tipografii din apropierea Mării Baltice au spus că pot tipări acest ziar gratuity, iar câteva tipografii în Ucraina au lucrat în secret. „Ne-am unit forțele pentru a oferi informații despre ceea ce se întâmplă în Ucraina și ce se întâmplă în afara Ucrainei: cum reacționează oamenii, cum reacționează societatea… Ideea principală a fost să arătăm că și în timpul războiului, noi, ca jurnaliști, vom face tot posibilul să oferim informații. Încă de la început, mass-media vorbitoare de rusă din Lituania a fost foarte reactivă în a ajuta colegii din Ucraina. Ziarul încă este publicat”, afirmă Radzevičius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *