◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.05.2024

Proiect major de infrastructură în Uzbekistan. Irigații cu ajutorul… gravitației

Uzbekistanul își propune să își modernizeze sistemul de irigații. În Karakalpakstanul de Sud, gravitația este acum în locul pompelor electrice pentru irigarea câmpurilor. Un proiect major recent de infrastructură reduce, de asemenea, drastic pierderea unei resurse majore – apa.

Canalul Bustan este o arteră majoră de apă. Înainte de reconstrucția sa, era un canal de pământ, iar infiltrațiile erau o problemă majoră.„Puteți vedea: aici sunt dune și nisipuri. Aproximativ 50% din apă a intrat în sol. De aceea am decis să betonăm canalul”, a spus managerul de proiect Azat Serjanov. Apa intră prin Canalul de pe malul drept din rezervorul Tuyamuyun, care este situat pe teritoriul Turkmenistanului vecin. Canalul Bustan este conectat printr-o rețea de canale secundare. Lungimea lor totală este de peste 800 de kilometri și toate au fost reconstruite ca parte a unui proiect care acoperă trei regiuni și 100.000 de hectare de teren agricol. „Noi betonăm canale, reducem pierderile prin infiltrații, creștem eficiența sistemelor de irigare și economisim aproximativ 300 de milioane de metri cubi de apă prin reducerea pierderilor și punerea în circulație a acestor terenuri agricole”, susține Shavkat Khamrayev, ministrul resurselor de apă al Republicii Uzbekistan.

Betonul pentru aceste canale a fost plasat pe geomembrană, un material special care ajută la minimizarea infiltrațiilor de apă. Anterior, se foloseau pompele electrice pentru a aduce apa pe câmpuri. Acum fundul Canalului Bustan este ridicat, deci este mai sus decât nivelul canalelor secundare și al câmpurilor irrigate, permițând astfel gravitației să distribuie apa. Pur și simplu curge de la sine, potrivit Euronews. În acest fel, statul și fermierii să economisesc aproximativ trei milioane de dolari pe energie electrică anual.

1.600 de „porți de apă” au fost instalate peste canalele secundare din Karakalpakstanul de Sud, iar fermierii nu trebuie decât să deschisă o astfel de „poartă” pentru a primi apă pe teren.

Costul total al proiectului implementat de guvern cu sprijinul Băncii Mondiale este de 374 milioane de dolari.

Strategia statului este de a aplica managementul modernizat al resurselor de apă în întreaga țară, făcând agricultura – unul dintre principalele sectoare de ocupare a forței de muncă din Uzbekistan – mai ecologică și mai rezistentă la problemele cauzate de schimbările climatice. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *