◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro08.05.2024

Marea Britanie a pornit un recensământ al… fluturilor

Iubitorii naturii din Regatul Unit au fost invitaţi să numere fluturii pe care îi observă în timpul plimbărilor lor, în cadrul unui amplu recensământ dedicat acestor insecte care sunt din ce în ce mai ameninţate, informează AFP. „Big Butterfly Count” – cea mai mare iniţiativă de acest gen din lume, potrivit organizatorilor săi – se desfăşoară în acest an în perioada 14 iulie – 6 august în Regatul Unit şi le permite oamenilor de ştiinţă să evalueze starea de sănătate a speciilor din ţară, potrivit AGERPRES.

Fără să mai aştepte acest eveniment anual, Amy Walkden şi Emma Grice îi duc cu regularitate pe copiii lor, Robin şi Alex, ambii în vârstă de opt ani, în parcul din mica localitate Abbotskerswell pentru a observa fluturii din zonă. Împreună, ei încearcă să repereze insectele, puţin numeroase în ziua realizării reportajului AFP, pentru a-şi transmite apoi observaţiile către echipa asociaţiei Butterfly Conservation, care organizează marele recensământ din această vară. „Realizarea unei numărători anuale a exemplarelor observate aici duce la obţinerea unor date ştiinţifice preţioase pentru a sublinia schimbările produse, cum ar fi încălzirea climei şi distrugerea habitatelor”, a declarat Amy Walkden, care lucrează pentru asociaţia menţionată. „Fluturii sunt indicatori sensibili ai lucrurilor care se petrec în zonă”, a adăugat ea. „Dacă nu mai există fluturi, speciile care se hrănesc cu fluturi nu vor mai avea nimic de mâncat”, a adăugat fiica ei, Robin, foarte bine informată despre lanţul trofic.

 

Declin

În cadrul „Big Butterfly Count”, voluntarii pot să descarce un fişier care le permite să identifice mai multe specii de fluturi şi să recenzeze online speciile observate în grădinile lor, în parcuri şi în timpul plimbărilor în alte zone.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, populaţiile de fluturi sunt în scădere de mai mulţi ani, întrucât aceste vieţuitoare întâmpină dificultăţi în a se adapta la schimbările climatice.

„Este destul de îngrijorător”, a declarat Richard Fox, directorul asociaţiei de conservare care organizează marele recensământ. „Principala cauză a declinului constă în distrugerile cauzate de oameni la nivelul peisajelor în ultimii 50, 60 sau 70 de ani în Regatul Unit”, a adăugat el.

Potrivit unui raport publicat de Butterfly Conservation în acest an, patru specii de fluturi din cinci sunt în declin în raport cu anii 1970 şi jumătate dintre cele 58 de specii recenzate în Regatul Unit sunt ameninţate.

Între 1976 şi 2019, fluturii au pierdut 42% din arealul lor, iar numărul exemplarelor de fluturi a scăzut cu 6% în siturile studiate.

Intensificarea agriculturii, care foloseşte tot mai multe îngrăşăminte şi pesticide, precum şi modificările operate asupra peisajelor, cum ar fi dispariţia gardurilor vii pentru a maximiza suprafeţele cultivabile, au fost evidenţiate pentru a explica acest declin.

 

„Indicatori”

În decursul ultimilor ani, Regatul Unit a pierdut aproape jumătate din biodiversitatea sa, potrivit unui raport oficial.

 

Numărarea fluturilor le permite cercetătorilor să monitorizeze acest declin. Deşi voluntarii sunt invitaţi să participe la aceste recensăminte încă din anii 1970, activitatea a devenit în ultima perioadă tot mai populară.

Recensământul „Big Butterfly Count” a fost lansat oficial în 2010. Peste 64.000 de „cercetători-cetăţeni” au participat la ediţia sa de anul trecut, înregistrând aproape 100.000 de fluturi în întreaga ţară.

Şi aproape un milion de fluturi observaţi au fost deja înregistraţi pe o aplicaţie dedicată acestui eveniment începând din 2014. „Unul dintre lucrurile geniale care au legătură cu fluturii constă în faptul că ei acţionează ca nişte indicatori pentru toate celelalte grupe de vieţuitoare. Deci, învăţăm câte ceva şi despre starea albinelor noastre, a gândacilor, muştelor, viespilor şi a altor insecte importante”, a declarat Richard Fox.

El speră că noul raport al organizaţiei de conservare îi va stimula pe politicieni să ia măsuri, deşi recunoaşte că această sarcină este „enormă”.

Guvernul britanic şi-a stabilit obiectivul de a contrabalansa pierderea de biodiversitate plantând între 90 de milioane şi 120 de milioane de copaci până în 2025.

Este un „proiect fantastic”, afirmă Richard Fox, însă el nu va fi suficient dacă nu vor fi încurajate proiectele ce vizează o agricultură mai puţin intensivă. „Putem să facem mult mai mult pentru a ne asigura că speciile de pe câmpurile noastre sunt administrate în aşa fel încât să amelioreze situaţia fluturilor noştri”, a adăugat el.

Foto: Nikiko/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *