◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.05.2024

Premiera spectacolului 
„Trei Crai de la Răsărit”

Premiera spectacolului „Trei Crai de la Răsărit” reprezintă un eveniment deosebit care va avea loc vineri, 19 aprilie 2024, de la ora 19:00, la Sala AGIR, situată pe Bulevardul Dacia, numărul 26. Piesa, în regia lui Daniel Neguţ, este o comedie de moravuri ce pune în lumină confruntarea dintre diversele tendințe lingvistice din epoca în care a trăit și a creat Bogdan Petriceicu Haşdeu.

Inspirată din realitățile vremii și îndreptată împotriva celor care influențau graiul simplu și curat al poporului cu cuvinte din alte limbi, „Trei Crai de la Răsărit” este o satiră la adresa mentalităților acelor vremuri. Piesa explorează tema disputelor lingvistice dominante la acea vreme, cu un accent pe curentul latinist și utilizarea excesivă a cuvintelor franțuzești.

Acțiunea se desfășoară în jurul personajului Marița, fiica băcanului Hagi-Pană, care este curtată de trei bărbați: Jorj, un pierde-vară cu accente de „franțuz” educat; profesorul de latină Numa Consule, adept al latinismului fanatic; și Petrică, un băiat simplu vorbitor de „curat românește”. În peisajul familial apare și Trandafira, o vecină care adaugă un plus de complexitate situației.

Intrigile neașteptate și momentele comice domină acțiunea piesei, în special în scenele de confruntare directă între pretendenți. Publicul este invitat să descopere singur rezolvarea misterului legat de alegerea Măriței, fără a se dezvălui acum finalul piesei.

Distribuția este alcătuită din actori talentați care aduc la viață personajele și atmosfera piesei: Marița este interpretată de Adriana Gheorghieș, Jorj de Mihai Cristian Godri, Petrică de Marius Herșcu, Numa Consule de Viorel Speteanu, iar Trandafira de Mariana Anghel.

Nu vom dezvălui, acum, cine a câştigat mâna Mariţei, pentru a vă lăsa bucuria de a descoperi singuri, la finalul piesei.

Premiera spectacolului promite să fie o experiență de neuitat, oferind publicului un amestec savuros de umor, satire și reflectare asupra unor teme și mentalități de altădată.

 

 

dr. Iulia Grigorovici/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *