◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.05.2024

Unul din opt europeni trăiește într-o zonă cu risc
de inundații

Un raport al Agenției Europene de Mediu privind impactul schimbărilor climatice asupra întregului ciclu al apei, care include și seceta și incendiile forestiere, arată că în prezent, unul din opt europeni trăiește într-o zonă cu risc de inundații, iar infrastructura critică se află, de asemenea, în zone cu risc.

În ultimii 40 de ani, furtunile violente au făcut peste 5.582 de victime, iar pericolul rămâne ridicat. „Aproximativ 15% din instalațiile industriale din Europa pot fi situate pe câmpii inundabile. Infrastructurile precum stațiile de tratare a apei sunt situate mai în aval. Și mai mult de o treime dintre acestea în Europa sunt situate pe câmpii inundabile”, explică Aleksandra Kazmierczak, expert în climă și sănătate la Agenția Europeană de Mediu, citată de Euronews. Potrivit raportului, 11% dintre spitale sunt situate și în zone cu risc ridicat.

De asemenea, secetele și valurile de căldură amenință calitatea apei prin creșterea concentrației de poluanți. Aceste evenimente cumulate ridică o problemă de acces la apă pentru populații și afectează sistemele de răcire ale centralelor nucleare și agricultură. „În 2022, am observat o scădere a producției de porumb și ulei de măsline, de exemplu, în special în sudul Europei. Pierderile cauzate de secetă în sectoarele agriculturii, aprovizionării cu apă și energiei sunt estimate la aproximativ nouă miliarde de euro pe an”, adaugă Kazmierczak.

Agenția Europeană recomandă limitarea dezvoltării în zonele cu risc și soluții inspirate din natură, precum plantarea de copaci sau zone cu vegetație pentru a reține apa de ploaie, precum și introducerea unor sisteme de avertizare timpurie mai eficiente. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Un comentariu pentru “Unul din opt europeni trăiește într-o zonă cu risc
de inundații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *