◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.05.2024

„Storytellers: Questions, Answers and the Craft of Journalism”, de Leigh Sales. O radiografie a jurnalismului de știri

Peste 30 de jurnalişti australieni oferă în cartea „Storytellers: Questions, Answers and the Craft of Journalism” o privire din culise asupra modului în care sunt realizate ştirile.

La începutul introducerii, jurnalista Leigh Sales arată de ce jurnalismul este o meserie atât de special și de ce „un ucenic în ale profesiei învață fie direct, prin instruirea celor cu experiență, fie indirect, prin observație și imitație”.

Sales este o jurnalistă cu experiență de câteva decenii și cel mai bine cunoscută pentru că a condus programul ABC „7.30”. Carte ape care a realizat-o constă în peste 30 de interviuri pe care le-a realizat cu diverși profesioniști din media. Potrivit artshub.com.au, volumul este împărțit în 10 secțiuni, de la Reportaj de știri și corespondență străină până la Transmisie în direct și Prezentare TV. Misiunea sa este de a explora tainele meșteșugulu jurnalismului, în aspectele sale practice, cum ar fi tehnicile de interviu, structurarea poveștilor video și compilarea a sute de cuvinte generate de o cercetare sau o documentare într-o poveste ușor de citit, accesibilă unui public cât mai larg.

Cartea este structurată simplu, într-un format de întrebări și răspunsuri, intervievații răspunzând la o serie de întrebări despre joburile lor în media. De exemplu, Chris Reason, de la Seven Network, este întrebat despre ce reprezintă abilitatea de a scrie bine pentru știrile de televiziune, Kate McClymont, de la The Sydney Morning Herald, detaliază despre trăsăturile și abilitățile de personalitate, Richard Fidler, de la ABC’s Conversations, punctează tehnicile de a elabora un material cu intervievații săi, iar Kumi Taguchi, de la SBS’s Insight, explică cum reușește să citească în mod natural atunci când prezintă știrile.

Pentru începători, experți și în general pentru oricine dorește să cunoască complexitatea a ceea ce se întâmplă în culisele culegerii și dispersării informațiilor, colecția de voci a cărții „Storytellers: Questions, Answers and the Craft of Journalism” este relevantă.

Cititorii sunt duși înapoi la unele dintre momentele celebre și mai controversate din istoria presei. „Nu există nicio altă profesie care să ofere pașaportul pentru a ajunge în tot felul de locuri, la incidente și momente din comunitate noastră și istorie așa cum oferă jurnalismul”, afirmă Reason. (Roxana Istudor)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *