◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.05.2024

Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor cere Indiei să retragă o lege nouă, care „subminează libertatea presei”

Legislatorii indieni trebuie să revizuiască în detaliu trei proiecte de lege care amenință independența presei, iar guvernul ar trebui să retragă și să modifice în mod semnificativ noua lege privind protecția datelor, a declarat Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor (CPJ). „Suntem profund îngrijorați de încercările aparente ale guvernului indian de a adopta o serie de proiecte de lege care subminează libertatea presei, înaintea alegerilor din 2024, fără a consulta în mod adecvat jurnaliştii sau societatea civilă. Legislatorii indieni trebuie să acorde timp suficient pentru o revizuire transparentă și exhaustivă a proiectelor de lege, iar guvernul ar trebui să retragă și să revizuiască în mod substanțial Legea privind protecția datelor cu caracter personal digital, care oferă un cadru periculos pentru extinderea supravegherii și a cenzurii”, a declarat Beh Lih Yi, coordonatorul programului CPJ pentru Asia, la Kuala Lumpur.

Camera superioară a Parlamentului Indiei a adoptat recent proiectul de lege pentru presă și înregistrarea periodicelor, 2023, care urmează să înlocuiască o lege din 1867. Editors Guild of India a descris prevederile sale „draconice”, deoarece extind „puterile statului de a avea controale mai intruzive și arbitrare în funcționarea ziarelor și revistelor”.

Potrivit cpj.org, Legea dă putere guvernului central să ceară oricărei entități care prelucrează date – inclusiv jurnalişti, organizaţii de ştiri şi companii de social media – să predea informații, „transformând astfel fiecare companie privată într-un instrument de supraveghere”, potrivit DIGIPUB News India Foundation, o asociație de jurnaliști care lucrează în media digitală. Actul include, de asemenea, dreptul la „ștergerea datelor cu caracter personal”, care ar putea permite cuiva care a împărtășit informații personale cu un jurnalist să solicite Comitetului pentru Protecția Datelor desemnat de guvern pentru eliminarea unui articol de știri, chiar dacă relatarea a fost de interes public. În plus, legea împuternicește guvernul să blocheze conținutul oricărui jurnalist, organizație de știri sau platformă de socializare care a fost amendat de două ori înainte pentru nerespectarea vreunui aspect al legii, dacă autoritățile consideră că acest lucru ar fi „în interesul publicului”.

Acea secțiune a legii extinde puterile de cenzură ale guvernului dincolo de Legea privind tehnologia informației, din anul 2000, care a fost folosită în mod repetat pentru a bloca jurnaliştii și organizaţiile de ştiri. (redacția UZPR)

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *