◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.05.2024

Ghid pentru jurnalismul local inspirat de… hărțile clasice de metrou

În urmă cu aproape trei ani, Microsoft a lansat o inițiativă de jurnalism pentru a explora modalități prin care poate fi abordată criza jurnalismului local independent. Există în prezent peste 2.500 de comunități americane care și-au pierdut ziarele locale, multe altele bazându-se pe „publicații fantomă”, care oferă o acoperire locală mică sau deloc. Numărul angajaților din redacția ziarelor la 100.000 de locuitori care locuiesc în SUA a scăzut cu 62%, iar numărul de reporteri la 100 de milioane de dolari din cheltuielile administrației locale a scăzut cu 67%.

Ca parte a activității de a aborda această criză și de „a schimba curentul” în favoarea unor redacții locale mai de succes și mai durabile, a fost lansat un ghid cuprinzător, axat pe strategiile, instrumentele și sprijinul de care au nevoie organizațiile de știri locale independente pentru consolidarea durabilității.

Inspirat de hărțile clasice de metrou și cărțile de călătorie care ajută în mod eficient oamenii să navigheze în sisteme complexe, ghidul oferă un cadru pentru înțelegerea opțiunilor disponibile jurnaliştilor, redacțiilor, instituțiilor civice și părților interesate ale comunității. Perspectivele evidențiate în ghid au provenit din implicarea directă cu cinci comunități pilot din SUA și cu fundațiile comunității locale care au contribuit la dezvoltarea și sprijinirea noilor colaborări în jurnalism local.

Acești articipanți au oferit o oportunitate de a obține informații, de a crea un impact mai mare, de a experimenta noi practici și de a debloca finanțare locală, regională și națională. În unele comunități, aceștia au oferit, de asemenea, sprijin pentru dezvoltarea suprastructurilor, unde redacțiile, fundațiile comunitare și finanțatorii creează modele de finanțare și organizare inovatoare pentru a susține în mod durabil un ecosistem local de știri într-o regiune geografică mai extinsă. Acestea sunt esențiale pentru reconstruirea unui ecosistem solid de știri locale într-o regiune geografică mai extinsă.

Asemănător cu introducerea unui sistem de metrou mai eficient într-un oraș întins, s-a folosit o combinație de abordări pentru a ajuta la revigorarea industriei știrilor: valorificarea resurselor existente, centrarea pe colaborare, integrarea tehnologiei,

proiectare pentru durabilitate, valorificarea oportunităților educaționale.

Potrivit blogs.microsoft.com, ghidul subliniază, de asemenea, parteneriatele inovatoare cu organizațiile de știri și noile abordări de finanțare pentru a reconstrui capacitatea în comunitățile rurale și defavorizate. De exemplu, în Louisiana, Times-Picayune, Advocate și Acadiana Advocate au creat Fondul pentru jurnalism de investigație din Louisiana și au lansat un birou de știri rural unic la nivel de stat. Aceasta s-a extins cu succes în Shreveport-Bossier, care era pe punctul de a deveni un deșert de știri. În plus, Report for America, un program național de servicii, a dezvoltat o rețea specifică de redacții rurale care au nevoie de o capacitate suplimentară de raportare pentru a acoperi poveștile pentru comunitățile rurale. (redacția ZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *