◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.05.2024

Alex Crawford, Sky News: „Jurnalismul este cel mai important lucru… Cum de îl prețuim atât de puțin?”

În cadrul unui interviu, corespondentul special Sky News Alex Crawford detaliază pe marginea experienței sale vaste, de reporter care a trasmis din unele dintre cele mai periculoase locuri de pe Terra și se întreabă de ce, dată fiind importanța jurnalismului pentru întreaga lume, este o profesie puțin prețuită, iar cei care o practică sunt expuși provocărilor de toate felurile și din toate direcțiile, de la autorități și guverne care le intentează procese până la infractori care îi împușcă în stradă și la cetățeni de rând care le transmit mesaje încărcate de ură…

Crawford a lucrat pentru Sky News de la lansarea sa, în 1989, și a devenit pentru prima dată corespondent străin în 2005, cu material realizate în India, Emiratele Arabe Unite sau Africa de Sud: „Faptul că relatez din zone periculoase nu este un apetit pentru risc, ci pentru jurnalism bun. Industria aceasta se zbate în lipsuri și este devalorizată. Jurnalismul este cel mai important lucru, pentru trebuie să descifreze adevărul din minciuni, să investigheze nedreptatea și să le spună oamenilor despre lucrurile care merg bine. Este mai important decât orice guvern sau orice prim-ministru sau orice președinte, pentru că suntem meniți, ca oameni, să fim independenți și să gândim și să avem conștiință. Cum de îl prețuim atât de puțin?”.

Pe de altă parte, Crawford atrage atenția asupra faptului că peste noapte mulți oameni decid că sunt „jurnaliști”: „Nu ar trebui să fie posibil ca o persoană să decidă doar într-o zi că este jurnalist. Implicit, nu cred, ca principiu, că ar trebu luate de bune povești întregi de la oameni care nu sunt jurnaliști profesioniști”.

Potrivit pressgazette.co.uk, Crawford ce parte din conducerea Consiliului Național pentru Formarea Jurnaliștilor (NCTJ) și consideră că editorii ar trebui să-și amintească de ce sunt atât de importante cursurile de formare acreditate.

Seria de documentare „Women at War” realizată de Crawford include filmul recent „Mexic” și un raport de anul trecut despre situația femeilor din Afganistan după preluarea puterii de către talibani, în 2021. Un al treilea film se va concentra pe femeile Yazidi din Siria și Irak. (redacția UZPR)

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *