◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Liiceanu a pierdut pentru a doua oară procesul cu Victor Roncea

Curtea de Apel i-a dat dreptate jurnalistului în cazul articolelor EVZ despre rolul agentului KGB Silviu Brucan și a cuplului Pleșu – Liiceanu în crearea GDS, în oglindă cu FSN. Colegul nostru, redactorul șef al ActiveNews Victor Roncea, a câștigat din nou procesul cu reprezentantul GDS și patronul Humanitas, omul de afaceri Gabriel Liiceanu. Victoria este a libertății presei din România pe care Liiceanu o dorea suprimată iar Roncea amendat cu 50.000 de euro. După Tribunalui București și Curtea de Apel i-a dat dreptate jurnalistului, activ în presa română din 1990. După…

Citește mai mult

Videoconferinţă între Orban și Merkel, despre necesitatea intrării României în Schengen

Prim-ministrul Ludovic Orban a avut vineri o convorbire, în format videoconferinţă, cu cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, context în care a subliniat interesul major al României pentru aprofundarea cooperării româno-germane. Potrivit unui comunicat al Guvernului, cu această ocazie au fost trecute în revistă temele de actualitate de pe agenda bilaterală şi europeană, cu accent pe oportunităţile de aprofundare a cooperării româno-germane în următoarea perioadă, relatează Agerpres. “Prim-ministrul Ludovic Orban a evocat nivelul excelent al relaţiei bilaterale şi natura strategică a acesteia şi a subliniat interesul major al României pentru…

Citește mai mult

Academicianul Gheorghe Păun, scurtă clipă de prietenie la sediul UZPR

„Împreună scriem istoria clipei!”, un motto care în cazul întâlnirii de azi a avut o conotație aparte. Se împlinește un an de când Academicianul Gheorghe Păun a primit din partea Uniunii noastre, în calitate de membru marcant al breslei jurnaliștilor, Distincția „Credință și Loialitate”, „pentru devoțiunea, perseverența, străduința și puterea de a sluji actul jurnalistic și publicistic, de-a lungul unei bogate cariere”. Astăzi, 27 noiembrie a.c., dl Acad. Păun ne-a făcut onoarea de a ne vizita la sediul central, unde președintele UZPR Doru Dinu Glăvan, ca o manifestare exterioară a…

Citește mai mult

Un scurt istoric al Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat

În data de 8 noiembrie 2020 la sediul UZP, filiala Timiș s-a desfășurat în condiții de maximă protecție un mic eveniment cultural și anume prezentarea istoricului ”Asociației Publiciștilor Presei Rural din Banat” de către președintele asociației și membru al UZP Ioan Traia printr-un power –point. Voi prezenta mai jos câteva date și lămuriri pentru o mai bună înțelegere a acestui fenomen cultural cu o îndelungată tradiție în Banat. Încă din anul 2005, pe când mă străduiam să scot periodicul “Vatra Satului” în satul meu natal Ferendia mi-a încolţit in minte…

Citește mai mult

BOR despre scandalul pelerinajului de la Constanța, de Sfântul Andrei: Guvernul trebuie să rezolve

Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie să se implice în medierea situaţiei de la Constanța, unde Arhiepiscopul Teodosie vrea să organizeze slujbă de Sfântul Andrei, afirmă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. „Este foarte bine cunoscută poziţia publică a Patriarhiei, care pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru şi dialog instituţionalizat cu autorităţile, pentru împrietenirea credinţei cu raţiunea, pentru discernământ personal şi instituţional. Ceea ce pot adăuga este că, într-o situaţie cu potenţial conflictual ca cea apărută la Tomis, aşa cum este…

Citește mai mult

Larisa Iordache, din nou în zona selectă a gimnasticii. „Am fost destul de panicată”

După trei ani și o lună de la accidentarea gravă suferită la piciorul stâng, la Campionatele Mondiale de gimnastică de la Montreal, Larisa Iordache a concurat din nou. S-a întâmplat în acest weekend, la Campionatele Naționale. „Mă simt bine, mult mai liniștită. Am avut foarte multe emoții la primul aparat, însă am spart gheața. Mă bucur că am putut să concurez aici, sper din suflet ca de acum să am mult mai multă forță de a face antrenamente consecutive și să fiu sănătoasă”, spune, pentru Sports Net, Larisa Iordache, medaliată cu aur la cinci ediții…

Citește mai mult

Neamului nostru îi place…”bătaia”

În Oltenia în mediul rural cuvântul neam se folosește ca expresie ce exprimă cuvântul nu am. Se pare că substantivul neam provine de la verbul nu am, adică un popor ce nu are, adică este sărac. -Fă, Mărie ai puțin mălai? -Neam Floareo! În limba noastră descoperim multe sinonime sau sensuri diferite ale cuvântului bătaie. Probabil că plăcerea bătăii vine de la băutură. De aceea împăratul Traian a scos viile din Dacia, fiindcă locuitorii lor erau băutori de vin.Acest cuvânt s-a strecurat ca o reptilă în limba română. Astfel, premergătoare fiecărei  sărbători, fie vară fie…

Citește mai mult

Sergiu Cioiu, ˝artistul universal˝

A te afla în preajma lui Sergiu Cioiu la o filmare este un privilegiu, o șansă de a asista la o creație artistică ce nu se poate imita sau copia. Chiar atunci când se trag mai multe duble, Sergiu Cioiu nu se repetă. Trăirea sa interioară te face să participi la un moment unic și, tocmai de aceea, plin de emoție. L-am însoțit pe acest artist complet în cele câteva zile petrecute la Târgu Jiu, în care a reușit un adevărat tur de forță: filmări de dimineața până seara în…

Citește mai mult

Testamentul lui Alfred Nobel (27 noiembrie 1895)

Se împlinesc 125 de ani (27 noiembrie 1895), de când, printr-un testament de o pagină, redactat la această dată, Alfred Nobel, chimist şi industriaş suedez, lăsa, în contul unui fond de stimulare, 31,5 milioane coroane suedeze, destinate acordării de premii anuale pentru cele mai însemnate lucrări din domeniile fizicii, chimiei, literaturii şi medicinei, precum şi pentru activitatea de promovare a păcii în lume. Premiul, care poartă numele savantului suedez, este atribuit din anul 1901 (în ziua morţii acestuia: 10 decembrie). Cele cinci discipline alese de Nobel au rămas neschimbate, ca şi instituţiile pe…

Citește mai mult

27 noiembrie 1952: Actuala clădire a Radioului public era dată în folosință

Acum 68 de ani, în 27 noiembrie 1952, era dată în folosinţă actuala clădire a Radioului public (str. G-ral Berthelot nr. 60-64, București), construcţie începută în 1949 după planurile vechi ale Societății Române de Radiodifuziune (din timpul administraţiei lui Vasile Ionescu). Arhitecţi: Tiberiu Ricci, Mihai Ricci, Leon Garcia şi Jean Beral. Ansamblul de clădiri a fost terminat în 1960, ultima fiind dată în folosinţă Sala de Concerte.   leviathan.ro

Citește mai mult