◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro30.05.2024

Sergiu Cioiu, ˝artistul universal˝

A te afla în preajma lui Sergiu Cioiu la o filmare este un privilegiu, o șansă de a asista la o creație artistică ce nu se poate imita sau copia. Chiar atunci când se trag mai multe duble, Sergiu Cioiu nu se repetă. Trăirea sa interioară te face să participi la un moment unic și, tocmai de aceea, plin de emoție. L-am însoțit pe acest artist complet în cele câteva zile petrecute la Târgu Jiu, în care a reușit un adevărat tur de forță: filmări de dimineața până seara în preajma operelor brâncușiene, pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, la casa muzeu de la Hobița sau pe valea Sohodolului. Prezența artistului s-a datorat unui proiect  inițiat de UZPR în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Jiu și cu alte organizații locale, intitulat ˝Pe aleea eroilor˝.

Am văzut un om plin de energie și de bucuria de a oferi celorlalți din experiența sa scenică de aproape șase decenii. Creațiile unui compozitor total, cum a fost Alexandru Mandy, dedicate special operelor genialului sculptor român Constantin Brâncuși, sunt înțelese și mai apoi, dăruite publicului într-o interpretare unică de către artistul universal, Sergiu Cioiu. Deși a fost primul interpret al acestor piese, Sergiu Cioiu a descoperit peste ani noi valențe ale liricii lui Mandy. Modul de accentuare a versurilor, gestica, mimica fac parte dintr-un spectacol total, în care ne întâlnim cu „Coloana Infinitului” (piesă din 1979), „Masa Tăcerii” (1972) și „Poarta Sărutului” (1967). Filmul va putea fi vizionat atât în întregime, cât și pe secvențe, fiecare secvență cuprinzând o piesă de sine stătătoare.

Vizita maestrului Sergiu Cioiu la Gorj a fost completată de serviciile primitoarelor gazde de la Hotel Gorj și Hotel River, restaurantul Anna și pensiunea „La Moară” din Peștișani. Toți acești membri ai Asociației Acasă la Brâncuși au oferit întregii echipe de filmare numeroase motive pentru a reveni în județul nostru. Din discuțiile purtate cu oficialitățile și membrii UZPR care l-au însoțit pe artist, s-a conturat ideea unui spectacol de poezie, muzică și teatru în primăvară, atunci când maestrul va reveni din Canada, pentru a oferi câteva ore de artă de calitate publicului târgujian. Pentru cei care nu cunosc, în urmă cu patru ani Sergiu Cioiu a fost oaspetele Târgu Jiului, cu ocazia lansării cărții sale biografice și a unui CD. De atunci, s-au adăugat alte CD-uri și albume, pe versuri ale unor poeți celebri: Marin Sorescu, Romulus Vulpescu, Miron Radu Paraschivescu, Adrian Păunescu. 

Despre Sergiu Cioiu, Nichita Stănescu scria: „Bucuria interpretării lui ne deschide pleoapa cu un răsărit de stea…”.

 

Adina Andrițoiu / UZPR

2 comentarii pentru “Sergiu Cioiu, ˝artistul universal˝

 1. Un articol plin de căldură, cu amănuntele unei filmări care are la bază un proiect extraordinar, la care se
  Mă emoționează acest articol, scris cu căldură, cu infinită tandrețe, la adresa mea și a echipei de filmare, prezente la Târgu-Jiu, pentru realizarea unui film la care încă se lucrează, filmul Calea Eroilor, un poem cinematografic închinat operelor monumentale ale lui Constantin Brâncuși, marele gorjan, părintele sculpturii moderne, demiurgului căruia îi inchinăm acest omagiu.
  Mulțumesc tuturor celor care au fost alături de echipa de filmare și de mine, Doina Gorjului, Teatrul Elvira Godeanu, hotelierilor pomeniți, membrilor Asociației
  Acasă la Brâncuși, Centrului Cultural Constantin Brâncuși, și oficialităților gorjene.

  Mulțumesc, Adina Andrițoiu, pentru acest articol, pentru cuvintele ce mi le-ai adresat și pentru participarea efectivă la realizarea acestui proiect.

 2. Minunat articol. Binecuvântati cei ce îl întâlnesc pe Sergiu Cioiu. Pot confirma acest lucru.
  Cu drag si prețuire, Cristina Firoiu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *