◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Un scurt istoric al Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat

În data de 8 noiembrie 2020 la sediul UZP, filiala Timiș s-a desfășurat în condiții de maximă protecție un mic eveniment cultural și anume prezentarea istoricului ”Asociației Publiciștilor Presei Rural din Banat” de către președintele asociației și membru al UZP Ioan Traia printr-un power –point. Voi prezenta mai jos câteva date și lămuriri pentru o mai bună înțelegere a acestui fenomen cultural cu o îndelungată tradiție în Banat.

Încă din anul 2005, pe când mă străduiam să scot periodicul “Vatra Satului” în satul meu natal Ferendia mi-a încolţit in minte idea unei asociaţii a presei rurale din Banat. Odată cu venirea mea la Muzeul Satului Bănăţean, am putut conştientiza mai bine dimensiunea fenomenului publicisticii săteşti având o mai largă putere de informaţie din lumea satului bănăţean, ceea ce mi-a întărit şi mai mult ideea constituirii unei asociaţii. Ca atare am inclus în agenda culturală pe anul 2008 o acţiune prin care am învitat redactorii şefi ai unor periodice săteşti pe care i-am putut contacta şi care mi-au confirmat venirea. 

În data de 10 aprilie 2008, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara s-a desfăşurat o sesiune de comunicări „Aspecte culturale din viaţa satelor bănăţene” la care au participat mulţi redactori şefi de la publicaţiile rurale din judeţul Timiş, fiecare prezentându-şipublicaţia, iar în final, fiind iniţiatorul şi moderatorul sesiunii am propus constituirea “Asociaţiei presei rurale din Banatul istoric”, propunere ce a fost validată, urmând să se facă demersurile necesare pentru constituirea legală. Toţi participanţii au aderat la ideea regretatului publicist și cărturar Aurel Turcuş de a decreta ziua de 10 aprilie ca zi a presei rurale din Banat.

De la început am sperat ca această iniţiativă să nu rămână un efemer demers, ci să se implinească într-o zidire nouă, oricât de modestă alcătuire ar fi. Trebuie să mărturisesc că acest gând inovator n-a fost întâmplător ci s-a bazat pe realităţi bogate, legate de emulaţia vădită a periodicelor săteşti bănăţene, iniţiativa având scopul de a fructifica într-un mod mai organizat aceste energii nou născute şi de ale valorifica superior potenţele, deoarece periodicele săteşti au fost şi sunt opera unor pasionaţi publicişti, mai degrabă amatori decât profesioniști..

În toată această perioadă de naştere a acestei asociaţii, naştere grea trebuie să recunosc, i-am avut alături pe membrii comitetului de iniţiativă şi am reuşit să depăşim acea rezervă născută din modul mărunt de înţelegere a lumii, acea păgubitoare atitudine de neîncredere. 

În acest context asociativ, deşi nu eram încă înfiinţaţi juridic, noi am avut o bogată activitate, unde din nou m-am intersectat într-un chip fericit cu alţi publicişti ai presei rurale din Banatul istoric.

Din ianuarie 2010, „Asociaţia publiciştilor presei rurale din Banat” a dobândit personalitate juridică și asociația și-a dezvoltat și nuanțat activitatea, coptând în cadrul ei publiciști din întreg Banatul istoric, adică județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și publiciști din satele românești din Serbia. Voi prezenta succint cîteva activități inițiate și organizate de APPR Banat.

În zilele de 23-24 septembrie 2011 s-au materializat generos gândurile inspirate ale d-lui Ghiţă Rancu red. şef al periodicului „Almăjul” din Şopotul Vechi privind desfăşurarea primei ediţii a „Forumului publiciştilor presei rurale din Banatul Istoric”. Coorganizator a fost şi „Asociaţia Publiciştilor Presei Rurale in Banat” care a răspuns afirmativ iniţiativei venită din ţinutul de legendă a Ţării Almajului.

Vineri, 30. 08. 2013 a avut loc în localitatea Toracu Mare (Serbia) a treia ediţie a Forumului publiciştilor din presa rurală bănăţeană. Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Publiciştilor din Presa Rurală din Banat şi comunitatea locală românească din Torac

  Sâmbătă, 23 mai 2015 cu începere de la orele 1100în biserica parohială cu hramul ,,Adormire aMaicii Domnului” din satul Ferendia, Timiș s-au aniversat 10 ani de apariție neîntreruptă a periodicului local ,,Vatra satului”.

Sâmbătă, 27 iunie 2015, cu începere de la orele11,00 a avut loc la Muzeul Satului Bănățean a V-a ediție a Forumului publiciștilor bănățeni, inițiat și organizat de Asociația Publiciștilor din Presa Rurală din Banat. Au fost prezenți: profesori universitari, muzeografi, redactori de publicații rurale, creatori de literatură dialectală, iubitori ai fenomenului presei rurale.

Sâmbătă, 28 mai 2016 a avut loc la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara cu începere de la orele 9 două evenimente în organizarea Muzeului din Timișoara, a VI-a ediție a forumului Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat și întâlnirea anuală a monografiștilor bănățeni.

Sâmbătă, 22 februarie 2010, comunitatea românească din Torac (Provincia Autonomă Voivodina, Serbia) s-a aflat în sărbătoare cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la apariția primului număr al publicației ,,Lumina torăceană” și 10 ani de ieșirea de sub tipar a actualei reviste cu același nume. Revista din Torac a fost prima publicație în limba română din Voivodina.

         La inițiativa dl. Mircea Lelea, redactorul-șef al revistei și în organizarea Asociației pentru Artă și Cultură Românească ,,Vichentie Popovici Bocăluț” din Torac și Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat s-a desfășurat un eveniment cultural la Căminul Cultural și Școala Generală ,,George Coșbuc” din localitate la care au luat parte redactori și colaboritori ai revistei ,,Lumina torăceană”, precum și jurnaliști de la mai multe publicații locale din Banatul istoric.

 

Ioan Traia președintele ”Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *