◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.05.2024

„Undă verde” pentru procesele deschise de state și orașe din SUA împotriva giganților combustibililor fosili

După ani de întârzieri legale, valul de procese climatice cu care se confruntă marile companii petroliere crește spectaculos. Instanța supremă din SUA a respins un recurs al marilor companii petroliere care doresc să facă față litigiilor în instanțele federale, mai degrabă decât în instanțele de stat, care sunt considerate mai favorabile reclamanților.

ExxonMobil Corp, Suncor Energy Inc și Chevron Corp au cerut schimbarea locului de desfășurare a proceselor declanșate de statul Rhode Island și municipalitățil din Colorado, Maryland, California și Hawaii.

Au trecut șase ani de când au fost depuse primele dosare privind clima în SUA, iar instanțele nu au audiat încă fondul cauzelor, deoarece companiile de combustibili fosili au reușit să le amâne.

Procurorul general din Rhode Island, Peter Neronha, a declarat că statul său se pregătește în sfârșit pentru proces, după „aproape jumătate de deceniu de tactici de întârziere” din partea industriei. O declarație comună a orașelor Santa Cruz, San Mateo și Richmond și județul Marin din California a spus că companiile petroliere cunoșteau pericolele combustibililor fosili, dar „au înșelat și nu au reușit să avertizeze consumatorii despre asta și au continuat să obțină profituri de trilioane de dolari”.

Cazurile au fost comparate cu procesele legate de tutun, din anii 1990, care au dus la un acord de peste 200 de miliarde de dolari și au schimbat modul în care țigările sunt promovate și vândute în SUA, potrivit The Guardian. „A fost un sentiment cu adevărat uimitor să văd că instanța supremă a hotărât într-un mod foarte logic, continuând cu deciziile unanime care au fost luate în instanțele anterioare, de a nu admite cereri de revizuire și de a permite acestor cazuri să meargă mai departe. Deciaiz înlătură acest baraj pe care industria l-a construit pentru a preveni ca aceste cazuri să fie audiate pe merit. Putem avea în sfârșit conversații reale despre ceea ce știa industria și care au fost acțiunile acesteia, în ciuda acestor informații”, a declarat Delta Merner, om de știință la Science Hub for Climate Litigation.

Pe măsură ce luptele jurisdicționale s-au prelungit, urgențele climatice s-au adunat.

Cazul Colorado a fost depus în 2018. În 2021, statul a trecut prin incendiul Marshall, cel mai distructiv din istoria sa, care a ucis două persoane, a distrus aproape 1.000 de case și afaceri, a contaminat apa potabilă și s-a ridicat la miliarde de dolari pagube. „Există efecte reale care au loc acum și de aceea este atât de important ca aceste cazuri să aibă oportunitatea de a fi audiate și să aibă șansa pentru dreptate”, a spus Merner.

Reclamanții susțin că giganții combustibililor fosili au exacerbat schimbările climatice prin ascunderea și denaturarea pericolelor asociate arderii acestora. Plângerile susțin că aceste companii au creat daune publice și private și au încălcat legile privind protecția consumatorilor, prin producerea și vânzarea de combustibili fosili, în ciuda faptului că produsele ar provoca urgențe climatice devastatoare, inclusiv topirea calotelor glaciare, creșterea dramatică a nivelului mării, precipitații și secetă extreme.

Autoritățile locale care au deschis aceste procese cer daune pentru cheltuielile de miliarde de dolari pe care le-au plătit pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

Companiile petroliere au negat acuzațiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *