Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a salutat sentința de 27 de ani și jumătate emisă pentru uciderea în 2020 a reporterului mexican Israel Vázquez Rangel și a îndemnat autoritățile să își dubleze eforturile pentru a proteja jurnaliștii și a-i urmări penal pe atacatorii lor.
Un judecător federal din statul central mexican Guanajuato l-a condamnat la închisoare pe José Luis Martínez Aguilera, alias „El Pizzero”, și i-a ordonat să plătească despăgubiri pentru uciderea lui Vázquez, care a fost împușcat în timp ce derula o investigație
de presă. A fost al doilea verdict în cazul lui Vázquez, după ce Martín Eduardo López Orozco, alias „El Tacones”, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, pe 14 decembrie 2021. Ambii condamnați erau membri ai unei bande criminale locale, arată rapoarte citate de cpj.org.
Procurorul Special pentru Infracțiunile săvârșite împotriva Libertății de Expresie (FEADLE) a făcut apel pentru ca pedeapsa să fie majorată la 35 de ani, deoarece nu a recunoscut munca lui Vázquez ca jurnalist ca motiv al crimei. „A doua condamnare pentru uciderea brutală a lui Israel Vázquez Rangel din Mexic este o veste binevenită într-o țară în care majoritatea criminalilor care ucid jurnaliști scapă de justiție. Cu toate acestea, este îngrijorător faptul că munca lui Vázquez ca jurnalist nu a fost considerată motivul principal al atacului. Autoritățile mexicane trebuie să fie mult mai proactive în investigarea crimelor împotriva presei și pentru a pune capăt impunității celor care vizează jurnaliștii”, a declarat Jan-Albert Hootsen, reprezentantul CPJ în Mexic. Vázquez, reporter pentru site-ul de știri El Salmantino, a fost împușcat de cel puțin cinci ori în timp ce relata în orașul Salamanca și a murit câteva ore mai târziu, în spital.
CPJ a documentat 28 de crime nerezolvate care au vizat jurnaliști în Mexic în ultimii 10 ani. Mexic este cea mai periculoasă țară din emisfera vestică pentru jurnaliști. În 2022, 13 profesioniști media au fost ucişi în Mexic, cel mai mare număr pe care CPJ l-a documentat vreodată în această ţară într-un singur an. Cel puțin trei dintre acești jurnaliști au fost uciși ca răzbunare directă pentru relatările și investigațiile lor despre corupția politică. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia