◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

UNCTAD. Sprijin urgent pentru țările în curs de dezvoltare

Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) solicită sprijin urgent pentru țările în curs de dezvoltare, pentru a le permite să atragă mult mai multe investiții pentru tranziția lor la energie curată. Raportul UNCTAD privind investițiile în 2023, publicat pe 5 iulie 2023, arată că o mare parte din creșterea investițiilor internaționale în energie regenerabilă, care aproape s-a triplat de la adoptarea Acordului de la Paris asupra climei în 2015, a fost concentrată în țările dezvoltate (https://news.un.org/fr/story/2023/07/1136642): țările în curs de dezvoltare au nevoie de aproximativ 1,7 trilioane de dolari pe an pentru investiții în domeniul energiei regenerabile și au atras doar 544 de miliarde de dolari în investiții străine directe în energie curată în 2022.

Nevoile totale de finanțare a tranziției energetice în țările în curs de dezvoltare sunt mult mai mari și includ investiții în rețelele electrice, liniile de transport, stocarea și eficiența energetică. „O creștere semnificativă a investițiilor în sisteme energetice durabile în țările în curs de dezvoltare este crucială pentru ca lumea să atingă obiectivele climatice până în 2030”, a declarat secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan. Raportul UNCTAD propune un pact care evidențiază acțiuni prioritare, de la mecanisme de finanțare la politici de investiții pentru a permite țărilor în curs de dezvoltare să atragă investiții pentru a construi sisteme energetice durabile.

În ceea ce privește finanțarea, raportul recomandă reducerea riscurilor asociate cu investițiile în tranziția energetică în țările în curs de dezvoltare prin împrumuturi, garanții, instrumente de asigurare și investiții în capitaluri proprii din sectorul public – prin parteneriate public-privat și finanțare mixtă – și bănci multilaterale de dezvoltare. Parteneriatele dintre investitorii internaționali, sectorul public și instituțiile financiare multilaterale pot reduce semnificativ costul capitalului pentru investițiile în energie curată în țările în curs de dezvoltare. UNCTAD subliniază, de asemenea, necesitatea reducerii datoriilor pentru a oferi țărilor în curs de dezvoltare spațiu fiscal pentru a face investițiile necesare pentru tranziția către energie curată și pentru a le ajuta să atragă investiții private internaționale prin scăderea ratingului de risc de țară.

Raportul arată cum creșterea investițiilor în energie regenerabilă a încetinit în 2022, din cauza tranzacțiilor internaționale mai scăzute de finanțare a proiectelor. Deși investițiile internaționale totale în energie regenerabilă s-au triplat după 2015, în țările în curs de dezvoltare rata de creștere a depășit doar marginal pe cea a PIB-ului. Raportul mai arată cum companiile energetice situate între primele 100 de multinaționale renunță la activele pentru combustibili fosili, de aici fiind disponibili cca 15 miliarde de dolari pe an. Cumpărătorii privați, necotați la bursă, care includ în cea mai mare parte fonduri de capital privat, au adesea obiective mai slabe, dacă există, de reducere a emisiilor și standardelor privind climatul. Această situație necesită un nou model de încheiere a acordurilor climatice, potrivit raportului UNCTAD.

Raportul afirmă că decalajul de investiții în toate sectoarele Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) a crescut în 2022 la peste 4 trilioane de dolari pe an, de la 2,5 trilioane de dolari în 2015. Cele mai mari deficite se referă la infrastructura de energie, apă și transport. Această creștere este rezultatul atât al subinvestiției, cât și al nevoilor suplimentare. Decalajul tot mai mare de investiții în ODD-urile din țările în curs de dezvoltare contrastează cu tendințele pozitive de sustenabilitate de pe piețele globale de capital. Valoarea tranzacțiilor pe piața finanțelor durabile a atins 5,8 trilioane de dolari în 2022.

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: Steve Buissinne/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *