◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Întâmpinarea Sărbătorilor Pascale la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale

În perioada 12-20 aprilie 2022, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale întâmpină Sărbătoarea Învierii Domnului printr-o serie de activități, desfășurate în colaborare cu alte instituții și care constă din: vizite la muzee, expuneri, dialoguri, ateliere,  expoziții:             12 aprilie 2022 – Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova – Matineul muzeal „Sărbătoarea Luminii și a Bucuriei”, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Grigore Moisil” din Ploiești.  Muzeograf-etnograf Ioana Constantin a purtat un dialog cu elevii despre deosebirea dintre tradiții și obiceiuri, despre principalele momente religioase care premerg…

Citește mai mult

Eveniment în parteneriat UZPR – Consiliul Judeţean Timiș: expoziţie de fotografie documentară „Apel la memorie: victimele războaielor”

Consiliul Judeţean Timiș, împreună cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România va organiza miercuri, 20 aprilie, de la ora 12.00, în Complexul Multifuncţional Bastion, vernisajul Expoziţiei de fotografie documentară cu titlul „Apel la memorie: victimele războaielor”, eveniment coordonat de publicistul Radu Petrescu-Muscel. Expoziţia include 40 de tablouri ordonate cronologic, evidenţiind constanța statutului de liman al României într-o Europă grav afectată de războaiele secolelor XX şi XXI (refugiaţi armeni, cehoslovaci, polonezi, basarabeni şi bucovineni, lituanieni, ucrainieni). Exodul polonez a început încă din 10 septembrie 1939, cu populaţia civilă, în condiţiile în care,…

Citește mai mult

Seratele „Eminescu, jurnalistul”, sub semnul lui… Caragiale

Prima ieșire la rampă în anul 2022 a Teatrului NostruM, înființat de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, a adus în fața publicului un spectacol plin de emoție și bucurie, jucat în spirit caragialesc – „MONŞER, SE MAI POATE GLUMI?” Invitată de onoare a fost fermecătoarea soprană Arlinda Morava, acompaniată la pian de Adriana Alexandra. Trupa teatrului s-a bucurat şi de prezența pianistei Adina Cocargeanu, de la Teatrul Național de Operetă. Mesajul artistic a adus cu talent și pasiune, în prim-plan, lumea lui Caragiale elogiată prin poeziile sale și scenete. Evenimentul,…

Citește mai mult

Limba română – chivotul neamului meu

Prefață la volumul VI. Antologie de texte. Recenzii de cărți. Personalități ale literaturii contemporane. Sincerus verba Dovezile stau mărturie că dintru începuturi omul a fost preocupat să-și lase amprenta gândirii proprii folosind însemnări diverse (semne ori imagini) iar mai apoi în cuvinte, certitudine a trecerii sale prin acest spațiu finit al lumii pământești. Cele șapte arte liberale cunoscute încă din antichitate (gramatica, retorica, logica, aritmetica, astronomia, muzica și geometria) și-au dezvoltat, fiecare, menirea de-a lungul timpului, oameni luminați contribuind în acest sens. Deslușind taina scrisului, creatorii de slovă și-au pus…

Citește mai mult

Time Out London închide ediția print după 54 de ani

Time Out își încheie ediția tipărită din Londra, după 54 de ani și la 18 luni după ce a revenit după primul lockdown al pandemiei. Time Out Group nu a confirmat încă amploarea pierderii de locuri de muncă, dar anunță că au început consultările cu personalul afectat, informează pressgazette.co.uk Compania, care operează acum în 59 de țări, a început ca un pamflet de o pagină despre evenimentele din Londra în 1968, iar brandul a fost fondat de Tony Elliott, care a încetat din viață în 2020. Grupul a anunțat într-o…

Citește mai mult

Despre jurnalismul de pace în vremuri de război…

Johan Galtung a teoretizat noțiunea de jurnalism de pace în contrast cu noțiunea de „jurnalism de război”. Jurnalismul de război pune în prim-plan violența. În prezent, autorii Jake Lynch și Annabel McGoldrick sunt principalii susținători ai jurnalismului pentru pace și adoptă o perspectivă critică și realistă atunci când iau în considerare factorii care provoacă jurnalismul de război. Lynch practică jurnalismul care evidențiază vocile marginalizate în favoarea actorilor dominanţi, oferă context și istorie precise în loc de narațiuni polarizate, pe termen scurt, și prezintă opțiuni pașnice asupra nemulțumirilor și violenței. Volumul…

Citește mai mult

Presa alocă tot mai mult spațiu temei schimbărilor climatice

Numărul editorialelor din ziarele din Marea Britanie care cer mai multe acțiuni pentru prevenirea schimbărilor climatice a crescut de patru ori între 2019 și 2021, potrivit analizei site-ului de științe climatice Carbon Brief. Societățile occidentale au renunțat la îndoielile anterioare cu privire la schimbările climatice, iar presa caută un consens asupra tipului de acțiune care ar trebui urmată. Carbon Brief, în colaborare cu cercetătoarea Sylvia Hayes, de la Universitatea din Exeter, a evaluat 1.364 de editoriale publicate de ziare britanice între 2011 și 2021, iar materialele pro-climă, inclusive editoriale, au…

Citește mai mult

Geoparcul Ţinutul Buzăului, acreditat UNESCO

Geoparcul Ţinutul Buzăului a primit acreditarea din partea UNESCO pentru a intra în reţeaua globală a geoparcurilor. „Este un moment mult aşteptat, o oportunitate foarte mare de dezvoltare şi o bucurie imensă! Beneficiile pentru judeţul Buzău sunt însemnate. Comunităţile locale de pe teritoriul geoparcului au acum susţinerea UNESCO în promovarea internaţională şi le este recunoscută la nivel mondial unicitatea elementelor naturale, a tradiţiilor locale şi a valorilor cultural-istorice. Avem convingerea că în următorii 4 ani, până la revalidare, potenţialul uriaş al judeţului Buzău poate fi promovat şi valorificat prin intermediul…

Citește mai mult

Aşezămintele Ion I.C. Brătianu, repuse în circuitul public

Zece designeri vor expune în ansamblul de patrimoniu Aşezămintele Ion I.C. Brătianu, în perioada 14-22 mai, în cadrul programului Romanian Design Week. Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative, cu sprijinul OAR Bucureşti şi al Bibliotecii Naţionale a României şi în parteneriat cu ExpoArte, redeschide pentru publicul larg Aşezămintele Ion I.C. Brătianu. Între 14 şi 22 mai, ansamblul, considerat unul dintre cele mai apreciate exemple de arhitectură neoromânească din Bucureşti, devine Design House, iar publicul este invitat să descopere un concept inedit: în fiecare zi, spaţiul…

Citește mai mult

Sectorul albanez de comunicații mobile și fix-mobile, deținut de… Ungaria

Statul maghiar a devenit acționar al celor două companii de telecomunicații de top din Albania, ALBtelecom și ONE, deoarece autoritățile de reglementare ignoră temerile de un duopol. Compania maghiară 4iG a achiziționat puțin peste 80% din acțiunile ALBtelecom la începutul lunii martie, după ce autoritatea de concurență a aprobat-o în ianuarie. De asemenea, în martie, 4iG a încheiat o achiziție de 99,889% din ONE Telecommunications. Aceasta înseamnă că 4iG deține acum aproape întregul sector albanez de comunicații mobile și fix-mobile. CEO-ul 4iG este Gellert Jaszai, un apropiat al premierului maghiar…

Citește mai mult

Peste o treime dintre medicii din Marea Britanie intenţionează să renunţe la locul de muncă

Peste o treime dintre medicii generalişti sau medicii de familie din Marea Britanie intenţionează să renunţe la locul lor de muncă în următorii cinci ani, arată rezultatele unui studiu recent. În plus, trei din cinci (60%) dintre medicii de familie britanici care au trecut de vârsta de 50 de ani se gândesc să se retragă din activitate până în 2026, relatează DPA. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că un procent „îngrijorător”, de 16% dintre medicii de familie britanici cu vârsta sub 50 de ani, îşi fac deja planuri să renunţe…

Citește mai mult

Explozia prețurilor la alimente, risc major de tensiuni sociale

Principalele organizații internaționale financiare și alimentare din lume și-au unit forțele pentru a solicita acțiuni urgente și coordonate privind securitatea alimentară în contextul războiului din Ucraina, avertizând că creșterea prețurilor la alimente ar putea alimenta tensiunile sociale și ar putea împinge milioane de oameni în sărăcie, scrie EURACTIV. Declarația, publicată împreună de șefii Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internațional (FMI), Programului Alimentar Mondial (PAM) și Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), se adaugă listei tot mai mari de voci care subliniază necesitatea pentru acțiuni urgente privind securitatea alimentară și atenuarea impactului creșterii…

Citește mai mult