◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Astea-s nimicuri… (?)

I-am spus unui  jurnalist că nu putem renunța la alternanța de gen în limba română (nu putem atenta la sistemul limbii) și că se impune a face deosebirea între incident și accident. Jurnalistul în cauză transmitea de la o investigație a poliției care, preciza el, dura de „doisprezece ore” și că incidentul pare destul de complicat. Era vorba despre un grav accident. Replica amiabilă a jurnalistului la precizările mele (douăsprezece ore, nu doisprezece, și accident, nu incident) a sunat astfel: „Astea-s nimicuri!”. Deci este un nimic să punem virgulă între…

Citește mai mult

Premiile Regal Literar 2022, perioada de nominalizări

Revista online de cultură Regal Literar, ajunsă la doi ani de existență, anunță perioada de nominalizări pentru premiile pe care le oferă, în semn de apreciere și recunoaștere a excelenței, autorilor celor mai valoroase lucrări publicate în perioada ianuarie 2021 – martie 2022.     Fondatorul revistei, muzicianul și scriitorul Claudiu Dumitrache, notează: „Prin inspirația, talentul, responsabilitatea și abnegația lor față de puterea Cuvântului, față de Frumos, de semeni și de sine, literații spiritului elitist ne-au convins, de-a lungul istoriei, că literatura contribuie la formarea spirituală, morală și de manifestare a omenirii,…

Citește mai mult

„Cultură” a persecutării jurnaliștilor, în Serbia

Atacurile împotriva jurnalistului sârb Slobodan Georgiev au atins apogeul când acesta a descoperit legăturile dintre fratele președintelui Aleksander Vučić, Andrej Vučić, și un om de afaceri notoriu din Kosovo, în 2019. Un videoclip a fost lansat imediat pe rețelele de socializare în care Georgiev este descris drept „mercenar străin” și „trădător”, cu o coloană sonoră a sirenelor auzite în toată Serbia în timpul campaniei de bombardare a NATO din 1999. De atunci, acuzațiile au continuat. În ultimele două luni, jurnalistul a fost acuzat că este spion bulgar, deoarece numele lui…

Citește mai mult

De la sprijin guvernamental la donatori. Metode de finanțare a jurnalismului profesionist

Jurnalismul la nivel global se confruntă cu o criză de durabilitate. Ea provine în mare parte din scăderea veniturilor din publicitate, pierderea de venituri pentru giganții tehnologici, controlul mass-media de știri de către actori politici și persoane cu interese de afaceri, dezinformare și scăderea încrederii publicului. Mai mult, presiunea financiară asupra organizațiilor media a fost agravată de pandemia de COVID-19. În SUA, de exemplu, cel puțin 21 de ziare locale au dispărut sau au fuzionat și aproximativ 1.400 de angajați ai redacțiilor și-au pierdut locurile de muncă. Fără jurnalism, bazele…

Citește mai mult

„Partizanii” cibernetici din Belarus luptă pentru Ucraina

O rezistență discretă, dar eficientă la invazia rusă a Ucrainei este la lucru din țara vecină Belarus. Pentru acești luptători tehnologici, susținerea efortului de război ucrainean este și o modalitate de afirmare a independenței propriei lor țări lor față de Rusia, scrie voxeurop.eu. „Înainte de războiul din Ucraina erau 35 de partizani cibernetici, acum sunt 60. Continuăm să primim cereri de la persoane dornice să ni se alăture, nu numai din Belarus și Europa de Est, ci și din țările occidentale, din Asia și Africa”, detaliază Iuliana Shemetovets, purtătorul de…

Citește mai mult

Europa a alocat miliarde de euro pentru reintegrarea migranților africani în țările lor

Confruntați cu sute de mii de refugiați care au sosit în țările UE în 2015, factorii de decizie din statele membre au simțit presiunea de a reacționa rapid și demonstrativ. Întrunindu-se cu liderii mai multor țări africane în capitala Maltei, Valletta, aceștia au decis să aloce bani – Fondul fiduciar de urgență al UE pentru Africa (EUTF) trebuia să „abordeze cauzele fundamentale ale migrației neregulate”, astfel încât mai puțini africani să încerce să-și facă drumul – adesea periculos – către Europa, arată o analiză a Deutsche Welle. Șase ani și…

Citește mai mult

Columbia permite sinuciderea asistată

Curtea Constituțională columbiană a autorizat sinuciderea asistată cu medicamente pentru bolnavi, sub supravegherea unui medic, o premieră în America Latină, potrivit unei decizii citate de AFP. „Un medic care ajută o persoană care suferă de dureri intense sau de o boală gravă și care decide în mod liber să dispună de propria viață acționează în cadrul constituțional”, a decis instanța. Eutanasia este legală în Columbia din 1997.

Citește mai mult

Costa Rica, în stare de urgență națională din cauza unui atac comis de criminali cibernetici

Președintele Rodrigo Chaves a semnat un decret executiv care descrie atacul din 18 aprilie drept un act de „terorism cibernetic”. Decretul înseamnă că o stare de urgență este în vigoare în întregul sector public al țării, ceea ce reprezintă o premieră mondială pentru răspunsul unui stat la un atac cibernetic. O postare pe pagina de Facebook a președintelui a confirmat decretul. Banda de ransomware Conti a susținut că se află în spatele atacului. Acesta încearcă să stoarcă milioane de la guvernul statului Costa Rica prin publicarea online a datelor furate,…

Citește mai mult

Explozie a deceselor cauzate de arme de foc în SUA

Rata deceselor cauzate de arme de foc în Statele Unite ale Americii a crescut cu 35%, ajungând la cel mai înalt nivel din 1994, niveluri crescute fiind înregistrate în rândul tinerilor de culoare, potrivit unui raport publicat de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, relatează Reuters. Totodată, s-a remarcat o legătură între creşterea violenţei cu arme de foc şi pandemia de coronavirus, ultimul raport FBI din 2021 arătând că omuciderile prin împuşcare au crescut cu 30%. Potrivit raportului CDC, rata omuciderilor cauzate de arme de foc se…

Citește mai mult