◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.06.2024

Expoziția Balului din Ordinele
de Dans de la Muzeul Mihail Kogălniceanu Iași

În perioada 10 mai – 31 august 2024, Muzeul memorial Mihail Kogălniceanu din Iași găzduiește o expoziție cu totul specială – „O istorie a balului cuprinsă în Ordinele de dans”. Aceasta aduce în prim-plan o lume fascinantă de eleganță și rafinament, oferind vizitatorilor o incursiune în universul balurilor aristocratice din secolele trecute.

Vernisajul expozitiei din data de 10 mai 2024 de la ora 12, a fost onorat de un concert de muzică clasică (cu opere de G. Verdi, A. Thomas, C. Saint Saens) și de un moment artistic de dans de salon (Romana, din secolul XIX) prezentat de către ansamblul Coconițe, în salonul casei memoriale.

Printre obiectele expuse se regăsesc adevărate comori ale epocii, precum carnete de bal ce păstrează amintirile dansului și ale conversațiilor întreținute în saloanele strălucitoare, evantaie și umbrele ornamentate cu dantele albe și negre ce aduceau o notă de mister și seducție, poșete din catifea ce ascundeau micile secrete ale doamnelor și domnișoarelor și costume roșii pline de pasiune și romantism.

Un punct central al expoziției îl constituie pianul, instrumentul ce dădea tonul serilor de dans, acompaniind mișcările grațioase ale dansatorilor. În jurul lui, oglinzi fermecate reflectă nu doar imaginea, ci și atmosfera vibrantă a balului, iar mobilierul de lux în stil Ludovic al XVI-lea și Napoleon al III-lea, din lemn de stejar, cu margini aurii, completează tabloul unei epoci de opulență și eleganță.

Un element cu totul aparte al expoziției este holograma marelui diplomat și scriitor român, Mihail Kogălniceanu, care veghează ca o prezență vibrantă asupra întregii colecții. Aceasta nu doar protejează obiectele expuse, ci și încarcă atmosfera cu spiritul și cuvintele celui ce a fost una dintre personalitățile de seamă ale istoriei românești.

Expoziția este o ocazie unică pentru publicul larg de a se conecta cu trecutul, de a descoperi povești și tradiții ale unei lumi demult apuse, dar care continuă să fascineze și să inspire. Pentru cei pasionați de istorie, artă sau doar de frumusețea estetică a epocilor trecute, această expoziție este o destinație obligatorie în acest sezon cultural.

 

dr. Iulia Grigorovici-Togănel /UZPR

Un comentariu pentru “Expoziția Balului din Ordinele
de Dans de la Muzeul Mihail Kogălniceanu Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *