◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.06.2024

Obiectivele de dezvoltare durabilă propuse de ONU – progres (prea) lent

Crizele globale multiple interconectate pun în pericol atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), atât în regiunea arabă, cât și în restul lumii, a avertizat secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, în discursul său de deschidere la Forumul Regional Arab pentru Dezvoltare Durabilă (AFSD) din Beirut (Liban) (https://news.un.org/fr/story/2023/03/1133247).

Liderii mondiali au adoptat cele 17 ODD-uri în anul 2015, stabilind o foaie de parcurs pentru un viitor global mai echitabil și mai verde până în 2030. Acum când țările membre ONUse află la jumătatea drumului, dna Mohammed a cerut o evaluare onestă a situației pentru a decide asupra corecțiilor cursului care trebuie urmat. Ea a subliniat modul în care pandemia Covid-19, războiul din Ucraina și „tripla criză planetară” – schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea – au afectat viețile și mijloacele de trai; consecințele din lumea arabă includ insecuritatea alimentară și sărăcia crescută, care se apropie de țările cele mai sărace din regiune, precum și cutremurele devastatoare din Siria și Turcia de la începutul lunii febuarie 2023, care nu au făcut decât să sporească suferința: „Dacă nu acționăm acum, toți acești factori ar putea pune în pericol realizarea ODD stabilite pentru această regiune și pentru restul lumii. Există o nevoie urgentă de a examina modul în care deciziile politice și investițiile pot readuce regiunea pe drumul cel bun” a mai spus d-na Amina Mohammed. În ciuda acestor provocări, regiunea arabă a făcut progrese către dezvoltarea durabilă în domeniile energiei regenerabile, accesului la internet și protecției sociale, care ar trebui să servească drept inspirație pentru “călătoria” care urmează; cu toate acestea, povara datoriilor colective a țărilor din regiune a crescut dramatic, subliniind eșecul sistemului financiar global. Amina Mohammed a reamintit că Secretarul General al ONU a prezentat reformele urgente și necesare pentru arhitectura financiară globală, solicitând în același Timp un pachet de stimulare anual de 500 de miliarde de dolari pentru atingerea ODD stabilite de ONU.

 

Acțiunea climatică, egalitatea de gen și importanța sectorului privat

Amina Mohammed a subliniat, de asemenea, necesitatea acțiunii climatice, menționând că regiunea Orientului Mijlociu a fost lovită de secete și furtuni de nisip care se vor agrava pe măsură ce planeta se va încălzi. Dna Mohammed a spus că țările „au o responsabilitate uriașă de a construi un consens cu privire la accelerarea tranziției de la combustibilii fosili – în regiune și în întreaga lume”. De asemenea, a subliniat că, deși dezvoltarea durabilă este esențială, o componentă crucială – egalitatea de gen – este adesea trecută cu vederea: „Calculul este simplu: fără contribuțiile a jumătate dintre membrii lor, societățile își vor realiza doar jumătate din potențialul lor”, a subliniat ea. „Avem nevoie de contribuția deplină a tuturor pentru a rezista furtunilor actuale și pentru a construi economii și societăți incluzive și durabile pentru viitor”.

În schimbările actuale, care macină planeta, Amina Mohammed a subliniat și importanța sectorului privat – de la microîntreprinderi la multinaționale – pentru realizarea unui viitor global durabil: „Obiectivele de Dezvoltare Durabilă vor eșua fără sectorul privat”, a avertizat ea, adăugând că „avem nevoie urgent de parteneriate puternice cu sectorul privat, care să investească în tranzițiile necesare pentru a accelera progresul dezvoltării și pentru a readuce ODD pe drumul cel bun”.

Comunitatea de afaceri poate juca un rol crucial în reducerea decalajului de finanțare pentru a atinge ODD până în 2030. Sumele cumulate pe care le solicită reprezentanții unor țări arabe au fost estimate la peste 660 de miliarde de dolari pe an în 12 țări arabe. Deși capitalul privat este abundent, doar o mică parte din acesta este aliniat la ODD. Provocarea este de a mobiliza capitalul privat intern și străin pentru a ajuta la reducerea decalajului.

Dna Mohammed a salutat evoluțiile pozitive, inclusiv acordurile de finanțare corporativă încheiate de țările din Golf la începutul anului 2023, care au dezvăluit o evoluție către durabilitate în regiune, în special în domeniile energiei regenerabile, apei și transporturilor. Totuși, ea a considerat că investițiile în infrastructură și servicii sociale, egalitate, pace și justiție, rămân prea puține și insuficiente…

 

Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *