◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.06.2024

Clădirile cu cea mai mare masă din lume

Masa este marimea fizică ce măsoară inerția corpurilor, deci cât de tare se opun ele schimbării stării lor de mișcare sau de repaus. Unitatea de măsură a masei în Sistemul Internațional este kilogramul (kg) sau tona (1.000 kg). Greutatea este forța gravitațională care acționează asupra corpului respectiv; alții o definesc ca mărime a forței de reacție exercitate asupra unui corp prin mecanisme care îl mențin în același loc. Raportul dintre greutatea unui corp și masa lui se numește accelerație gravitațională (notată cu g). La suprafața Pământului g = 9,8 N/kg 10 N /kg. Am făcut această introducere pentru a arăta cum este corect să considerăm, masa și nu greutatea unui om sau a unei clădiri…

Cădirile cu cea mai mare masă din lume sunt următoarele (15 heaviest buildings in the world that you should know about (msn.com)):

 

  1. Palatul Parlamentului din București (România)

Este considerat a fi clădirea cu cea mai mare masă din lume. A fost construit din 700.000 de tone de oțel și bronz, combinate cu 1 milion m³ de marmură, 3.500 de tone de sticlă de cristal și 900.000 m³ de lemn. Cantitatea de beton folosită nu se cunoaște, întrucât clădirea are șapte niveluri în subsol, dintre care unele nefolosite încă, inundate cu un lichid anticoroziv…

Construcția clădirii a început în 1984. Peste 40.000 de oameni care locuiau în zona noii construcții au trebuit să fie mutați înainte de începerea construcției. Potrivit estimărilor, la construirea palatului au lucrat peste 30.000 de muncitori, mulți lucrând zi și noapte. Un alt lucru incitant la celebra clădire este că România a trebuit să-și mărească exportul pentru a rambursa împrumuturile pentru construcție.

 

 2. Piramida lui Khufu (Egipt)

Face parte din lista de minuni a lumii, fiind încă greu de imaginat cum a putut fi construită de egipteni cu instrumentele simple pe care le posedau.

Denumită și Piramida din Giza, are masa de cca 5.750.000 de tone.

 

 3. Clădirea de  asamblare a vehiculelor NASA (SUA)

Megastructura este folosită pentru construcția de rachete cosmice de către SUA. Acoperă 3,2 ha și a fost nevoie de 98.590 de tone de oțel pentru a o construi, ceea ce o face una dintre cele mai masive clădiri din lume.

 

 4. Marea Moschee din Mecca (Arabia Saudită)

Poate găzdui până la 4 milioane de oameni și are suprafața de peste 4,9 milioane de metri pătrați (490 ha). Construcția sa a consumat peste 850.000 de tone de materiale diferite.

 

 5. Turnul Shanghai (China)

Are masa de peste 850.000 de tone și deține recordul pentru unul dintre lifturile cu cea mai rapidă mișcare din lume.

 

 6. Centrul Global al Noului Secol (China)

Clădirea masivă are suprafața de 19 milioane de metri pătrați (1.900 ha). Are masa de cca 2,3 milioane tone.

 

 7. Pentagon (SUA)

Situat în orașul Arlington statul Virginia are suprafața de 4 milioane de metri pătrați (400 ha) și au fost folosite pentru ridicarea sa cca 700.000 de tone de nisip din râul Potomac, care curge în apropierea sa.

 

 8. Turnul Taipei 101 (Insula Taiwan)

Taipei 101 este o structură uriașă cu masa de 240.000 de tone. Are 101 etaje (de unde și 101 din numele său).

 

 9. Lotte World Tower (Coreea de Sud)

Este un zgârie-nori cu 123 de etaje din Songpa-gu, Seul. A fost terminată de construit în 2017. Structura acoperișului clădirii a fost proiectat pentru a susține clădirea fără stâlpi de întărire și a rezista la cutremure cu magnitudinea de până la 9 pe scara Richter și vânturi de până la 80 m/s. Clădirea are masa de peste 750.000 de tone.

 

 10. Turnul cu ceas din Mecca (Arabia Saudită)

Are înălțimea de 601 m, fiind a treia cea mai înaltă clădire din lume. Construirea turnului a costat 15 miliarde de dolari, are masa de 36.000 de tone și conține 76 de lifturi.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *