◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.05.2024

Meta a inițiat blocarea conținutului de știri în Canada, ca să nu plătească pentru ele

Meta Platforms a inițiat procesul de blocare a accesului la știri atât pe Facebook, cât și pe Instagram pentru toți utilizatorii din Canada, ca răspuns la o lege adoptată recent care îi obligă pe giganții internetului să plătească editorii de știri pentru conținutul lor.

Guvernul canadian a condamnat rapid această mișcare, etichetând-o „iresponsabilă” și atrăgând atenția internațională asupra situației în curs.

Legea Știrilor Online, adoptată de parlamentul canadian, impune platformelor importante, precum Meta și compania-mamă a Google, Alphabet, să se angajeze în negocieri comerciale cu editorii canadieni de știri pentru utilizarea conținutului lor. Dar Rachel Curran, șefa de politici publice a Meta în Canada, a apărat decizia gigantului, declarând că utilizatorii platformelor lor caută în primul rând conținut de divertisment, mai degrabă decât știri.

Potrivit tickernews.co, ministrul canadian al Patrimoniului, Pascale St-Onge, responsabilă cu gestionarea interacțiunilor guvernului cu Meta, și-a exprimat nemulțumirea față de poziția companiei, acuzând-o că acordă prioritate intereselor sale față de susținerea știrilor locale de calitate. Ea a subliniat angajamentul guvernului de a rămâne ferm împotriva giganților din tehnologie în ce privește protejarea intereselor canadiene.

 

Publicul, între „două pietre tari”

CBC, rețeaua publică de difuzare a Canadei, s-a declarat în asentimentul guvernului, denunțând acțiunea Meta drept „un abuz de putere de piață”. Legea canadiană urmează pașii legislației inovatoare a Australiei din 2021, care a făcut Google și Facebook să amenințe cu reducerea serviciilor, ducând în cele din urmă la acorduri cu companiile media australiene, după ce au fost aduse modificări legislației.

În timp ce Google a susținut că legea canadiană este mai amplă decât cele implementate în Australia și Europa, deoarece acordă valoare link-urilor de știri afișate în rezultatele căutării, Meta a susținut că link-urile de știri reprezintă mai puțin de 3% din conținutul din feedurile utilizatorilor și, prin urmare, nu au o valoare economică semnificativă.

Premierul canadian Justin Trudeau a respins anterior acest argument, considerând-l în detrimentul democrației și economiei.

Situația rămâne tensionată, deoarece guvernul canadian continuă să apere legea, evidențiind tendința globală de determina companiile de tehnologie să plătească pentru utilizarea conținutului de știri, iar giganții rețelelor de socializare nu dau niciun pas înapoi. În tot acest timp, cetățenii canadieni se declară îngrijorați de posibilitatea ca știrile să dispară de pe platformele Big Tech, chiar dacă sunt în principiu de acord că acestea ar trebui să plătească editorii pentru conținutul pe care îl rulează. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *