◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.05.2024

Centrul pentru Integritate Publică din SUA lansează proiectul de mentorat și finanțare pentru jurnaliștii de investigație din toată țara

Centrul pentru Integritate Publică din SUA își propune să consolideze relatarea investigațiilor locale în toată țara, prin parteneriate cu redacțiile locale, menite să facă schimb sistematic de cunoștințe și să ofere sprijin continuu.

Inițiativa va acorda prioritate organizațiilor de știri care deservesc comunități care în mod tradițional au resurse insuficiente, dar au potențialul de a produce povești inovatoare, care expun inegalitățile sistemice care le afectează audiența. Pe de altă parte, Centrul încearcă să combată prăbușirea jurnalismului de investigație la nivel local, unde problemele financiare ale ziarelor i-au lăsat pe funcționarii municipali și pe alți actori de putere în mare măsură nesupravegheați, ceea ce duce la o creștere a corupției, ineficienței și abuzului de putere.

Această inițiativă este finanțată printr-un grant inițial de 600.000 de dolari de la Fundația James B. McClatchy, Fundația Wichita, Fundația Knight, Fundația Reva și David Logan, printre altele. Aceasta implică angajarea jurnaliştilor de date, formarea jurnaliştilor în tehnici de investigare, dezvoltarea de parteneriate echitabile şi furnizarea de acces gratuit la peste 1,8 miliarde de înregistrări publice.

Scopul Public Integrity Center este, potrivit  publicintegrity.org, de a fi un partener pentru jurnaliştii de investigaţie locali, care joacă un rol vital în comunităţile lor, începând cu câteva parteneriate, apoi extinzându-se la nivel naţional. „Am conceput această inițiativă pentru a construi în mod intenționat cunoștințele și pentru a oferi suport continuu. Este o modalitate de a construi capacitatea locală de investigare în mod deliberat și eficient din punct de vedere al costurilor, mai ales în locurile care nu au avut-o niciodată”, a declarat Paul Cheung, CEO Public Integrity.

 

Sustenabilitate pentru jurnalismul local

Până acum, majoritatea jurnaliștilor de investigație au învățat meseria în mare parte lucrând cu colegi mai experimentați în redacții suficient de mari pentru a avea echipe de investigație. Dar ziarele se închid cu o rată medie de două pe săptămână din 2004, iar multe dintre cele încă deschise au renunțat la echipele de investigație. Media comunitare, la rândul lor, au încredere în comunitate, dar rareori au resurse pentru investigare.

Inițiativa Public Integrity Center va oferi coaching, consultare și acces continuu la resursele sale pentru a ajuta partenerii să-și îmbunătățească datele și abilitățile tehnice, să dezvolte povești locale bogate în date. Public Integrity va strânge, de asemenea, fonduri împreună cu parteneri pentru a asigura sustenabilitatea jurnalismului de investigație local. Cu fonduri suplimentare, inițiativa își propune să ofere mentorat jurnaliștilor de investigație.

În etapa sa inițială, inițiativa de investigație locală va sprijini organizațiile locale de știri prin accesul la peste 1,8 miliarde de înregistrări publice, angajarea, instruirea și gestionarea unui jurnalist de date pentru Central Valley Journalism Collaborative cu sediul în Merced, California, construirea capacității colective și individuale pentru jurnalismul de investigație și de date cu membrii Wichita Journalism Collaborative,

dezvoltarea unor modele echitabile de parteneriat național-local cu editorii. (redacția UZPR)

Foto: Brenton Pearce/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *