◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.05.2024

Jurnalistul iranian Ali Portabatabaei, judecat pentru „răspândirea de minciuni”

Jurnalistul iranian Ali Portabatabaei, editorul site-ului Qom News, a fost judecat pe 31 iulie pentru că ar fi „răspândit minciuni” cu privire la un val de otrăviri care a afectat mii de elevi, în principal eleve, din întreaga țară. „Respectatul judecător mi-a cerut să mă apăr în legătură cu acuzația de a publica informații false cu intenția de a tulbura mintea publicului, iar eu mi-am prezentat documentele și m-am apărat”, a scris Portabatabaei pe Twitter, după prima ședință de judecată.

Portabatabaei a fost arestat în martie, după ce a acoperit primele cazuri de otrăvire în școlile Qom, în noiembrie 2022. Până în luna mai a acestui an, sute de școli de fete din Iran au fost vizate de atacuri de otrăvire în ceea ce Amnesty International a descris ca „o campanie care pare a fi foarte coordonată și organizată”. Se pare că aproximativ 13.000 de elevi au suferit simptome, inclusiv greață, leșin, dureri de cap, tuse, dificultăți de respirație și palpitații, mulți dintre ei au necesitat tratament în spital. Atacurile păreau să vizeze fete, pentru implicarea lor în protestele la nivel național declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini în custodia poliției.

La începutul lunii martie, cel puțin trei jurnaliști care au raportat despre otrăviri dintr-o perspectivă critică guvernului au fost arestați. Printre ei se numără și Ali Portabatabaei, care a scris despre cazurile de otrăvire încă de la început. Alți jurnaliști au fost dați în judecată de către stat pentru articolele lor critice la adresa guvernului, potrivit Voice of America.

Un blogger din orașul Urmia, în nord-vestul Iranului, a fost arestat pentru că a distribuit mai multe postări despre otrăvirea elevelor iraniene. Agenția de presă de stat a precizat că „blogger-ul a insultat diverse sectoare ale societății, în încercarea de a crea tensiuni și de a deranja atmosfera psihologică în cadrul evenimentelor recente”.

Autoritățile de la Teheran au justificat arestarea jurnaliștilor spunând că aceștia „pun în pericol securitatea psihologică” a cetățenilor. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *