◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.05.2024

Investigație jurnalistică. Oficiali din Belarus, implicați în răpirea copiilor ucraineni de către ruși

O coaliție de jurnaliști de investigație din Belarus cu sediul în străinătate a identificat oficiali care cooperează cu autoritățile ruse în răpirile copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei și îndoctrinarea acestora, informează EURACTIV.

La scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, a început un process de relocare forțată a copiilor din teritoriile ocupate, asimilându-i în viața rusă și creând bariere în calea reunificării cu familiile lor. Potrivit proiectului ucrainean Children of War, aproape 20.000 de minori au fost deportați în Rusia.

Centrul de Investigații din Belarus (BIC), un site web de investigații administrat din afara țării, a publicat pe 31 iulie un raport amplu, care numește oficialii implicați, inclusiv membrii familiei președintelui din Belarus, Alexandr Lukașenko.

Ancheta constată că Belarus este complice al Rusiei în răpirile copiilor și îndoctrinarea ulterioară a acestora.

În martie anul trecut, în primul său mandat în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, Curtea Penală Internațională (CPI) a cerut arestarea președintelui rus Vladimir Putin, sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Rusia.

De altfel, răpirea copiilor din teritoriile ocupate și transferul acestora către Belarus nu este nici măcar ținută în secret, subliniază ancheta BIC. Această activitate este plătită din bugetele de stat ale Rusiei și Belarusului. Numai în septembrie 2022, 29 milioane de ruble rusești (echivalent la acea vreme cu aproape 500.000 de euro) au fost alocate din bugetul Uniunii Rusia-Belarus pentru „prestarea de asistență umanitară” în teritoriile ocupate – o parte din acești bani au fost alocați pentru „îngrijirea” copiilor ucraineni din Belarus.

 

Mii de minori în tabere speciale

În Belarus, presa oficială face o imagine conform căreia autoritățile țării fac tot posibilul pentru ca acești copii orfani să-și amintească de „copilăria lor așa cum ar trebui: calmi, emoționați și plini de bucurie”.

Copiii care se presupune că au fost răpiți au fost trimiși în tabăra de la Dubrava, deținută de gigantul îngrășămintelor Belaruskali.

La mijlocul lunii iulie, presa controlată de stat din Belarus a scris un articol despre Dubrava și taberele de la Ostroshitsky Gorodok, centrul național de educație și sănătate pentru copii Zubrenok din regiunea Minsk și sanatoriul Nisipurile de Aur, din regiunea Gomel. Potrivit articolului, peste 2.000 de copii din Ucraina au ajuns în acele tabere, din septembrie 2022. „A fost posibil să aducem peste 1.000 de școlari ucraineni în Belarus în perioada aprilie-mai a acestui an, datorită instrucțiunilor lui Alexandr Lukașenko”, a subliniat Belarus Today.

De asemenea, BIC a obținut o scrisoare semnată de Dmitri Mezentsey, secretarul de stat al Uniunii Rusia-Belarus, conform căreia găzduirea copiilor din Ucraina are loc la instrucțiunile lui Putin și Lukașenko. Printre instituțiile implicate se numără căile ferate de stat și fundații caritabile precum „Fondul Talai”, deținut de paralimpicul Aliaksei Talai. Se pare că, sub conducerea acestuia, copiii ucraineni sunt îndoctrinați ideologic în Belarus. „După ce am primit acordul și sprijinul președintelui, am început să elaborăm posibilitatea de recreere pentru copiii din Donbass în Belarus”, a declarat Talai pe canalul YouTube al agenției de știri de stat BelTA din Belarus.

Membrii familiei Lukașenko sunt implicați în organizarea de evenimente pentru copiii ucraineni care au fost aduși în Belarus, arată ancheta BIC. (redacția UZPR)

Foto: Cheryl Holt/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *