◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.05.2024

AI marca Google, în teste în redacții; alarmă pentru integritatea și diversitatea relatării jurnalistice

Conferința anuală pentru dezvoltatori I/O a Google a dezvăluit misiunea de a „face AI utilă pentru toată lumea”. Cu peste două miliarde de utilizatori în aplicațiile sale principale, Google consideră că introducerea inteligenței artificiale în jurnalism poate ajuta la furnizarea de conținut de știri. Dar abordarea ridică îngrijorări atât printre jurnaliști, cât și printre cititori.

Google dezvoltă un instrument numit Genesis, care are capacitatea de a genera conținut de știri prin preluarea de informații despre evenimentele curente. Compania a abordat mari organizații de știri, printre care The New York Times și The Washington Post, cu propunerea de a colabora la dezvoltarea sa sau la utilizarea sa în culegerea de știri. În timp ce Google susține că aceste instrumente nu sunt menite să înlocuiască jurnaliștii, descrierile Genesis contrazic această afirmație.

Criticii consideră folosirea Genesis în redacții drept „neliniștitoare”. Instrumentul automatizează anumite sarcini și oferă opțiuni pentru titluri și stiluri de scriere. În ciuda asigurării date de Google că jurnaliștii joacă un rol crucial în relatare și verificarea faptelor, rămân îngrijorări cu privire la implicațiile dependenței de AI pentru producția de știri.

 

Agregare, în detrimentul originalității

Limitările AI, inclusiv ChatGPT de la OpenAI, împiedică AI generativă să îndeplinească sarcinile esențiale jurnalismului. Mașinăriile nu pot înlocui capacitatea jurnaliștilor de a relata de la fața locului, de a efectua interviuri sau de a analiza date noi. Cu toate acestea, dezvoltarea unor instrumente precum Genesis sugerează că giganții tehnologici pot crea instrumente care au potențialul de a înlocui jurnaliștii, chiar dacă acesta nu este scopul lor. Aceste instrumente au consecințe semnificative pentru cititori. Genesis, așa cum este înțeleasă în prezent, subliniază aspectul scris al jurnalismului, neglijând procesele complicate de colectare și mai ales verificare a faptelor. Accentul instrumentului pe agregare mai degrabă decât pe relatarea originală poate exacerba problema știrilor omogene și repetitive, care saturează diverse platforme media.

Existența Genesis, cunoscută doar prin intermediul jurnaliștilor care vorbesc cu surse anonime, ridică îngrijorări cu privire la utilizarea greșită sau abuzurile legate de conținutul de știri generat de AI, notează fagenwasanni.com.

Pe scurt, incursiunea Google în conținutul de știri generat de inteligență artificială prin instrumente precum Genesis stârnește neliniști legate de riscurile pentru integritatea și diversitatea relatării. (redacția UZPR)

Foto: Karolina Grabowska/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *