◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.11.2024
Gunoiul din ochi

Vă mai aduceți aminte când în copilărie (cine a avut copilărie) vă intra în ochi un gunoi sau o geană ce făceați? Păi, ce să faceți? Mare scofală! Vă duceați la mama sau la tata cu ochiul roșu, iar aceștia cu colțul unei batiste, vă scotea ușor gunoiul din ochi și… gata! Înapoi la joacă!  Dar dacă erați la bunica? Ei, acolo nu scăpați așa ușor. Bunica te așeza obligatoriu pe pat, punea repede pe foc un ibric cu apă în care fierbea niște flori de mușețel. Apoi îl ridica…

Citește mai mult

Ufologul Dan D. Farcaș la ceas aniversar!

În perioada 5 – 9 aprilie 2021 utilizatorii serviciilor Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea” Bocșa, Caraș-Severin, vor fi întâmpinați de cărțile ufologului român Dan D. Farcaș. Dan D. Farcaș s-a născut la 1 aprilie 1940 la Reșița. Tatăl, care lucra ca tehnician proiectant în uzina reșițeană, era din Bocșa Montană, iar mama era timișoreancă. Absolvent al școlii reșițene, în 1956 Dan D. Farcaș devine student al Facultății de matematică și fizică din Timișoara, în același timp cochetând cu literatura. Trimite poezii revistei literare „Scrisul bănățean” (devenită „Orizont”) fiind apreciat de Anghel…

Citește mai mult

DIALOGURILE SUFLETULUI. Alice Năstase Buciuta în dialog cu…

DIALOGURILE SUFLETULUI. Alice Năstase Buciuta în dialog cu… Ediție specială dedicată proiectului SUFLET ÎN CULORI în beneficiul copiilor cu autis În perioada 2-27 aprilie 2021, de la ora 18:00, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Asociația Help Autism, Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Kaufland România și Radio România Muzical, invită publicul la o serie de întâlniri virtuale ce se vor desfășura sub genericul “Dialogurile sufletului. Alice Năstase Buciuta în dialog cu…” – ediție specială dedicată proiectului SUFLET ÎN CULORI în beneficiul copiilor cu autism.  Apreciata jurnalistă Alice Năstase…

Citește mai mult

Armenia – Romania 3-2 (0-0) – Toate tunurile pe Rădoi

Miercuri seara, la Erevan, Armenia a mai dat un tun: a învins de justețe, pentru prima data!, Romania (lui Mirel Rădoi), si pe capotarea Germaniei (1-2, la Duisburg, in fata Macedoniei de Nord), conduce tactic grupa J a preliminariilor pentru Cupa Mondiala 2022! Scurt pe cele trei boabe de neghina scoase din plasa de către Niță! După ce, la un moment dat, Naționala conducea cu 2-1, goluri marcate de Cicăldău. Pseudo odiseea Naționalei, cu care Rădoi a încercat sa schimbe viziunea in fotbal, după mai bine de un deceniu de…

Citește mai mult

2 Mai – Reportaj în piatră

                  Un colț de rai ocrotit de zei, în care s-au derulat de-a lungul timpului povești nemuritoare, trăite cu adevărat de muritori, majoritatea niște împărați ai artelor, însoțiți de prinți școliți în diverse alte regate ale științelor exacte sau umane. O țintă turistică, nebăgată în seamă mult timp de autorități, dar o localitate care a supraviețuit, datorită unor săteni de excepție, care au înțeles cu adevărat ce reprezintă acest sat în conștiința viitorului, dar mai ales cât de importante sunt pentru ei plajele…

Citește mai mult

Propunere de comemorare a victimelor de la Fântâna Albã

Pe 1 Aprilie se comemorează Masacrul de la Fântâna Albã a mii de români.V-aș ruga ca sã faceți acest lucru in această zi.Vã multumesc. Gabriel G. Iată un citat direct de la supraviețuitori care trebuie sa reverbereze in citire directa in cadrul Parlamentului României la 1 Aprilie ” „La 1 aprilie 1941 câteva mii de români, chemați de dorul libertãții, ºi-au îndreptat pașii spre Fântâna Albã…Dar, pentru mulți acest drum era fără întoarcere…Ucigaºii au așteptat cu degetul pe trãgaci, pânã când mulțimea a ieșit la lizierã… și a început mãcelul.Era…

Citește mai mult

Octavian Goga (1881 – 1938)

Octavian Goga se naşte la 1 aprilie 1881 în satul Răşinari,de lângă Sibiu fiul preotului ortodox Iosif Goga şi al soţiei sale, Aurelia, învăţătoare. Goga a fost un poet român, ardelean, de origine aromână, politician de extremă dreaptă, şi prim-ministrul României din 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938. Membru al Academiei Române din anul 1920. Între anii 1886-1890, Goga a urmat şcoala primară din satul natal. Cea mai mare parte a vacanţelor, aşa cum povesteşte autorul în diverse texte autobiografice, şi le-a petrecut în satul natal al tatălui său….

Citește mai mult

Sorin Roșca Stănescu, la Gold FM: „Masa critică a nemulțumirii care poate destabiliza România este pe cale de a se constitui”

Invitat în emisiunea „Ce-i în gușă, și-n căpușă”, realizată de Cozmin Gușă a Gold FM, Sorin Roșca Stănescu s-a referit la soluțiile de dezamorsare a crizei nemulțumirii populare, care a dus la proteste de stradă. „Masa critică a nemulțumirii care poate destabiliza România este pe cale de a se constitui. Cel care poate dezamorsa această criză, ce poate deveni explozivă, este președintele Klaus Iohannis, care are Guvernul său, are influență covârșitoare și în USR-PLUS și are la dispoziție două mutări de sacrificiu. Prima, de mai mică anvergură, ar fi cea…

Citește mai mult

Cozmin Gușă, la Gold FM: „Cei care au ieșit în stradă sunt oameni care au văzut că România nu este administrată și că românii sunt mințiți constant”

În cadrul emisiunii „Ce-i în gușă, și-n căpușă”, de la Gold FM, realizatorul Cozmin Gușă a detaliat pe marginea motivelor din spatele protestelor din noaptea de 29 spre 30 martie. „Putem vorbi despre ceea ce în box se numește lovitură cu repetiție. Tot felul de băieți deștepți, altfel lași, s-au grăbit să analizeze ceea ce au numit calitatea mulțimii care a ieșit în stradă. Vorbim despre o lume disperată, care a avut mare curaj, pentru că este evident tupeul în creștere al instituțiilor de forță și în special mai ales…

Citește mai mult

Președintele Lituaniei consideră – și el –  că liderul de la Kremlin este „un criminal”

La scurt timp după ce președintele SUA Joe Biden l-a numit pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, „criminal”, omologul său lituanian, Gitanas Nausėda, s-a declarat de accord cu afirmația. „Din păcate, consider că așa este. Văd multe semne de trecere cu vederea a valorilor lumii civilizate, dispreț pentru dreptul națiunilor la autodeterminare, pentru integritatea statelor vecine, toate acestea deonstrate clar de Kremlin în ultima vreme”, a spus președintele lituanian, care a adăugat că este clar că „regimul tremură în fața creșterii puterii opoziției, felul în care este persecutat Alexei…

Citește mai mult

România de la Luxembourg

E sâmbătă. E toamnă. Sfârşit de octombrie frumos. Dimineaţa. Un soare colorat şi rece stăpâneşte cu detaşare şi indiferenţă străzile din Bruxelles. Peste blocurile înalte şi spectaculoase, trase-n sticlă verde sau albastră, peste echilibrul artistic al cădirilor clasice îmbrăcate-n galben pai sau în cafea cu lapte, coboară din tăria limpede a cerului un aer septic care îţi pătrunde nările rănite de vise şi de aşteptările de peste noapte. Reclamele şi firmele s-au stins, dar colorează mai departe conturul clădirilor curate şi infatuate, aliniate drept, de o parte şi de alta…

Citește mai mult

LibFest: 3 români, în topul celor mai vânduți autori. Media comenzii: 5,5 cărți

Peste 240.000 de romani au trecut pragul virtual al LibFest – targ de carte si experiente culturale, organizat de Libris.ro in perioada 25-28 martie. Acestia au achizitionat peste 60.000 de volume, cu o medie de 5,5 carti pe comanda. Valoarea medie a achizitiilor a fost 150 de lei, in crestere cu 30% fata de o zi obisnuita. Din topul celor mai vanduti 5 autori fac parte trei scriitori romani: Ioana Chicet-Macoveiciuc, Petronela Rotar si Dumitru Constantin Dulcan. Lansarile autorilor romani Radu Paraschivescu, Maia Morgenstern, Ana Blandiana, Ioana Chichet-Macoveiciuc, Mircea Cartarescu,…

Citește mai mult