◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Ufologul Dan D. Farcaș la ceas aniversar!

În perioada 5 – 9 aprilie 2021 utilizatorii serviciilor Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea” Bocșa, Caraș-Severin, vor fi întâmpinați de cărțile ufologului român Dan D. Farcaș.

Dan D. Farcaș s-a născut la 1 aprilie 1940 la Reșița.

Tatăl, care lucra ca tehnician proiectant în uzina reșițeană, era din Bocșa Montană, iar mama era timișoreancă.

Absolvent al școlii reșițene, în 1956 Dan D. Farcaș devine student al Facultății de matematică și fizică din Timișoara, în același timp cochetând cu literatura. Trimite poezii revistei literare „Scrisul bănățean” (devenită „Orizont”) fiind apreciat de Anghel Dumbrăveanu, dar renunță la poezie dedicându-se științelor.

Șef de promoție la facultatea de matematică-fizică din Timișoara, devine profesor la liceele din Gătaia și Deta (1960 – 1962), apoi se angajează la Institutul Politehnic Timișoara, fiind primul matematician cu normă întreagă de programare la calculatorul electronic MECIPT – 1 (al doilea calculator din țară după cel de la Institutul de Fizică Atomică), având și sarcini didactice (1962 – 1967). În 1967 se căsătorește devenind și bucureștean fiind invitat ca expert-instructor, specialist în informatică la prima școală de management din România – CEPECA.

Literar debutează în 1966 cu povestiri de „anticipație” publicate sub pseudonimul Dan Arcașul în Colecția de „Povestiri Științifico-Fantastice”.

Apoi au apărut primele cărți de informatică și de matematică, chiar și de eseuri cvasifilosofice din care amintim doar câteva: „Calculatorul electronic și gândirea umană”(1978), „De ce tac civilizațiile extraterestre?” (1983), „Cui i-e frică de calculatorul electronic?” (1987), „Informatica medicală” (1988, distinsă cu premiul Academiei Române), „Extratereștrii printre noi?” (1991) „Sinergetica gândirii” (1993), „Labirintul cunoașterii” (2009) etc.

Din cele peste 35 de cărți scrise și publicate de Dan Farcaș, jumătate sunt dedicate ipotezelor privind presupusele civilizații extraterestre și fenomenului OZN. Pe lângă volume publicate, dl. Dan Farcaș se poate mândri cu peste 1200 de articole semnate în țară și străinătate, precum și zeci de apariții radio și tv.

Doctoratul în matematici l-a susținut la Universitatea din București în 1978 cu teza „Automate aleatoare cu utilități”, publicată în 1987.

Din 1993 a fost pentru mult timp singurul matematician membru titular al Academiei de Științe Medicale, a fost director al Institutului Român de Management, director adjunct la Centrul de Calcul și Statistică Sanitară al Ministerului Sănătății, a deținut diverse multe alte funcții.

Dan Farcaș este o personalitate cu preocupări multiple în domeniul științelor exacte, istoriei, culturii, este o personalitate cu preocupări „enciclopedice”.

În anul 2006, la Reșița, editura TIM – director Gheorghe Jurma, a văzut lumina tiparului prima ediție a volumului „Hoinărind prin Reșița pierdută”, un volum postfațat de Marcu Mihail Deleanu, un volum care s-a bucurat de succes născând, astfel, încă două ediții: una în 2008 și alta în 2010. Se dovedește a fi cea mai citită carte despre Reșița la ora actuală pentru că „ evocă serios și echilibrat, cu ochii copilului de altădată și ai omului matur de azi, orașul anilor 50 – 60, școala, jocurile, pasiunile unei generații. Documentarea solidă și stilul atrăgător au un impact deosebit asupra cititorului.”

În anul 2015, Dan D. Farcaș vine la Reșița cu un nou volum autobiografic intitulat „Fapte și răspântii”, apărut tot la editura reșițeană a dlui. Jurma și, din nou, Dan Farcaș se dovedește a fi un bun povestitor.

Tot la editura TIM din Reșița vede lumina tiparului un volum de povestiri SF semnat de Dan D. Farcaș sub titlul „Marea spirală așteaptă” (Reșița: TIM, 2016).

Cetățean de onoare al municipiului Reșița, Dan D. Farcaș este unul dintre cei mai importanți cercetători ai fenomenului OZN și ai civilizațiilor extraterestre, unul dintre cei mai importanți ufologi români.

Cu bucurie trebuie să precizez că am avut onoarea să-l cunosc pe dr. Dan D. Farcaș, să particip la câteva lansări de carte ale domniei sale și, mai mult, să obțin un text pentru revista „Bocșa culturală”, un text excepțional intitulat: „Amintiri din Bocșa”. (vezi revista „Bocșa culturală” Anul XII, nr. 1 (72)/ 2011, p. 22 – 28).

Așadar, seria expozițiilor de carte de la Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa continuă cu volume semnate Dan D. Farcaș. Este modul nostru de exprimare pentru a-i transmite autorului un sincer „la mulți ani”!

Gabriela Șerban

UZPR CARAȘ-SEVERIN

 
 

Un comentariu pentru “Ufologul Dan D. Farcaș la ceas aniversar!

  1. Am avut onoarea si placerea, cu multi ani in urma, la regretatul profesor, Calin Turcu, la dansul Acasa In Valenii De Munte sa-l intalnesc pe Dl. Prof. Dan Farcas, la in “Simpozion si consfatuiri” pe teme ufologice!
    Cu stima si respect, al Dvs, ing. Costica Farcas Piteşti!
    (P.S. sunt omonim, nici vorba de-a fi rude)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *