◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.05.2024

Rezoluție a Congresului Mondial IPI: îmbunătățirea siguranței jurnaliștilor și combaterea impunității

Membrii Institutului Internațional de Presă (IPI), reuniți la cea de-a 72-a Adunare Generală anuală în timpul Congresului Mondial IPI de la Viena, Austria, au adoptat, prin vot unanim, o rezoluție prin care solicită statelor să implementeze Apelul la Acțiune de la Viena – un set de recomandări concrete, aplicabile, elaborate de societatea civilă pentru a îmbunătăți siguranța jurnaliștilor și a combate impunitatea: abordarea atacurilor bazate pe gen împotriva jurnaliştilor; consolidarea sprijinului pentru monitorizarea atacurilor, din partea grupurilor independente ale societății civile și a cercetătorilor; consolidarea mecanismelor naționale de siguranță; abordarea amenințărilor digitale la adresa jurnaliștilor, potrivit ipi.media.

 

Zece ani fără rezultate pentru Planul ONU…

În urmă cu un deceniu, datorită unui impuls coordonat din partea comunității libertății presei, inclusiv din partea IPI, ONU și statele membre au adoptat Planul de acțiune privind siguranța jurnaliștilor și problema impunității, un acord pentru dezvoltarea unui „cadru susținut și coordonat care să abordeze amenințările cu care se confruntă jurnaliștii”. Cu toate acestea, în deceniul de când a fost adoptat Planul ONU, atacurile împotriva presei au crescut, pe fondul impunității vertiginoase pentru aceste crime. Peste 900 de jurnalişti şi lucrători media au fost ucişi în această perioadă – şi la nivel global, în cel puţin nouă din zece cazuri, ucigaşii jurnaliştilor rămân nepedepsiţi, potrivit estimărilor UNESCO.

În 2022, până la 70 de jurnaliști și lucrători media au fost uciși în întreaga lume – 14 numai în Mexic, care rămâne cea mai periculoasă țară din lume pentru presă. Cele mai mortale țări pentru presă includ și Ucraina, Filipine, Pakistan și Haiti. Dar nici jurnaliştii din democraţiile mai consacrate nu sunt ferițide violenţă, după cum au arătat recentele crime din Malta, Slovacia, Grecia şi Statele Unite.

În noiembrie 2022, statele membre ONU s-au reunit la Viena pentru o conferință globală pentru a marca aniversarea a 10 ani a Planului de acțiune al ONU. Cu această ocazie, IPI s-a alăturat unei coaliții de organizații pentru libertatea presei pentru a lansa Apelul la Acțiune de la Viena, care propune recomandări concrete și aplicabile pentru îmbunătățirea implementării de către statele a Planului ONU. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *