◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.05.2024

Pensiile europarlamentarilor, vizate de tăieri

Parlamentul European intenționează să reducă cu 50% programul de pensii pentru foștii europarlamentari, în încercarea de a reduce deficitul fondului de pensii, de la 310 milioane de euro la 86 milioane de euro.

Sistemul plătește foștilor europarlamentari 3,5% din salariu pentru fiecare an întreg de mandat, până la un plafon de 70% din salariu. În prezent, salariul lunar post-impozit pentru europarlamentari este de 7.647 de euro. În prezent sunt 914 foști membri care beneficiază de aceasta, potrivit EURACTIV. Acordul la care s-a ajuns în PE va reduce pensiile cu 50%, va îngheța indexările automate, va crește vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani și va introduce o clauză voluntară de retragere din sistemul de pensii printr-o plată unică, a cărei mărime depinde de timpul deservit în Parlament.

Deputații europeni cu vârsta sub 63 de ani care au îndeplinit un mandat parlamentar sunt eligibili pentru o plată – înainte de impozitare – de 50.900 de euro.

Având în vedere că plățile anuale ale pensiilor vor costa 23 milioane de euro pe an până în 2030, fondul ar fi rămas fără capital în prima jumătate a anului 2025. Conform noii propuneri, obligația totală de plată viitoare a fost redusă de la 353 la 130 de milioane de euro și se prevede că fondul va rămâne fără bani până în a doua jumătate a anului… 2027.

Acordul, care trebuie aprobat oficial de europarlamentari, ar lăsa în continuare un deficit de 86 milioane de euro, care ar trebui probabil acoperit de contribuabilii europeni.

Regimul de pensii a intrat în vigoare după alegerile europene din 2009, care au presupus crearea unui nou statut pentru deputați europeni, ca parte a unei revizuiri mai ample a regulilor privind salariile și beneficiile pentru personalul din Parlament. „Măsurile decise, odată finalizate, ar proteja interesele generale ale contribuabililor UE, respectând în același timp legislația UE și asigurând nivelul minim de subsidență al beneficiarilor. S-a convenit în continuare să se revizuiască situația și impactul acestor decizii în 2024. Dacă este necesar, pot fi avute în vedere acțiuni suplimentare”, a declarat un ofițer de presă al Parlamentului.

În 2024, un nou Parlament European va fi constituit în urma alegerilor europene, care vor avea loc între 6 și 9 iunie. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *