◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.07.2024
Editura UZP prezintă: „Călătorie muzicală pe Dunăre”, de Octavia Galescu

Muzeul de Artă Constanța invită publicul sâmbătă, 29 iunie, la ora 16.00, la lansarea volumului „Călătorie muzicală pe Dunăre”, scris de Octavia Galescu și publicat la Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Evenimentul se desfășoară cu prilejul celebrării a 20 de ani de la instituirea Zilei Internaționale a Dunării. Potrivit romania-muzical.ro, această inițiativă aniversează semnarea Convenției Internaționale pentru Fluviul Dunărea, în data de 29 iunie 1994. „Călătorie muzicală pe Dunăre” este un volum ce cuprinde o informație densă, perfect contextualizată, despre parcursul Dunării prin cele zece țări pe care le…

Citește mai mult

Jurnalistul – cronicar
și formator al tinerei generații

Ziua Drapelului Național. Zi frumoasă de vară cu soare dogorâtor și ușoare adieri de vânt. În pitoreasca tabără de odihnă și recreere din localitatea Izvoarele (jud. Hunedoara) un grup de elevi cu zâmbete pe buze, fețe senine și obraji îmbujorați trăia momentul firesc al unei sărbători educative. Pe acest fond, s-a putut consemna înființarea Cercului de creație literară și jurnalism „SPERANȚA”, compus din elevi iubitori de jurnalism, membri ai Casei familiale „Maranata” (președinte Gligor Hada) din orașul de pe Cerna. Cu toții sunt elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 2 Hunedoara…

Citește mai mult

Pavel Mercea – portret (aproape) sentimental. 20 de ani de la (pe)trecerea din viață

Argument Pavel Mercea (Mercescu, Merceanu, un pseudonim rezultat prin procedeul gramatical al derivării familiei de cuvinte prin sufixare) – sculptor, artist-creator. Continuăm să redăm oameni și fapte care au dat rapsodiilor un farmec nu numai local, ci și universal. Fără un anume orgoliu, ci doar o mânie că nu am știut să (ne)cultivăm un anume cult față de marcante personalități umane din preajma noastră. Ne vom folosi de un citat semnat de Ioan Machidon (proprietar al revistei Amurg sentimental (București), anul XIX, nr. 222, octombrie 2013) cu privire la Pavel…

Citește mai mult

Cărți de patrimoniu din tezaurul Muzeului Municipiului București, expuse iubitorilor de bibliofilie și nu numai

Muzeul Municipiului București găzduiește la Palatul Suțu o expoziție cu un titlu inspirat: „Vechi cărți românești cu steme domnești și stihuri poeticești”. Este o trecere în revistă nu doar a istoriei cărții, a artei tipografice sau a evoluției literaturii encomiastice (imnuri de laudă pentru mărimile zilei) ci mai ales o lecție elocventă, demonstrând pe viu faptul că științele auxiliare ale istoriei pot contribui la o mai bună cunoaștere a trecutului nostru. Exponatele prezentate cu acest prilej sunt semnificative din perspectiva bibliologiei, prezentând unicate ce demonstrează înalta tehnică și măiestrie a…

Citește mai mult

Breviar longevitate

Bionutrienți pentru performanța cognitivă și sănătatea creierului Un nou studiu a identificat anumite modele de nutrienţi, care au asocieri favorabile cu măsurile de performanţă cognitivă şi de sănătate a creierului (Substanţele nutritive care pot încetini îmbătrânirea creierului – Ce au descoperit oamenii de ştiinţă într-un nou studiu (stiripesurse.ro), postat pe  26 mai 2024): există dovezi că nutriţia contează, iar un nou studiu realizat de Centrul pentru creier, biologie şi comportament al universităţilor americane Nebraska-Lincoln şi Illinois din Urbana-Champaign (UIUC) semnalează modul în care nutrienţii specifici pot juca un rol esenţial…

Citește mai mult

Și cu ce te ajută asta
la mântuire?

Între declic și delir există un interval scurt, insuficient pentru a se întreprinde cine știe ce lucruri mari, complicate, dar îndeajuns de lung pentru a se căuta, rapid, sincer, eficient, răspunsul la întrebarea: „de ce?”. Întrucât nu cum sau când, ci rostul reprezintă cu adevărat fundația unui motiv real, suficient și decisiv, a unei motivări fără echivoc. Părintele Daniel Ilie este preotul unei comunități mici și frumoase din Legnago, Italia. Construiește o biserică și găzduiește întâlniri ale românilor plecați la muncă, în Peninsulă, cu trăirea strămoșească și spiritul românesc. Am…

Citește mai mult

Germania are în vigoare
o lege a dublei cetățenii

În Germania a intrat în vigoare o lege a cetăţeniei îndelung dezbătută, care face mai uşoară obţinerea unui paşaport german şi deţinerea dublei cetăţenii, informează dpa, potrivit AGERPRES. Reforma naturalizării iniţiată de coaliţia tripartită de centru-stânga, aflată la guvernare, le permite persoanelor care obţin cetăţenia germană să o păstreze şi pe cea originală. Străinii pot de acum, dacă îndeplinesc toate cerinţele, să solicite cetăţenie după ce au trăit în Germania timp de 5 ani, faţă de 8 ani cât era necesar anterior. Copiilor născuţi în Germania din părinţi veniţi din…

Citește mai mult

Șansa de a fi un bun mesager

Există pentru imigrant o dublă şansă: să ia cu sine realele valori din ţara de origine şi să le îmbunătăţească prin modul în care le dă viaţa în noul „acasă”. Noi, cei din diaspora, nu putem uita cine suntem, de unde venim, nu putem să-i dispreţuim pe semenii noştri, oricât de mult ar greşi – şi nu putem să nu le dorim îndreptarea. În ceea ce scriem, în ceea ce spunem cu diferite ocazii (întruniri, aniversări, forumuri pe internet, diferite activităţi etc.), se cuvine să folosim un limbaj adecvat, să…

Citește mai mult

Spectacol de culoare, limbaj, recitări și cântece în grai: „Lada cu spinare în Goștie
la Olari”

Recent, în Parcul localității Olari, lângă Sântana, din apropierea Aradului, AUREL USCA a organizat o manifestare culturală, intitulată „LADA CU SPINARE ÎN GOȘTIE LA OLARI”. Lada cu spinare este o publicație în grai, cu apariție lunară, care a împlinit un an, coordonată de dr. Gheorghe HODREA, autor de cărți cu povești ironice și haioase (Unchioaia Persida, Profesorul Sălcuță, Povestiri din tramvaiul 7), rostitor în grai la radio, scriind monografia Bisericii din Sintea Mare și publicându-și lucrarea științifică de doctorat despre Semnificația darului la români. Inițiatorul și susținătorul financiar al activității…

Citește mai mult

Bulgaria, tot mai aproape de aderare la Zona Euro; România, nepregătită

Ministerul bulgar de Finanţe se aşteaptă ca ţara să îndeplinească până la finalul anului criteriul privind inflaţia cerut pentru intrarea în zona euro. După îndeplinirea acestui obiectiv, Bulgaria intenţionează să solicite oficial Comisiei Europene (CE) şi Băncii Centrale Europene (BCE) pregătirea unui raport extraordinar de convergenţă, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe, informează Novinite, potrivit AGERPRES. Vicepremierul şi ministrul de Finanţe Ludmila Petkova s-a întâlnit la Luxemburg cu Pierre Gramegna, director general al Mecanismului european de stabilitate (ESM), iar în timpul discuţiilor, oficialul ESM şi-a exprimat optimismul, declarând:…

Citește mai mult

Lansarea volumului de poezie „Clipă albă, prag de timp, de vis
și dor”, de Elisabeta Botez Roncea

Sâmbătă, 29 iunie 2024, la ora 13.00, la Casa Cărții Iași, în Sala de evenimente „Mihai Eminescu” va avea loc lansarea volumului de poezie „Clipă albă, prag de timp, de vis și dor”, autor Elisabeta Botez Roncea, eveniment organizat de Asociația „Universul Prieteniei” Iași, în parteneriat cu Teatrul „Lux Art” Iași. Volumul va fi prezentat de prof. Pretronela Angheluță, care semnează și prefața acestuia, și de scriitorul Emilian Marcu. Recitalul de poezie, cu versuri din volumul lansat,  susținut de actrița Ina Paladi și momentele muzicale, cu solistele Sara Maria Matei…

Citește mai mult

O nouă ediție a Salonului literar Astralis

În data de 3 iulie 2024, ora 17.30, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, București, va avea loc o nouă ediție a SALONULUI LITERAR ASTRALIS. În cadrul evenimentului se va prezenta Revista trimestrială de cultură Astralis nr. 2 (22)/ aprilie – iunie 2024, publicație apărută sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, director fondator – redactor-șef Camelia Pantazi Tudor, editor-coordonator Marian Nencescu. Evenimentul cultural se va desfășura potrivit următorului program: –          Prezentarea Revistei trimestriale de cultură Astralis nr. 2(22)/aprilie -iunie 2024 – Camelia Pantazi Tudor; –          Legalitate și moralitate în presă…

Citește mai mult